När och fjärran

Följ med våra några av våra fantastiska kändisar på en resa till sina favoritplatser! Du får uppleva halloweenfirande på Tivoli i Köpenhamn, havsfiske i Portugal, opera i Wien och resa i brottens spår i England.

Följ med våra några av våra fantastiska kändisar på en resa till sina favoritplatser! Du får uppleva halloweenfirande på Tivoli i Köpenhamn, havsfiske i Portugal, opera i Wien och resa i brottens spår i England.

Rickard Söderbergs och Birgitta Rasmussons restips från Salzburg

Musikstaden Salzburg

Om det är något man kan peka ut Salzburg för är att staden har spelat en viktig roll när det kommer till musikens historia. Den storslagna kompositören Wolfgang Amadius Mozart kommer därifrån, och sen så utspelar sig den kända musikalen "the sound of music" på stadens gator. 

För de som inte känner till är musikalen baserat på en självbiografi. Författaren, Maria von Trapp levde med familjen i Salzburg innan hon gifte in sig. De flyttade senare till USA och skapade "Trapp family singers".

Festung Hihensalzburg (Hohenslazburg castle)

På toppen av en kulle ligger en av Europas mest valbevarade och största slott. Byggdes 1077 av ärkebiskopen Gebhard och genomgick flera expansioner efter bygget blev klar.

Slottet är öppet för allmänheten året om.

"The sound of music" paviljongen

Om man gillar musikalen "The sound of music" så går det att besöka paviljongen som Liesl och Rolf sjunger Sixteen going on Seventeen. Den står vid Hellbrunn Palace men tidigare när filmen spelades in stod paviljongen på privat mark.

Schloss Mirabell (Mirabell Palace)

En annan plats fantaster till "The sound of music" vill besöka är Schloss Mirabell. Ett slott som byggdes runt 1606. Ute i dess magnifika trädgård hittar man samma fontän, Pegasusfontänen, som Maria och barnen går på i filmen när de sjunger låten Do-Re-Mi.

The Sound of Salzburg dinner Show

Om man verkligen vill njuta av att få höra sångerna live från "Sound of music", W.A. Mozart eller från andra musikaler så kan man gå på The Sound of Salzburg dinner Show. Vill man äta innan föreställningen så finns möjlighet om har rätt biljett in. Annars om man bara har vanlig show biljett släpps man in 1½ timme senare efter alla har ätit klart. 

Adress:

Sternbrau, Griesegasse 23

5020 Salzburg

http://www.soundofsalzburg.info/

Thereminen - det kusliga instrumentet

Hasse Aro och Thomas Bodström är i Storbritannien och beger sig till de platser där Morden i Midsommer spelas in. Serien använder sig av theremin för ett kusligt ljud i signaturmelodin. men vad är det för instrument?

På Mallorca i Chopins fotspår

När och Fjärran var på Mallorca och gick i Fredric Chopins fotspår. Kompositören spenderade mycket tid på semesterön. Vi grottar ner oss i kompositörens stormiga förhållande med författarinnan George Sands som varade i runt åtta år.

Midsomer; världens farligaste plats

Thomas Bodström och Hasso Aro reser till London för att besöka en av världen farligaste platser, i fictionens värld. Nämligen Midsomer.