Dr Mikael & Tilde

Doktor Mikael Sandström och Tilde de Paula Eby svarar på frågor från tittarna kring olika teman.

Doktor Mikael Sandström och Tilde de Paula Eby svarar på frågor från tittarna kring olika teman.

Dr Mikael & Tilde: Här är de vanligaste pinsamma åkommorna

Mullrande magar, dålig andedräkt - och allt som rör könsorganet.
Det står på agendan när Dr Mikael Sandström och Tilde de Paula tar sig an pinsamma åkommor i premiären av Dr Mikael och Tilde.
- För oss i vården är ingenting pinsamt, vi ser bara möjligheten att bota, säger Dr Mikael som ger sina bästa tips för åkommor som kan kännas pinsamma.

I premiären av Dr Mikael och Tilde handlar det om pinsamma åkommor, eller helt enkelt åkommor vi kanske helst inte söker läkarhjälp för. 

- Det finns en uppsjö av olika åkommor. Men jag har jobbat med detta i 30 år och det finns en lista som då utkristalliserar sig, säger Doktor Mikael Sandström.

Här är hans lista:
1. Hemorrojder
2. Könssjukdomar
3. Urinläckage
4. Svett
5. Dålig andedräkt

Samtliga åkommor gås igenom i programmet - här är experternas bästa råd. 

Hemorrojder
I programmet berättar Anna hur hon drabbats av hemorrojder efter en förlossning. Hon vill nu undvika det igen vid en ny förlossning.
- Det är väldigt överrepresenterat vid graviditeter och förlossningar. Det blir som åderbråck i stjärten. Att undvika det går nog inte, men det viktiga är att inte vara förstoppad. Är det så att du fortfarande har bekymmer efter förlossningen så finns det massa behandlingar, och i sista fall operation som också brukar gå jättebra, säger Dr Mikael som också ger tips på hur man upptäcker att man har hemorrojder:
- Det kan göra jätteont, och finns hela spektrat från att man kan trycka tillbaka det själv och irritationen går över på en gång. Men är det så att man inte vet, om man blöder i baken ska man söka hjälp - åtminstone en enda gång, säger Dr Mikael. 

Pinsamt vid sex
I programmet får tittarna också möjlighet att skicka in frågor. Malin har skrivit och undrar varför det ibland är som att hon kissar på sig då hon har sex. Det luktar inte kiss, men hon måste byta lakan efteråt. 
- Här får man nog tro att Malin känner till huruvida hon är inkontinent eller läcker i vanliga fall. Är det så att man har en ansträngningsinkontinens så kan den läcka när man hostar, springer eller lyfter tungt, Eller till exempel vid sex. Om det nu inte är det så kan det till och med vara så att det är en fontänorgasm. Många hävdar att det inte existerar, men lika många hävdar att det gör det visst det. Jag säger som så att vid samband med sex så kan man få en utsöndring från körtlar i närheten av urinröret. Det är både körtelsekret, och lite urin. 


Dålig andedräkt
Lina berättar i programmet om sitt problem med dålig andedräkt. Hon borstar tänderna cirka fem gånger om dagen. 
- Det jag kan säga är att luktsinnet är ett av de sinnena som vänjer sig snabbast. Det går inte att andas i handen och känna efter. Man kan slicka på sin hand och låta det torka för att se om man har dålig andedräkt, säger Dr Mikael som gör en undersökning i studion.
- Mycket handlar nog om en rädsla. Men vi har några tips kring detta, säger Dr Mikael som påvisar hur mycket mer bakterier munnen innehåller än till exempel en dammsugarpåse. 
[In med klipp på hur han förevisar]
Vanligaste orsakerna till dålig andedräkt:
1. Dålig tandborstning
2. Obehandlade tandåkommor
3. Muntorrhet

Svett
Elin i studion beskriver hur hon svettats för mycket, och fått behandling i tio år. Det vanligaste är att händer och fötter drabbas. De luktar vanligtvis inte. Armhålor och ljumskar doftar mer. Elin hade så stora problem att hon tappade hud på grund av för mycket svett. Hon får nu sprutor i händerna, som innehåller botox. 
- Det finns olika sorter, vanligtvis blir man hjälpt kanske 7-8-9 månader. Det här påverkar det sociala livet och vardagen så jag tycker det är en fantastiskt bra lösning, säger Dr Mikael om injektionerna med nervgift.

Inkontinens
Hillevi berättar i programmet om hur hon drabbats av urinläckage efter att hon fött barn, och sedan led i det tysta i fyra år. Vändpunkten kom när det gick så långt att hon hamnade hos en familjeterapeut med sin man. Samlivet hade blivit lidande, och familjeterapeuten fick fram den bakomliggande orsaken. Hillevi fick hjälp av en injektion de första sex åren, och sedan följdes det av en operation (TVT). 
- Genom att förklara hoppas jag att vi kan avdramatisera det här. De flesta kvinnor är faktiskt inkontinenta efter en förlossning. Det är inget konstigt, men det kan vara kvarstående. Mannen har inte den problematiken då han har ett längre urinrör. Men på en kvinna ser man att röret är kort och en bäckenbotten som blir ansträngd under en graviditet och under hela livet. 
- Det som händer är att bäckenet förändras och då ändras riktningen på urinröret. Den här operationen består i att man lägger in ett nät som ger ett stöd till urinröret, säger Dr Mikael. 
Man kan också öva upp bäckenet:
- Det är de klassiska knipövrningarna. 
Även en man beskriver i programmet att han fått problem med droppar av urin då han tränar. 
- Gå till doktorn och kolla. Det kan röra sig om en godartad prostataförstoring. Man kommer få ett finger i stjärten, men man måste ta tag i det. 

Myter om inkontinens:
1. Det drabbar främst äldre
Det kan drabba alla åldrar
2. Orsakas av för tajta jeans
Nej, säger Dr Mikael. 
3. Man dricker för mycket
Nej, blåsan rymmer det den rymmer. 
4. Drabbar bara kvinnor
Nej, män drabbas också - men då oftast senare i livet.

Könssjukdomar
De vanligaste könssjukdomarna är kondylom och klamydia. 
- Kondylom har man hela livet. Det går att bränna bort om det placerar sig på jobbiga ställen om man har ont. Klamydia å andra sidan syns inte. Men det ska alltid behandlas och tas på allvar. Det kan leda till sterilitet. Man märker det av sveda, lite flytningar eller så. Kondom är det bästa skyddet, det vet vi ju allihopa, säger Dr Mikael.

Okontrollerade fisar
En tittare hör av sig med ett problem som består i att han småpruttar hela dagarna. 
- Det är helt normalt. Det gör även jag, och även kungen. Man ska släppa sig, det är ett tecken på att man har normal tarmfunktion. Sedan det finns det vissa delar i kosten som kan bidra till mer gas. Sedan finns det sjukdomar, som laktosintolerans - det bör man kolla. 70 procent av jordens befolkning är laktosintolerant. Det är inte en sjukdom utan en genetisk variant, säger Dr Mikael som också förklarar varför man pruttar mer på flygplan. 

Bruten penis
En anonym tittare berättar att han bröt sin penis under en sexakt.
- Det är inte alldeles unikt, säger Dr Mikael som förklarar hur man egentligen bryter en penis. 

Dr Mikael och Tilde sänds i Sjuan. 
Har DU en fråga till Doktor Mikael? Skicka ett mejl till:
drmikaelochtilde@tv4.se

Direkt efter programmet chattar Doktor Mikael på Sjuans Facebooksida.

Vinterns influensavirus mer omfattande än vanligt

Vinterns influensa fortsätter att golva människor. Den kom tidigare än vanligt och dessutom har vaccinet visat sig funka dåligt, enligt siffror från Smittskydd Stockholm. RS-virus är fortfarande på tapeten och vabbruari närmar sig så även de små lever i riskzonen.

Trailer: Dr Mikael & Tilde - ”Från njutning till beroende”

Ett glas vin, en snus, en lott, lite sötsaker, sex eller shopping… alla mår vi bra av olika saker och att njuta är en del av livet men vad händer när njutningen blir ett beroende och hur tar man sig ur det? Dr Mikael listar varningssignalerna och förklarar varför våra hjärnor belönar beteenden som vi vet är skadliga och klargör hur man vet om man är i riskzonen.

Tilde de Paula berättar om dieten som gjorde henne sjuk

I veckans Dr Mikael och Tilde är fokus på dieter, bantning och vikt.
Tilde de Paula själv väljer då att berätta om sin personliga upplevelse av en detox, som gjorde henne sjuk.
- Jag fick migrän, kräktes och mådde apa, säger Tilde som fick bryta detoxen.

Viktor Frisk öppnar upp om adhd-diagnosen

Viktor Frisk levde länge i ovisshet och kände sig annorlunda - tills han fick en adhd-diagnos som 17-åring.
I "Dr Mikael & Tilde - Våra ungdomar mår dåligt" berättar han nu öppet om livet med sin adhd, från självmordstankar till att utnyttja energin.
- Jag har försökt se det positivt, det finns så mycket energi att ta av det, säger Viktor Frisk.

Därför har du huvudvärk

"Oftast är det inte vad du tror" Doktor Mikael svarar och förklarar orsakerna till olika slags huvuvärk.

Här är testet som berättar hur stressad du är

Stress, utmattning och utbrändhet.
I dag är dessa åkommor något av en folksjukdom - och även ämnet för veckans Dr Mikael och Tilde.
Så här kan du själv avgöra om din stressnivå gått för långt.

Dr Mikael och Tilde de Paula om oron för barnsjukdomar

Falsk krupp, förkylningsastma, hosta, kräksjukor och oron för uttorkning.
Det är några av de orosmoment Tilde de Paula möter med sina barn.
I senaste Dr Mikael och Tilde tar hon och Dr Mikael Sandström därför tag i barnåkommorna - en gång för alla.

Trailer: Dr Mikael & Tilde - Stor barnspecial

Våra barn är det käraste vi har och när dom blir sjuka är oron och rädslan total. I måndagens program kommer Doktor Mikael Sandström att ge de viktigaste råden, vad man ska och vad man inte ska göra som förälder. Måndagen 25 april 20:00 i Sjuan.