Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.

Kalla fakta prisat i New York Festival

TV4–reportern Per Hermanruds avslöjande om att oskuldskontroller utförs på svenska vårdcentraler fick internationellt genomslag. I natt kammade Kalla faktas granskning hem silver i prestigefyllda New York Festivals i Las Vegas.
- Jag är väldigt glad och stolt. Priset bidrar till att uppmärksamma orättvisor i sjukvården och belysa vad de här utsatta kvinnorna får gå igenom, säger Per Hermanrud.

Hösten 2015 avslöjade Kalla fakta att det finns läkare som är villiga att utföra oskuldskontroller på svenska vårdcentraler. Både politiker och allmänhet reagerade starkt. Statsminister Stefan Löfven kallade det ”avskyvärt”. Granskningen fick genomslag utomlands när tidningar som The Daily Mail och The Independent rapporterade om avslöjandet. Nyheten spred sig vidare till en rad medier i Europa, men också i världsdelar och länder som Kina, Pakistan, Indien, Egypten, Förenade Arabemiraten, Uruguay, Jamaica och USA. Den här typen av övergrepp mot kvinnor är tyvärr globalt spritt.

Kalla faktas reportage visade att Sverige saknar ett tydligt förbud mot oskuldskontroller. Sedan programmet sändes i TV4 har Läkaresällskapets etiska delegation skärpt riktlinjerna gällande oskuldskontroller och två av de läkare i Sverige som avslöjades har fått sluta sina jobb. Avslöjandet belyste även myten om mödomshinnan. Oskuldskontroller är inte bara kränkande, de är också en ren bluff då det inte finns någon mödomshinna som går sönder vid första samlaget. Nu har tre förlag ändrat i sina skolböcker. En bok har stoppats, och även Skolverket har ändrat i sina texter.

- Det betyder mycket att reportagen vi gör får genomslag. Vi arbetade länge och intensivt med avslöjandet, och i det här fallet lyckades Kalla fakta både belysa missförhållanden i sjukvården och sprida kunskap i stora delar av världen om en fråga som bygger på en myt som överlevt länge genom historien, säger Per Hermanrud.

New York Festivals utser varje år den bästa tv-journalistiken. Hela 50 länder är med och tävlar om guld, silver och brons.

- Priset är ännu ett kvitto på att vi upprätthåller TV4:s starka tradition av att göra relevant samhällsjournalistik som berör. Denna gång har vi dessutom nått långt utanför Sveriges gränser med en viktig berättelse. Jag är verkligen stolt över redaktionens gedigna arbete, säger Casten Almqvist, vd TV4-Gruppen

Per Hermanrud, som tidigare fått Stora Journalistpriset, låg bakom avslöjandet tillsammans med producent Andreas Haglind, redaktör Cecilia Wanger, programledare Nicke Nordmark, fotografer/redigerare Aleksandar Vujanovic, Phil Poysti, Stefan Stjerna, Fredrik Kron och Bengt Stenvall, ansvarig utgivare Viveka Hansson.

Se programmet här.

Tipsa oss på Kalla fakta

Har du kännedom om problem och missförhållande? Som rör din arbetsplats, kommunen där du bor eller en myndighet?

Hör gärna av dig till oss om du vet saker som bör komma till allmänhetens kännedom.

Polisens HR-chef: "Vi har problem med tystnadskultur"

En pinsam ironi – så beskriver en tidigare högt uppsatt polischef den tystnadskultur inom polisen som Kalla fakta rapporterade om i kvällens program. Det handlar om hur polisanställda som larmar om sexism inom kåren själva blir utfrysta och utsatta för hämdaktioner av chefer och kollegor.

Hör hur HR-chefen Tomas Rosenberg svarar på frågor om händelserna som Kalla fakta rapporterar om och arbetet efter metoo.