När och fjärran

Följ med våra några av våra fantastiska kändisar på en resa till sina favoritplatser! Du får uppleva halloweenfirande på Tivoli i Köpenhamn, havsfiske i Portugal, opera i Wien och resa i brottens spår i England.

Följ med våra några av våra fantastiska kändisar på en resa till sina favoritplatser! Du får uppleva halloweenfirande på Tivoli i Köpenhamn, havsfiske i Portugal, opera i Wien och resa i brottens spår i England.

Dominika och Camillas tips från Tblisi

Dominika Peczynski och Camilla Thulin besöker Georgiens huvudstad Tblisi. Här är mer tips från deras resa.

TBILISI

Medeltemperatur: Sommar 24° Vinter 1°

Avgränsande länder: Ryssland, Turkiet, Armenien, Azerbajdzjan

Statsskick: Republik

Antal invånare: 1,1 miljoner

Snabbaste flygtid: Stockholm-Tbilisi 5 timmar 20 minuter

Valuta: Georgisk lari (GEL)

Kartlis Deda

Uppe på Sololakihöjden finner man en stor kvinna, 20 meter hög och gjord i aluminium. Hon kallas Moder Kartlien som symboliserar den georgiska befolkningen. I vänster hand håller hon en skål med vin och i höger hand håller hon ett svärd. Vinet är för att välkomna deras gäster och svärdet är till för de som kommer som fiender.

Linbana

Om man vill snabbt ta sig upp till Narikala slottet och Moder Kartlien, eller bara vill få en bra utsikt över staden finns det en linbana som man åka för endast 1 halv euro.

Shopping

Affären som Camilla och Dominika besöker i programmet heter Samoseli Pirveli och ligger på Chavchavadze Av. 22 tel (+995) 32 223 43 63

Här säljs moderna versioner av traditionella georgiska plagg.

En filial finns även på Chardin 1, tel. (+995) 32 223 89 36.

Machakhela (Sakhachapurerestaurang)

Adress: 16 K. Marjanishvili, Tbilisi, Georgien Telefon:+995 322 91 19 59

Dry Brigde Market

Dry Brigde Market är som en loppmarknad som är öppet varje dag så länge vädret är fungerar. Man kan precis hitta vad som helst, allt från juveler, antika svärd, kläder till gamla batterier eller trasiga leksaker. En stor variation finns det när det kommer till vilka som står på marknaden, vissa står enstaka tillfällen för att tjäna en slant medan andra använder loppmarknaden som ett riktigt jobb att sälja grejer. Prutning är att rekommendera.

Vinodling Gldani

Adress: 51Leselidze St., , Tbilisi 0105, Georgien

Telefon: 995557578855

Något Georgien är känt över är deras vin och vinodling. Det sägs att Georgien är världens första plats där där vinodling skedde. Georgisk vin skiljer sig mycket från omvärlden då de behåller allt från druvorna, och lagar det i 6 månader. Jämfört med västvärlden som bara använder druvsaften.

Druvorna som blir över efter vintillverkningen görs om till chacha (vin vodka) 

Brottning

Georgian wrestling federation

Adress: 49A.I. Chavchadse Avenue 0162 Tbilisi GEORGIA

För Georgien är brottningen en historisk sport. Många historier tror de gamla grekerna tog många element från den georgiska brottningen till den typen av brottning vi ser på dem Olympiska spelen idag.

Georgisk brottning sägs tydligen vara lite som judo.

Svavelbad

Om man planerar en lugn resa till Tbilisi kan stadens svavelbad vara något att föreslå. Man finner badhusen enklast i gamla Tbilisi eller i stadens baddistrikt Abanotubani. Erbjudandet av komfort varierar på de olika badhusen och massage ingår oftast inte.

Det finns en historisk sägen som berättar om kung Vachtang Gorgasali under 400-talet när han var ute på jakt. En fågeln föll livlöst ner i en varm källa med en av kungens pilar i sig. Varianter finns av legenden där fågeln antingen kokades eller hade läkt sitt sår när kungen plockade upp den. Oavsett vad som hände med fågeln valde kungen att grunda staden där efter det. Tbilisi fick sitt namn efter den legenden men kanske ligger det sanning bakom sagan. Tbilisi kommer från georgiska ordet tbili som betyder varmt.

Thereminen - det kusliga instrumentet

Hasse Aro och Thomas Bodström är i Storbritannien och beger sig till de platser där Morden i Midsommer spelas in. Serien använder sig av theremin för ett kusligt ljud i signaturmelodin. men vad är det för instrument?

På Mallorca i Chopins fotspår

När och Fjärran var på Mallorca och gick i Fredric Chopins fotspår. Kompositören spenderade mycket tid på semesterön. Vi grottar ner oss i kompositörens stormiga förhållande med författarinnan George Sands som varade i runt åtta år.

Midsomer; världens farligaste plats

Thomas Bodström och Hasso Aro reser till London för att besöka en av världen farligaste platser, i fictionens värld. Nämligen Midsomer.