Nätstark

Så här gör du en polisanmälan

Polisen Björn Sellström tipsar om vilka steg du bör gå igenom från att du blir utsatt till att du anmäler.

» Ta en skärmdump på meddelandet
Skärmdumpen är viktig då den fungerar som bevis för brottet.

» Behåll kontakten/användarnamnet som förolämpat eller förtalat dig
Det är viktigt att du har kvart kontakten eller information om kontakten, så som användarnamn, så att polisen lättare kan hitta gärningsmannen.

» Säkerställ vittnen
Se till att skaffa vittnen. Det kan till exempel handla om någon som sett dig ta emot meddelandet eller någon som sett gärningsmannen skicka meddelandet.

» Anmäl!
Du kan anmäla brottet via polisens hemsida www.polisen.se, på telefonnummer 114 14 eller på din lokala polisstation. 

”Jag ville bara försvinna”

Ellinore Johansson drabbades av nätmobbning när hon gick i skolan – och tvingades sjukskriva sig i ett år. Här berättar hon och hennes pappa Peter om kampen mot mobbarna, och vägen tillbaka.

Så tog Robin revansch på näthatarna

Under flera år trakasserades Robin Åhrling på nätet av sina klasskompisar. Först när han berättade för sina föräldrar om klasskompisarnas mordhot blev det ett slut på näthatet. I dag har han tagit revansch.

Rektorn: "Så jobbar skolan mot näthat"

Våran skolpanel pratar om näthat i skolmiljön. Vad kan lärare och personal på skolan göra? It-läraren Erik Jaråker, kuratorn Janice Marega och Gabriella Dahlberg som är rektor diskuterar.

Mobbas ditt barn på nätet?

Den nya tekniken ger dagens barn en helt annan vardag än tidigare. Nya plattformar erbjuder en ny arena för vänskaper, men även för mobbning och hat. Kriminologen Maria Dufva berättar vilka tecken du bör hålla utkik efter och vad du kan göra om ditt barn blir utsatt: ”Det man instinktivt vill göra är inte alltid rätt sätt att hantera det”