Kockarnas kamp

Några av Sveriges mest framstående kockar utsätts för tuffa prov när de tävlar mot varandra i yrkesskicklighet och sätter sin ära på spel. Till sist står en av dem som vinnare.

Några av Sveriges mest framstående kockar utsätts för tuffa prov när de tävlar mot varandra i yrkesskicklighet och sätter sin ära på spel. Till sist står en av dem som vinnare.

Här är höstens deltagare i Kockarnas kamp

I höst är det återigen dags för åtta av Sveriges främsta gastronomer att vässa knivarna och göra upp om den prestigefulla vinsten. Den här säsongen tävlar Markus Aujalay, Isabella ¨Bella¨ Morrone, Pelle Johansson, Henrik Norström, Edin Dzemat, Titti Qvarnström, Daniel Müllern och Peter Nordin.

I Kockarnas kamp tävlar Sveriges kockelit i snabbhet, kreativitet, stresstålighet och precision. Utöver det delar deltagarna med sig av berättelser om deras liv och framgångsrika karriärer. Kockarna utsätts för tuffa prov när de tävlar mot varandra i yrkesskicklighet. Det bjuds på spännande tävling, härliga möten med kockarna och matlagning i världsklass.

-  Det är med skräckblandad förtjusning, stor ödmjukhet och en portion jäklar anamma som jag antar den här utmaningen, säger Markus Aujalay.

Efter att Markus siktade in sig på en vinst i Bocuse d´Or och inte hamnade på pallen bestämde han sig för att aldrig mer tävla, inte förrän nu. Nu känner han sig åter redo att tävla och antar utmaningen att ställa sig i ladan i Ystad och bjuda på sig själv i Kockarnas kamp.

Årets deltagare:

Markus Aujalay, 45 år, Stockholm. Jurymedlem i Sveriges mästerkock och Sveriges yngsta mästerkock. Driver två restauranger, Winterviken och Fjällpuben, och öppnar ny restaurang i Stockholm innerstad i september. Markus har fått priser som Årets kock 2004, Årets viltkock 2000, Årets gröna kock 2000. Skrivit nio kokböcker och lanserat ett eget rödvin och rosévin.

Isabella ”Bella” Morrone, 29 år, Stockholm. Brinner för italiensk mat och har en dröm om att öppna en egen italiensk restaurang. Började på F12 efter restaurangskolan. Jobbat på trestjärnig restaurang i Spanien. Stefano Catenacci som mentor, känd som italienskan som är Catenacci-drillad.

Pelle Johansson, 41 år, Stockholm. Tv-kock med hundratals tv-program i ryggen, från bland annat ”Köket” och ”Förkväll”. Varit kökschef på Ulla Winbladh i 15 år. Har fått flera priser för kokboken ”I köket med Pelle”. Varit programledare för Årets kock.

Henrik Norström, 47 år, Stockholm. Tagit silver i Bocuse d’Or. Sitter även som president för Bocuse d’Or Sverige. Hans restaurang LUX har tilldelats flera priser såsom en stjärna, Årets affärskrog, Gulddraken två gånger i kategori lyx och placerats högst i White guide som årets måltidsupplevelse. Har fått priser som Kockarnas kock 2003, Årets tryffel 2003 och sitter numera i juryn för Årets Kock.

Edin Dzemat, 32 år, Stockholm – Kosta.  Var lagkapten för Svenska Kocklandslaget 2013-2015 som kammade hem ett silver i VM 2014. Har fått utmärkelser som Rising Star av White Guide 2014 och Årets Werner 2013. Edin har varit krögare och kökschef på hyllade Linnéa Art Restaurant i Göteborg. Kallas för Kock-Zlatan av kollegorna.

Titti Qvarnström, 36 år, Malmö. Första kvinnan i norden med en stjärna i Guide Michelin 2015. Hon har tilldelats flera priser som Årets kock i skåneland 2016, Årets skånska stjärnskott 2015 och blivit utsedd till White guide rising star 2010. Delägare av restaurangen ”Bloom in the park”.

Daniel Müllern, 42 år, Ystad. Har ett flertal restauranger bakom sig som Brasserie Östergatan i Ystad och Skafferiet i Kåseberga. Har jobbat bland annat på Rolfs Kök och Operakällaren i Stockholm och Konrad i Köpenhamn. Kärleken till traditionell fransk matlagning med lokala råvaror delar han med förebilden Tore Wretman. Nu gör han sig redo att öppna Villa Strandvägen i Sandskogen.

Peter Nordin, 57, Stockholm. Driver tretton krogar, däribland Prinsen som blivit utnämnd till Årets krog, Årets klassiker, omnämnd i Guide Michelin samt Bib Gourmand 2007 två gånger. Mormor Maj är hans stora förebild inom svensk husmanskost. Skrivit en kokbok och producerar eget vin och egen olivolja. 

Magnus Persson: "Jag kände tidigt att jag ville hitta min egen väg"

Magnus har jobbat på ett antal profilerade topprestauranger som Hillenberg, Franska matsalen och Långbro värdshus. I dag arbetar Magnus som köksmästare på Broms i Stockholm. Han har också varit finalist i Årets kock ett antal gånger men vill förstås kröna tävlandet med att klå farsan i Kockarnas kamp.

Alexander Sjögren: "Matlagning är mitt sätt att uttrycka mig"

Alexander kommer från småländska Oskarshamn där han fick sin första kockfostran. Efter några år runt om i Sverige och England kom Alexander 2006 till Skåne och tidigare Kockarnas kamp-deltagaren Anders Vendel och hans prisade restauranger. Förutom finkrogar har Alexander gedigen erfarenhet av matlagningsstävlingar med tredjeplatser i Årets kock och Bocuse D´0r i bagaget. Nu driver han egna finkrogen Mutantur i Malmö men känner att han har en tävling kvar i sig – Kockarnas kamp.

Nicolina Karlsson: "Min styrka som kock är att jag är noggrann"

Nicolina från Nässjö har en kockutbildning från Grythyttans Restaurangskola. Efter några år i Australien hamnade hon i Malmö på Bloom in the park. Där fick hon blomstra och under tiden hon var där fick restaurangen också en stjärna i Guide Michelin. Sedan två år tillbaka jobbar hon nu som köksmästare hos tidigare ”Kockarnas kamp-kocken” Frida Nilsson på MJ´s i Malmö.

David Enmark: "Jag frågade frugan om jag fick öppna restaurang hemma"

David startade sin karriär på Ulriksdals värdshus där han fick jobba under den legendariske köksmästaren Karl Heinz Krücken. Några turer senare fick David chansen att driva Dykarbaren ute på Sandhamn och tog restaurangen till helt nya nivåer. År 2010 öppnade davidathome i familjens hus på Tranholmen och resten är historia. davidathome har nu etablerat sig som en hyllad hemmarestaurang som blandar mat i toppklass med spännande gästspel av olika stjärnkockar.

Siri Barje: ”Jag kände att restaurangvärlden inte riktigt var där jag ville vara”

Siri Barje är utbildad kock vid Grythyttans Restaurangskola och har jobbat på bland annat Esperanto och Shibumi i Stockholm. Hon har också drivit vegetarisk sommarrestaurang på Öland. Idag driver Siri ett väldigt populärt instagramkonto där hon delar med sig av sina recept och sin matfilosofi. Siri jobbar också som kokboksförfattare och bjuder regelbundet på vegetariska favoritrecept i Kökets middag på TV4.

Florencia Abella: "Min passion för mat började när jag var liten"

Florencia är ursprungligen från Argentina och startade sin karriär på den ikoniska stjärnkrogen El Bulli utanför Barcelona. Efter det följde några år på ett antal stjärnkrogar i Spanien och Dubai. I Dubai träffade hon också sin svenske man som hon 2010 följde med till Sverige. Efter sju år på Esperanto jobbar Florencia nu som köksmästare på 1-stjärniga Ekstedts.

Roland Persson: ”Min passion är att ge andra en upplevelse”

En av deltagarna i Kockarnas kamp 2020 är Roland Persson. Roland drev Franska Matsalen på Grand Hotel under många år, var med i Svenska Kocklandslaget i 10 år och vann den prestigefyllda titeln Årets kock 1990. Roland är också pappa till Magnus Persson som är med i årets startfält.

Trailer för Kockarnas kamp 2020

Åtta nya proffskockar intar tävlingsladan på Österlen för att göra upp om den eftertraktade Kockarnas Kamp-pokalen. Premiär 22 september!

Kockarnas kamp är tillbaka – här är deltagarna

I årets säsong av Kockarnas kamp utlovas mer blod, svett och tårar än någonsin tidigare. Årets kockar har gått in stenhårt för tävlingarna och det blir en rivstart redan från första utmaningen. Bland årets deltagare ses stjärnkockar som Jonas Lagerström, far och son Magnus och Roland Persson, samt kokboksförfattaren och Köket-stjärnan Siri Barje. Kockarnas kamp startar tisdag den 22 september.

Per Gustafson - Skulle aldrig laga något han inte vill äta själv

Personporträtt: Per Gustafsons kockkarriär tog fart tidigt när han fick lära sig hantverket av några av världens bästa, men också hårdaste, kockar.
Hans lever efter devisen "det jag lagar skulle jag vilja äta själv". Nu är han en av deltagarna i Kockarnas kamp 2019.

Trailer: Kockarnas kamp 2019

Succéprogrammet är äntligen tillbaka i ny säsong med åtta nya framstående kockar, redo att svettas ordentligt för att ta hem den prestigefyllda segern i Kockarnas kamp 2019.

Alla deltagare i Kockarnas kamp 2019

Kockarnas kamp tog hem priset som ”årets dokusåpa” på den direktsända Kristallengalan 2019. Nu är succéprogrammet äntligen tillbaka med nya framstående kockar, redo att svettas ordentligt för att ta hem den prestigefyllda segern. I år får tittarna bland annat möta den tyska legendaren Walter Traub, nytänkande pop up-krögaren Marion Ringborg och tävlingsproffset Sebastian Gibrand som tagit silver i kock-VM.

Biffar och filéer i kvartsfinalen

Det är dags för kvartsfinal i Kockarnas kamp och de fyra proffskockarna ska skära biffar och filéer med en specifik vikt. En svår utmaning visar det sig.

Erik lagar finmiddag på burkskinka

Det är dags för Erik Fröderberg att bjuda de andra kockarna på middag. Han väljer att använda ingredienser han egentligen inte gillar: burkskinka och mimosasallad, för att skapa något nytt.

Trailer Kockarnas kamp 2018

Det är återigen dags att följa Sveriges krogelit när de satsar allt i den fruktade skånska ladan. Säsongspremiär 16 september klockan 20.00.

Krogrebell och tv-kock i årets Kockarnas kamp

Det är återigen dags att följa Sveriges krogelit när de satsar allt i den fruktade skånska ladan. I sjunde säsongen av tittarsuccén Kockarnas kamp får vi bland annat möta tv-kocken Erik Fröderberg, krogproffset Anna Broms samt revoltören och Punk Royale-grundaren Jocke Almqvist.

– Årets kockar är väldigt olika men alla är riktiga fighters. Det blir en överraskande säsong med både imponerande insatser och skakiga nerver. Så jäkla spännande, säger Pär Lernström, programledare.