När och fjärran

Följ med våra några av våra fantastiska kändisar på en resa till sina favoritplatser! Du får uppleva halloweenfirande på Tivoli i Köpenhamn, havsfiske i Portugal, opera i Wien och resa i brottens spår i England.

Följ med våra några av våra fantastiska kändisar på en resa till sina favoritplatser! Du får uppleva halloweenfirande på Tivoli i Köpenhamn, havsfiske i Portugal, opera i Wien och resa i brottens spår i England.

Svalka dig från värmen i Djävulsgrottorna på Mallorca

Lill-Babs och dottern Malin Berghagen beger sig till Mallorca där de besöker Djävuldgrottorna. Vad är det för något läskigt?

På Mallorca har havets erosion och den höga kalkhalten i marken lett till att många kalk- och droppstensgrottor bildats. Hittills har man registrerat närmare 4.000 grottor.

Cuevas del Drach (drakgrottorna) är en av Mallorcas mest besökta och fascinerande turistattraktioner. Grottorna ligger i Porto Cristo på sydöstra Mallorca.

Drakgrottorna är egentligen fyra grottor som är sammanlänkade sinsemellan. Den svarta grottan (Cova Negra), den vita grottan (Cova Blanca), Luis Salvador-grottan (Cova de Lluis Salvador) och fransmännens grotta (Cova dels francesos). Detta är öns största underjordiska grottsystem och har en längd på över 1700 meter och rymmer 14 olika salar och sex olika underjordiska sjöar. I den inre grottan finner man sjön Lago Martel, en av de största underjordiska sjöarna i världen, som uppkallats efter upptäckaren Eduardo Martel.

Kännedomen om grottorna går långt tillbaks ända till medeltiden. Under slutet av 1800-talet utforskades de ännu mer. År 1896 upptäcktes den gigantiska undervattensjön.


Mellan år 1922 och 1935 byggdes det en ny entré, nya gångar och trappor för att göra grottorna tillgängliga för turister och allmänheten. Elektricitet och lampor sattes också upp för att bättre kunna beskåda de vackra formationerna.

Det görs dagligen flera guidade turer i grottorna som tar ca en timme och och är ca 1,2 km lång. Turen inkluderar den välkända klassiska konserten. Man får sitta ner på bänkar vid sjön medans klassisk musik av Chopin, Martini, Offenbach och Caballero spelas. Ni kan föreställa er vilken akustik det är i grottan. Samtidigt glider båtar vackert över sjön och lyser upp grottan. Efter konserten kan man ta en liten båttur på sjön.

Om ni finner Mallorcas väder hett så bege er ner i grottorna där temperaturen ligger på behagliga 21 grader och luftfuktigheten är hög, ca 80%. Observera att det inte är tillåtet att fotografera eller filma inne i grottorna. Eftersom det är väldigt kyligt och fuktigt, kan det vara bra att ha med sig en varm tröja.

Thereminen - det kusliga instrumentet

Hasse Aro och Thomas Bodström är i Storbritannien och beger sig till de platser där Morden i Midsommer spelas in. Serien använder sig av theremin för ett kusligt ljud i signaturmelodin. men vad är det för instrument?

På Mallorca i Chopins fotspår

När och Fjärran var på Mallorca och gick i Fredric Chopins fotspår. Kompositören spenderade mycket tid på semesterön. Vi grottar ner oss i kompositörens stormiga förhållande med författarinnan George Sands som varade i runt åtta år.

Midsomer; världens farligaste plats

Thomas Bodström och Hasso Aro reser till London för att besöka en av världen farligaste platser, i fictionens värld. Nämligen Midsomer.