När och fjärran

Följ med våra några av våra fantastiska kändisar på en resa till sina favoritplatser! Du får uppleva halloweenfirande på Tivoli i Köpenhamn, havsfiske i Portugal, opera i Wien och resa i brottens spår i England.

Följ med våra några av våra fantastiska kändisar på en resa till sina favoritplatser! Du får uppleva halloweenfirande på Tivoli i Köpenhamn, havsfiske i Portugal, opera i Wien och resa i brottens spår i England.

Resetips från När och fjärrans besök i Rio de Janeiro

Deckarförfattaren Camilla Läckberg och Simon Sköld åker till Rio de Janeiro på en romantisk resa. Här hittar du deras tips på ställen och saker att göra här.

Snabbaste flygtid från Stockholm – Rio  ca 15h 

Visum 

Är man svensk medborgare med svenskt pass behöver man inget visum. Viktigt är att passet är giltigt i minst 180 dagar till och att man har en returbiljett.

Vaccinationer 

Det finns inga obligatoriska vaccinationer för att resa till Brasilien. Men kontakta gärna en vaccinationsmottagning för att samråda.

Rio de Janeiro

Jesusstatyn

Det kan kännas som en turistfälla, men att besöka Jesus­statyn i Rio är faktiskt ett måste. Kanske inte för statyn i sig utan för resan upp och den vidunderliga utsikten. Många snålar och tar taxi uppför Corcovado. Det lönar sig sällan. Frilansande guider tvingar besökarna på avgifter för att ta turister den sista biten upp.

Bästa sättet är istället att ställa sig i kö till rälsbanan som snirklar sig upp genom bergets regnskog. När man väl stiger av är det bara att ta rulltrapporna upp till himlen och blicka ut över geografin som skapat en av världens sexigaste städer.

En tur-och-retur kostar cirka 140 kronor.

Adress: Trem do Corcovado, Rua Cosme Velho 513, http://www.corcovado.com.br/

Candomblé

Katolicismen är den mest utbredda religionen i Brasilien men protestanter, judar, evangeliska kristna och afrikanska spirituella religioner som Macumba, Candomblé och Umbanda förekommer också.

Candomblé är en religion som främst praktiseras i Brasilien. Religionen utövas också i andra latinamerikanska länder, däribland Argentina, Uruguay, Venezuela och Colombia. Candomble har två miljoner utövare.

Candomblé kom från Västafrika genom afrikanska slavar som deporterats till Sydamerika av det portugisiska imperiet.

Camilla träffar den andliga ledaren Mae Gisele de Iemanja som var diplomatdotter och växte upp i Nordafrika. När hon återvände hem till Brasilien intresserade hon sig för afrikanska naturreligioner och kom att bli prästinna inom candomblé. 

Är du intresserad av religioner och spådom så är Brasilien definitivt rätt resmål för dig.

Fightclub

Är du intresserad av kampsport så har du kommit rätt. Kampsport är stort i Brasilien och en av världens största Jiu jitsu fighters, Fernando ”Tererê” Augusto, håller till på klubben Fight Zone BJJ. Simon åker hit för att träna med Augusto och för att lära sig mer om Jiu jitsuns historia.

http://trainbjjinrio.com/

Stranden

Är det inte underbart med storstäder som har en strand precis intill storstan? De mest kända strandsträckorna längs med Rio är Ipanema och Copacabana. Vid strandpromenaden hittar man strandhus med siffror på och det är tradition att varje så kallad posto samlar sitt eget klientel.

Favelan

Favela är ett samlingsnamn på de kåkstäder som omger städerna i Rio.

De uppstod under boendekrisen på 1800-talet. Idag är det som städer i städerna och hem åt många tusentals människor.

Camilla och Simon gör ett besök i en utan Rios favelor kallad Vidigal. Vidigal är en av de mest välbärgade favelorna. Här finns det restauranger, butiker och området har ett riktigt bra rykte bland konstnärstyper.

Brasilien – fakta

Yta - km2

8 547 404 (2015)

Högsta berg

Pico da Neblina (3 014 m ö h)

Viktiga floder

Amazonfloden, Paraná, Sâo Francisco

Största sjö
Medeltemperatur

Patos, Mirim, Mangueira, Araruma

Brasilia 22 °C

Angränsande land/länder

Surinam, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentina, Uruguay

Statsskick

Antal invånare

Republik

202 033 670

Thereminen - det kusliga instrumentet

Hasse Aro och Thomas Bodström är i Storbritannien och beger sig till de platser där Morden i Midsommer spelas in. Serien använder sig av theremin för ett kusligt ljud i signaturmelodin. men vad är det för instrument?

På Mallorca i Chopins fotspår

När och Fjärran var på Mallorca och gick i Fredric Chopins fotspår. Kompositören spenderade mycket tid på semesterön. Vi grottar ner oss i kompositörens stormiga förhållande med författarinnan George Sands som varade i runt åtta år.

Midsomer; världens farligaste plats

Thomas Bodström och Hasso Aro reser till London för att besöka en av världen farligaste platser, i fictionens värld. Nämligen Midsomer.