Nätstark

Mitt barn utsätts för näthat – vad ska jag göra?!

Här är några viktiga punkter att följa om du upptäcker att ditt barn utsätts för näthat eller nätmobbning.

» Ta en skärmdump på meddelandet och radera det sedan
Det är viktigt att meddelande finns kvar som bevis om ärendet tas vidare, men det bör inte finnas tillgängligt för ditt barn. Skicka en skärmdump till din egen telefon och radera sedan meddelandet från ditt barns.

» Normalisera och visa intresse
Uppmuntra barnet till att prata om det som hänt. Visa att du är intresserad och redo att verkligen lyssna på barnet. Försök att få barnet att förstå att näthat är något som händer även andra barn och vuxna så att hen inte känner sig konstig eller annorlunda.

» Lyssna. Utan att avbryta. Utan att ge råd. Bara lyssna. 
Det är viktigt att lyssna på barnet. De flesta föräldrar lyssnar tills de fått en uppfattning om vad problemet är och väljer sedan att fokusera på att lösa problemet. Se till att låta ditt barn prata ut och lyssna aktivt så länge barnet har något att berätta.

» Hantera problemet tillsammans med ditt barn – inte åt ditt barn
Föräldrar vill instinktivt göra allt i sin makt för att skydda och hjälpa sitt barn. Om barnet blir utsatt för näthat är det lätt att ta över konflikten genom att agera så som du tror är bäst. Försök istället att komma fram till lösningar tillsammans med ditt barn, genom att hela tiden fråga hur hen vill gå till väga, hur olika alternativ skulle kännas och vad hen tycker och tänker. 

”Jag ville bara försvinna”

Ellinore Johansson drabbades av nätmobbning när hon gick i skolan – och tvingades sjukskriva sig i ett år. Här berättar hon och hennes pappa Peter om kampen mot mobbarna, och vägen tillbaka.

Så tog Robin revansch på näthatarna

Under flera år trakasserades Robin Åhrling på nätet av sina klasskompisar. Först när han berättade för sina föräldrar om klasskompisarnas mordhot blev det ett slut på näthatet. I dag har han tagit revansch.

Rektorn: "Så jobbar skolan mot näthat"

Våran skolpanel pratar om näthat i skolmiljön. Vad kan lärare och personal på skolan göra? It-läraren Erik Jaråker, kuratorn Janice Marega och Gabriella Dahlberg som är rektor diskuterar.

Mobbas ditt barn på nätet?

Den nya tekniken ger dagens barn en helt annan vardag än tidigare. Nya plattformar erbjuder en ny arena för vänskaper, men även för mobbning och hat. Kriminologen Maria Dufva berättar vilka tecken du bör hålla utkik efter och vad du kan göra om ditt barn blir utsatt: ”Det man instinktivt vill göra är inte alltid rätt sätt att hantera det”