Fångarna på fortet

Fort Boyard utanför Frankrikes atlantkust är spelplats när programledarna Gunde Svan och Agneta Sjödin leder sina lag genom kluriga gåtor, klaustrofobiska celler och benhårda kamper om den åtråvärda äran att bli mästare på fortet.

Fort Boyard utanför Frankrikes atlantkust är spelplats när programledarna Gunde Svan och Agneta Sjödin leder sina lag genom kluriga gåtor, klaustrofobiska celler och benhårda kamper om den åtråvärda äran att bli mästare på fortet.

Anna Book i drama på fortet - evakuerades med helikopter

Anna Books tävlan i Fångarna på fortet slutade i stor dramatik.
Sångerskan fick flygas med helikopter till sjukhus - och berättar nu om hur hon kämpade för att bita ihop.
- Jag svimmade tror jag, det sista jag minns är att jag bärs på en bår, säger Anna Book.

Anna Book njöt av att tävla i Fångarna på fortet.
- Jag var ju stenhård och sågade dem allihop. Det var en av de absolut roligaste gångerna på Fortet för att det gick så bra, säger Anna Book.

Men det slutade i dramatik. Book kände av att något gick snett i en tävling, men bet ihop.
- Jag vet inte riktigt vad som hände. Det gick väldigt fort. Men vi skulle ha en stång mot kroppen, och när vi flög tillbaka av stångens kraft så blev det ett otroligt hårt slag i magen. Det var otroligt tufft. Jag kände att det var illa och förstod att något hänt. Men jag försökte hålla skenet uppe, och lyckades ganska bra med det.

Varning för starka bilder i videoinslaget nedan.

Men efter tävlingen slut kom smärtorna igen.
- Jag gick och satte mig för att försöka äta och var övertygad om att de skulle gå över. Men när vi skulle lyftas ner till båtarna kom ett kraftigt illamående och en ny typ av smärta. Jag svimmade tror jag, det sista jag minns är att jag bärs på en bår.

Sångerskan fick hämtas med helikopter och fördes i ilfart till sjukhus. Men för Anna Book, som tidigare kämpat med magproblem, var det trots allt en lättnad att inget värre inträffat och kunde lämna sjukhuset redan samma kväll.
- Jag blev otroligt lättad att jag kunde få åka till hotellet efteråt, och min man hämtade mig.

Säkerheten först

Jonathan Nordin är exekutiv producent för Fångarna på fortet och berättar om evakueringen:
- Det blev ett dramatiskt läge men vi är glada att Anna inte fick några bestående skador och kunde lämna sjukhuset redan samma kväll. Säkerheten är prio på Fortet och tack vare vår höga beredskap kunde vi agera snabbt och avbryta inspelningen så fort Anna berättade om magsmärtorna, säger Jonathan Nordin, exekutiv producent på Fångarna på fortet.

Fångarna på fortets inspelningar 2021 inställda

Våren 2020 meddelade TV4 att inspelningarna av Fångarna på fortet ställdes in på grund av den rådande pandemin.
Inför sommaren 2021 kommer återigen ett nytt bakslag. Även inspelningarna för årets program ställs in.
- Det är ett ytterst tråkigt beslut men det ligger utanför vår kontroll, säger programledare Agneta Sjödin.

Kalle Moraeus trotsar sin rädsla!

"Jag vill inte vara med om att vara instängd under vatten" sa Moraeus innan han klev ner i den läbbiga undervattenscellen.

Fångarna på fortet fyller 30 år – här är säsongens deltagare

Det är dags för Agneta och Gunde att återigen återvända till Fort Boyard, tillsammans med Madame Fouras och alla tävlingslystna deltagare. Dessutom bjuds det på ett nostalgiskt jubileumsavsnitt för att fira att Fångarna på fortet fyller 30 år. Bland de tävlande finns Lotta Engberg, Keyyo, Börje Salming, Ben Mitkus och Thomas Ravelli. Fångarna på fortets nya säsong har premiär fredag den 14 augusti klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.