Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.

Kalla fakta prisat i New York Festival

TV4–reportern Per Hermanruds avslöjande om att oskuldskontroller utförs på svenska vårdcentraler fick internationellt genomslag. I natt kammade Kalla faktas granskning hem silver i prestigefyllda New York Festivals i Las Vegas.
- Jag är väldigt glad och stolt. Priset bidrar till att uppmärksamma orättvisor i sjukvården och belysa vad de här utsatta kvinnorna får gå igenom, säger Per Hermanrud.

Hösten 2015 avslöjade Kalla fakta att det finns läkare som är villiga att utföra oskuldskontroller på svenska vårdcentraler. Både politiker och allmänhet reagerade starkt. Statsminister Stefan Löfven kallade det ”avskyvärt”. Granskningen fick genomslag utomlands när tidningar som The Daily Mail och The Independent rapporterade om avslöjandet. Nyheten spred sig vidare till en rad medier i Europa, men också i världsdelar och länder som Kina, Pakistan, Indien, Egypten, Förenade Arabemiraten, Uruguay, Jamaica och USA. Den här typen av övergrepp mot kvinnor är tyvärr globalt spritt.

Kalla faktas reportage visade att Sverige saknar ett tydligt förbud mot oskuldskontroller. Sedan programmet sändes i TV4 har Läkaresällskapets etiska delegation skärpt riktlinjerna gällande oskuldskontroller och två av de läkare i Sverige som avslöjades har fått sluta sina jobb. Avslöjandet belyste även myten om mödomshinnan. Oskuldskontroller är inte bara kränkande, de är också en ren bluff då det inte finns någon mödomshinna som går sönder vid första samlaget. Nu har tre förlag ändrat i sina skolböcker. En bok har stoppats, och även Skolverket har ändrat i sina texter.

- Det betyder mycket att reportagen vi gör får genomslag. Vi arbetade länge och intensivt med avslöjandet, och i det här fallet lyckades Kalla fakta både belysa missförhållanden i sjukvården och sprida kunskap i stora delar av världen om en fråga som bygger på en myt som överlevt länge genom historien, säger Per Hermanrud.

New York Festivals utser varje år den bästa tv-journalistiken. Hela 50 länder är med och tävlar om guld, silver och brons.

- Priset är ännu ett kvitto på att vi upprätthåller TV4:s starka tradition av att göra relevant samhällsjournalistik som berör. Denna gång har vi dessutom nått långt utanför Sveriges gränser med en viktig berättelse. Jag är verkligen stolt över redaktionens gedigna arbete, säger Casten Almqvist, vd TV4-Gruppen

Per Hermanrud, som tidigare fått Stora Journalistpriset, låg bakom avslöjandet tillsammans med producent Andreas Haglind, redaktör Cecilia Wanger, programledare Nicke Nordmark, fotografer/redigerare Aleksandar Vujanovic, Phil Poysti, Stefan Stjerna, Fredrik Kron och Bengt Stenvall, ansvarig utgivare Viveka Hansson.

Se programmet här.

Mamman till mördade Karolin "Jag anade inget, hon var lycklig"

I Kalla Faktas nya program "Den skrämda staden" undersöks den tystnadskultur som brett ut sig bland Malmös invånare efter dödsskjutningar bland gängkriminella. I studion har vi Therese Cedergren, reporter på Kalla Fakta. Mordet på Karolin Hakim på öppen gata skakade Malmö. Nu berättar mamman om sorgen i Kalla Fakta.

Kalla fakta - Cocaine Wars ENG SUBS

A late summer night three years ago a man is murdered outside a mosque in the south of Sweden. Evidence shows that the killing have a connection to another European city and that might give answers to the increase of deadly violence in Sweden.

Cultural Cares svar på Kalla faktas frågor

Redan den 22 maj tog Kalla fakta kontakt med Cultural Care med en önskan om att få göra en intervju med ansvariga i företaget, med anledning av de uppgifter som framkommer i programmet. Cultural Care har valt att inte ställa upp på en tv-intervju, utan istället ge sina svar skriftligt. Nedan följer den korrespondens som varit mellan Kalla faktas reporter Jennifer Korsgren och Cultural Care.

Barnkliniken - utländsk expertis vill att barnpalliativa vården i Sverige ska granskas

Kalla faktas reportage om Lilla Erstagården, Nordens första barn- och ungdomshospice, fick under hösten kritik av Ersta Diakoni. De menade att det är nationellt och internationellt vedertaget att sluta ge mat och näring till svårt sjuka barn när man misstänker att barnen inte kan tillgodogöra sig näringen längre och är på väg att dö. Men nu reagerar flera utländska experter. Kalla fakta har intervjuat några av världens främsta läkare, sjuksköterskor och intresseorganisationer inom palliativ vård för barn som vill att den barnpalliativa vården i Sverige granskas av fristående internationella specialister.

TV4 och C Mores nomineringar i Kristallen

Förra årets Kristallenvinnare Tilde De Paula Eby och David Hellenius är återigen nominerade i kategorin Årets kvinnliga och manliga programledare, Kalla fakta är nominerade för hela tre program, Anna Book och Karin Laserow som årets tv-personlighet och gågna årets premiärer Hälsningar från..., Enkelstöten, Biggest loser VIP och Gråzon är alla nominerade i olika kategorier. Även äldre godingar som Robinson, Talang och Idol har fått nomineringar. Nedan ser ni hela fina listan på TV4 och C Mores program som är nominerade i olika kategorier:

Kalla fakta fyrfaldigt nominerat i New York Festivals

I New York Festivals tävlar världens bästa film- och tv-produktioner. Kalla fakta har tre program från höstsäsongen som går till final- Hotet inifrån, Monstret och Fotbollsyndikatet. Det senare programmet är nominerat i två kategorier.

Nio av tio har fått sämre liv efter avslag om assistans

Nio av tio funktionsnedsatta eller anhöriga säger att deras livssituation försämrats sedan de nekats statlig assistansersättning eller fått minskat antal timmar. Kalla fakta har gjort en enkätundersökning via de fem största organisationerna för funktionsnedsatta och 230 personer har svarat.

Varför får inte Loke, 4 år, mer hjälp?

Kalla faktas reporter Per Hermanrud har söt en intervju med Linköpings kommun för att fråga varför inte fyraårige Loke Jansson, som har en ovanlig epileptisk sjukdom, får fler assistanstimmar. Här kommer kommunens skriftliga svar:

Spelet om assistansen – vad säger Försäkringskassan?

Kalla faktas reporter Per Hermanrud har intervjuat Viktor Svensson, pressekreterare på Försäkringskassan, om de turer som lett fram till att många funktionsnedsatta helt eller delvis förlorat sin statliga assistansersättning de senaste åren.