Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Man knivskuren i centrala Helsingborg

Tre gripna efter explosion – bombskyddet kallas in

Kvinna allvarligt skadad i trafikolycka

Senaste dygnet

München andas ut efter nyårshot

Oro över uppgifter om en planerad attack vid tolvslaget präglade nyårsfirandet i München. Men trots konkreta underrättelsetips har den tyska polisen inga spår efter de misstänkta, som sägs ha kopplingar till jihadistgruppen Islamiska staten (IS).

Uppdaterad: Publicerad:

München andas ut efter nyårshot:

IS bakom terrorplaner i München
IS bakom terrorplaner i München

Tyskland (TT)

Oro över uppgifter om en planerad attack vid tolvslaget präglade nyårsfirandet i München. Men trots konkreta underrättelsetips har den tyska polisen inga spår efter de misstänkta, som sägs ha kopplingar till jihadistgruppen Islamiska staten (IS).

Det var inte många timmar kvar till midnatt när polisen i München fick upplysningar från en utländsk underrättelsetjänst som tydde på att en självmordsattack planerades vid centralstationen eller järnvägstationen Pasing vid tolvslaget. Myndigheterna tog uppgifterna på största allvar och stationerna utrymdes under flera timmar.

Enligt den bayerska inrikesministern Joachim Herrmann kopplas hotet till den extremistiska jihadistgrupp som kallar sig själv Islamiska staten. Lokala medier rapporterar att underrättelseuppgifterna kom från franskt håll.

Konkreta uppgifter

Stadens polischef Hubertus Andrae säger att uppgifterna var väldigt konkreta gällande tidpunkt och plats för det eventuella dådet, som enligt honom planerades av en grupp militanta personer från Syrien och Irak. Men trots att polisen fått namnen på några av de utpekade har ingen misstänkt ännu kunnat gripas.

- Vi fick namnen. Men vi kan inte säga om de befinner sig i München eller ens i Tyskland, sade Hubertus Andrae vid en presskonferens på fredagen.

- Just nu vet vi inte ens om namnen stämmer, om de här människorna överhuvudtaget existerar eller var de kan befinna sig. Om vi visste detta skulle vi ligga ett steg längre fram.

Polisen har förstärkt sin närvaro på stadens gator och på järnvägsstationerna, men beredskapen är nere på samma nivå som innan hotet. Det finns inte längre någon konkret risk för en attack i staden, enligt de tyska myndigheterna.

Hubertus Andrae försvarar dock de omfattande säkerhetsåtgärderna som vidtogs under nyårsnatten, trots att inga spår av de misstänkta gärningsmännen har hittats. Han vill inte heller spekulera i om det handlade om ett falskt alarm.

- Uppgifterna var så konkreta att vi var tvungna att agera.

Spänt firande i Europa

Münchenpolisen twittrade också en hälsning till stadens invånare på nyårsdagen: "God morgon till er som tillbringade natten ute i #München! Tack för att ni behöll lugnet och visade förståelse för våra åtgärder.".

Evakueringen av de tyska järnvägsstationerna ledde till smärre panik i många europeiska huvudstäder, där minnet av Parisdåden i november fortfarande är färskt. På många håll hade säkerheten skärpts ordentligt inför firandet, i den belgiska huvudstaden Bryssel ställdes bland annat det traditionsenliga nyårsfyrverkeriet in.

Sofia Eriksson/TT

Fakta: Spänt nyårsfirande

Miljontals människor runt om i världen firade in det nya året med en stark oro för attacker hängande i luften.

I Bryssel och Paris ställdes stora traditionsenliga nyårsfyrverkeriet in, och i hela Frankrike var 100 000 poliser utplacerade för att skydda firandet. Trots att det inte ens gått två månader sedan jihadister dödade 130 personer i Paris trotsade många den eventuella hotbilden och begav sig ut till det stora firandet på Champs Elysees.

TV4Nyheterna/TT