Familj ska utvisas trots stora protester: ”Jag kämpar för livet”

Barnen jobbar och försörjer familjen • ”Räcker inte för att etableras i Sverige”

Efter sju år i Sverige utvisas nu en serbisk familj med en svårt psykiskt sjuk mamma och fyra barn som vuxit upp här. Två av de numera vuxna barnen jobbar inom vården och försörjer familjen på egen hand.

Arbetsgivare och många andra i det lilla samhället Grästorp i Västergötland har kämpat för att de ska få stanna. Men Migrationsverket säger nej.

– Jag kämpar för livet här, jag behöver verkligen bli hörd, säger Amela Kalac.

Amela var 16 när hon med sina föräldrar och tre syskon, den yngsta sju år, flydde till Sverige från Serbien där familjen utsatts för våld och hot. Kort efter ankomsten 2014 insjuknade pappan i cancer och avled strax efter att deras asylansökan avslagits.

2018 gjorde de så en ny ansökan om uppehållstillstånd men när alla instanser nu uttalat sig är det slutgiltiga beskedet att familjen ska utvisas.

– Lagen säger att det måste röra sig om väldigt speciella omständigheter för att man ska räknas som etablerad i Sverige. Här har vi tittat på alla omständigheter och under fyra av åren har man saknat uppehållstillstånd, säger Fredrik Söderberg Bruce, tillförordnad presschef för Migrationsverket.

Se mer om det kontroversiella utvisningsbeslutet i spelaren ovan.