När och fjärran

Följ med våra några av våra fantastiska kändisar på en resa till sina favoritplatser! Du får uppleva halloweenfirande på Tivoli i Köpenhamn, havsfiske i Portugal, opera i Wien och resa i brottens spår i England.

Följ med våra några av våra fantastiska kändisar på en resa till sina favoritplatser! Du får uppleva halloweenfirande på Tivoli i Köpenhamn, havsfiske i Portugal, opera i Wien och resa i brottens spår i England.

På Mallorca i Chopins fotspår

När och Fjärran var på Mallorca och gick i Fredric Chopins fotspår. Kompositören spenderade mycket tid på semesterön. Vi grottar ner oss i kompositörens stormiga förhållande med författarinnan George Sands som varade i runt åtta år.

I Paris konstnärskretsar blev Frederic Chopin bekant med den skandalomsusade författaren George Sand. Hon hette egentligen Aurore Dudevant men använde i likhet med många andra kvinnliga författare en manlig pseudonym. Sand var känd för sin revolt mot rådande kvinnoideal. Hon klädde sig i byxor, rökte cigarr och från hennes vassa penna rann en strid ström av samhällskritiska romaner. Som frånskild mamma med två barn levde hon periodvis öppet med olika älskare. Trots olikheterna mellan den elegante och behärskade kompositören och den bohemiska författaren blev de förälskade och inledde ett periodvis stormigt förhållande som kom att vara i över åtta år.

Vintern 1838–39 tillbringade paret och barnen tillsammans i ett förfallet och utkylt – men mycket romantiskt – före detta kloster på Mallorca. Sand hade hoppats att vistelsen skulle vara välgörande för Chopins tuberkulos, men i stället tog kylan och umbärandena nästan knäcken på den känslige pianisten.

Trots att de bara vistades på ön i några månader har tiden på Mallorca blivit den mest mytomspunna perioden i deras kärlekssaga. Klostret Valdemosa, där de bodde, besöks fortfarande av Chopin- och Sand-turister. George Sand skrev boken Vinter på Mallorca, som gavs ut 1839. Chopin lär, trots sin sjukdom, ha komponerat ett av sina mest kända stycken som av eftervärlden kallats Regndroppspreludiet, en titel som anspelar på det tröstlösa väder som rådde under vistelsen på ön.

Tillbaka i Frankrike tillbringade paret vintrarna i Paris och somrarna på Sands lantställe Nohant där Chopin komponerade många av sina mest älskade pianostycken.

Sands inflytande över Chopin har varit föremål för många diskussioner. Ibland beskrivs hon som en räddande ängel som pysslade om den ömtålige kompositören och skapade en gynnsam miljö för hans kreativitet. Andra skildrar henne som ett veritabelt hon-monster som utnyttjade Chopin för sina egna syften. Den samtida kompositören Franz Liszt tillhörde den senare kategorin: ”George Sand fångar sin fjäril och tämjer den i buren med nektar och honung, sedan sprättar hon upp den levande, stoppar upp den och lägger den till sin samling av romanhjältar för att göra egoistiskt bruk av den i sina billiga romaner.”

Förhållandet tog slut 1847 och de sista två åren av sitt liv levde Chopin ensam, och blev mer och mer medtagen av sin sjukdom.

I februari 1848 bröt en revolution ut i Paris. Chopin lämnade det oroliga Frankrike och tillbringade en tid i England och Skottland. För sin försörjning var han tvungen att ge konserter, trots att han nu var så svag av sin sjukdom att han ibland fick bäras in till pianopallen. Det sista offentliga framträdandet, en konsert för polska flyktingar, hölls i London den 16 november 1848.

Hösten 1849 återvände den döende Chopin till Paris där han avled 17 oktober. George Sands valde att inte besöka honom på hans dödsbädd, trots att han uttalat bad om det.

Thereminen - det kusliga instrumentet

Hasse Aro och Thomas Bodström är i Storbritannien och beger sig till de platser där Morden i Midsommer spelas in. Serien använder sig av theremin för ett kusligt ljud i signaturmelodin. men vad är det för instrument?

Midsomer; världens farligaste plats

Thomas Bodström och Hasso Aro reser till London för att besöka en av världen farligaste platser, i fictionens värld. Nämligen Midsomer.