När och fjärran

Följ med våra några av våra fantastiska kändisar på en resa till sina favoritplatser! Du får uppleva halloweenfirande på Tivoli i Köpenhamn, havsfiske i Portugal, opera i Wien och resa i brottens spår i England.

Följ med våra några av våra fantastiska kändisar på en resa till sina favoritplatser! Du får uppleva halloweenfirande på Tivoli i Köpenhamn, havsfiske i Portugal, opera i Wien och resa i brottens spår i England.

Camilla Läckberg och Simon Sköld beger sig till exotiska Brasilien

Under När och Fjärrans nionde program besöker författaren Camilla Läckberg och MMA-fightern Simon Sköld fantastiska staden Búzios. Här delar de med sig av sina bästa restips!

Búzios

Koordinater: 22°45′23″S 41°53′20″V

Fakta
Medeltemperatur:  Vinter 26° Sommar 17°
Avgränsande länder: Surinam, Guyana, Venezuela, Colombia,Peru, Bolivia, Paraguay, Argentina, Uruguai
Statsskick: Republik
Antal invånare: 30439 personer
Snabbaste flygtid: Stockholm-NY 15 timmar 20 minuter
Valuta: Real (BRL)

Búzios ligger knappt två timmar med bil nordöst från Rio de Janeiro. Byn ligger i änden av en åtta kilometer lång halvö med över 20 stränder som, tack vare öns oregelbundna kust, är avskilda från varandra och med olika karaktärer.

Närmast centrum ligger stranden Ferradura (hästskon) som ligger vacker skyddad i en hästskoformad bukt där vattnet är lugnt och kristallklart, perfekt för snorkling. På samma sida ligger stränderna Joao Fernandes och lilla Joao Fernandindo där det är mer action med strandcaféer och gott om folk som vill visa upp och bättra på sina solbrännor.

På utsidan av ön ligger stranden Geriba mot den öppna Atlanten. Den är tillsammans med stranden Brava bland vind- och vågsurfare. Búzios har stränder för alla smaker och det är lätt att ge sig ut på upptäcktsfärd för att hitta den strand som passar dig. Utanför stränderna ligger också många öar som kan besökas med segelbåt och som har bra dykvatten.

Den lilla staden vars fulla namn är Armação de Búzios var fram till 1964 en lugn liten fiskeby när franska Brigitte Bardot upptäckte denna pärla. Byn växte tack vare uppmärksamheten detta stjärnbesök och har idag ca 10 000 fasta invånare som dubblas under högsäsongen mellan jul och början av mars.

Resmålet är storfavorit bland dem som räknas i Rio de Janeiro men får också ofta besök av internationella kändisar. Trots populariteten och trots att byn ibland kallas Sydamerikas Saint Tropez så finns fortfarande en hel del av charmen kvar från tiden när Búzios var en liten fiskeby.

På kvällarna lever byn upp framför allt runt gatan Rua das Pedras där det ligger massor av restauranter, barer, små butiker och caféer. Här njuter man av folklivet och för den som vill finns stora möjligheter att dansa långt in på småtimmarna.

Capoeira

Capoeira är en välkänd brasiliansk kampsport och en tradition som kommer från de afrikanska slavarna som kom till Brasilien under kolonialtiden. Till skillnad från många kampsporter, är capoeira i första hand en dans och brukar åtföljas av traditionell musik. De som utför capoeira bildar en cirkel eller Roda som det kallas, där var och en turas in i cirkeln och deltar i en rituell "kamp”.  Capoeira har djup innebörd i afro- brasilianska kulturen , eftersom det för slavar det var en renande , solidaritet bygga sport som skulle lyfta humöret under svåra tider . Som ett resultat blev capoeira förbjudits i många år under höjden av slavhandeln . Idag är capoeira allmänt praktiseras i hela Brasilien.

Camilla och Simon får prova på ”kampsporten” på stranden.

Matlagning

Maten i Brasilien har influenser från flera olika kulturer vilken gör den både spännande och färgstark. Huvudingridienserna i varje brasilianskt hem är ris och bönor.

Camilla och Simon får lyxen att ha en privat kock som lagar den traditionella rätten Moquecca de peixe som är en typisk brasiliansk skaldjursgryta. Både Camilla och Simon tycker mycket om maten och upplevelsen. Hur lyxigt känns det inte att boka en egen kock?

Matlagningskursen i programmet var specialarrangerad men det finns en rad olika matlagningskurser i Rio de Janeiro att gå på så som:

Cook i n Rio
Adress: ‪Rua Belfort Roxo 161 | ‪2nd Floor, Rio de Janeiro, delstaten Rio de Janeiro 20041-000, Brasilien
Telefon: +55 21 98894-9857

Uma chef Em Casa
Adress: ‪Rua Visconde de Pirajá, 303, Rio de Janeiro, delstaten Rio de Janeiro 22410-001, Brasilien
Telefon: +55 21 3201-2044

Thereminen - det kusliga instrumentet

Hasse Aro och Thomas Bodström är i Storbritannien och beger sig till de platser där Morden i Midsommer spelas in. Serien använder sig av theremin för ett kusligt ljud i signaturmelodin. men vad är det för instrument?

På Mallorca i Chopins fotspår

När och Fjärran var på Mallorca och gick i Fredric Chopins fotspår. Kompositören spenderade mycket tid på semesterön. Vi grottar ner oss i kompositörens stormiga förhållande med författarinnan George Sands som varade i runt åtta år.

Midsomer; världens farligaste plats

Thomas Bodström och Hasso Aro reser till London för att besöka en av världen farligaste platser, i fictionens värld. Nämligen Midsomer.