Nätstark

Forskaren: Så hanterar du näthatet

Elza Dunkels har både personlig och professionell erfarenhet av näthat. Här är hennes råd till dig som blir utsatt för näthat.

» Sök stöd hos dina nära och kära
Se till att prata om problemet med dina anhöriga. Berätta vad som händer och hur det får dig att känna. Det kan hjälpa att ha någon som lyssnar och någon som uppmuntrar en.

» Var snäll mot dig själv
Förstå att du inte förtjänar att hatas eller mobbas. Du förtjänar inte att kallas ful bara för att du lägger upp många selfies och du förtjänar inte att kallas idiot för att du postar en åsikt som inte alla håller med om. Förstå att du inte är problemet som skapar näthatet, problemet ligger hos dem som hatar.

» Medla med hjälp av en tredje part
När mobbare och offer känner varandra kan det finnas anledning att ta kontakt med mobbaren. Offret ska inte kontakta näthataren själv utan bör få hjälp av en tredje part som med fördel har koll på näthat. Det finns till exempel ofta personal på skolor som kan hjälpa eller en chef på jobbet.

» Sök hjälp om/när du behöver
Om du känner att näthatet påverkar dig på ett sätt som inte längre går att hantera – ger dig sömnproblem, lägre självförtroende eller andra problem i vardagslivet bör du söka hjälp hos en psykolog eller skolans kurator.

» Fokusera på det positiva
Om du tar emot många kommentarer från personer du inte känner är sannolikheten stor att du tar emot både positiva och negativa kommentarer. Försök att fokusera på det snälla och uppmuntrande meddelandena istället för de kritiska. 

”Jag ville bara försvinna”

Ellinore Johansson drabbades av nätmobbning när hon gick i skolan – och tvingades sjukskriva sig i ett år. Här berättar hon och hennes pappa Peter om kampen mot mobbarna, och vägen tillbaka.

Så tog Robin revansch på näthatarna

Under flera år trakasserades Robin Åhrling på nätet av sina klasskompisar. Först när han berättade för sina föräldrar om klasskompisarnas mordhot blev det ett slut på näthatet. I dag har han tagit revansch.

Rektorn: "Så jobbar skolan mot näthat"

Våran skolpanel pratar om näthat i skolmiljön. Vad kan lärare och personal på skolan göra? It-läraren Erik Jaråker, kuratorn Janice Marega och Gabriella Dahlberg som är rektor diskuterar.

Mobbas ditt barn på nätet?

Den nya tekniken ger dagens barn en helt annan vardag än tidigare. Nya plattformar erbjuder en ny arena för vänskaper, men även för mobbning och hat. Kriminologen Maria Dufva berättar vilka tecken du bör hålla utkik efter och vad du kan göra om ditt barn blir utsatt: ”Det man instinktivt vill göra är inte alltid rätt sätt att hantera det”