När och fjärran

Följ med våra några av våra fantastiska kändisar på en resa till sina favoritplatser! Du får uppleva halloweenfirande på Tivoli i Köpenhamn, havsfiske i Portugal, opera i Wien och resa i brottens spår i England.

Följ med våra några av våra fantastiska kändisar på en resa till sina favoritplatser! Du får uppleva halloweenfirande på Tivoli i Köpenhamn, havsfiske i Portugal, opera i Wien och resa i brottens spår i England.

Birgitta Rasmussons bästa tips från Wien i När och fjärran

Här är kakdrottningen Birgitta Rasmusson favoritbutiker från hennes och Rickard Söderbergs Wien-besök i När och fjärran.

Birgitta Rasmusson favoritbutiker i Wien

Lobmeyer - Kärntstrasse-glas och porslin.

Wiener Werkstätte textiles finns på Backhausen. Där finns också ett museum med originalarbeten i källaren. På artup(Bauernmarkt) hittar man samtida österrikisk design.

Tostman eller Loden-Planki säljer traditionella österrikiska folkdräkter och lodenrockar.

Hofburg, det kejserliga köket med fantastiska matsedlar och köksutrustning.

Hofsilber och Tafelkammer med oskattbart porslin från Kina och Japan

Sévres och Meissen. Allt som habsburgarna samlat på sig under sex århundraden. Bland annat en servis i 140 delar som drottning Viktoria skänkte till kejsar Frans Josef. Det finns också en bra museéshop här.

Wiener Staatsopers dramatiska historia 

Det första operahuset, Wien Court Opera, byggdes på Ringstraße 1861-1869 av A. Sicard von Sicardsburg och E. van der Null i neo-romantisk stil. Arkitekterna fick enorm kritik för sitt arbete och byggnaden beskrevs som en "sjunken box". Förkrossad av den bedövande kritiken begick van der Null för att begå självmord och Sicardsburg dog av en hjärtattack två månader senare. Operan öppnade med "Don Giovanni" av Mozart den 25 maj, 1869.

Under andra världskriget förstördes byggnaden till stor del av bombningar. Foajén och det berömda terummet skonas dock . Återuppbyggnaden av operan genomfördes under perioden 1948-1955. Operan rymmer 2,209 personer och scenen är en av de största i Europa.

Återöppnandet av operan ägde rum den 5 november 1955 med Beethovens Fidelio. 

Thereminen - det kusliga instrumentet

Hasse Aro och Thomas Bodström är i Storbritannien och beger sig till de platser där Morden i Midsommer spelas in. Serien använder sig av theremin för ett kusligt ljud i signaturmelodin. men vad är det för instrument?

På Mallorca i Chopins fotspår

När och Fjärran var på Mallorca och gick i Fredric Chopins fotspår. Kompositören spenderade mycket tid på semesterön. Vi grottar ner oss i kompositörens stormiga förhållande med författarinnan George Sands som varade i runt åtta år.

Midsomer; världens farligaste plats

Thomas Bodström och Hasso Aro reser till London för att besöka en av världen farligaste platser, i fictionens värld. Nämligen Midsomer.