Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Misstänks för spioneribrott – genom ”affärsmöten”

Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna • Ryskt par greps av Säpo – i villaförort

Uppdaterad: Publicerad:

Det dramatiska tillslaget skedde med hjälp av Säpo, polisen och Försvarsmakten tidigt i morse. Nationella insatsstyrkan tog sig ner från två helikoptrar och stormade in i parets villa i Stockholmsområdet genom att bland annat krossa fönstren.

Två personer greps i gryningsräden, uppger Säkerhetspolisen. Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna handlar det om en man och kvinna, ett gift par, i 60-årsåldern. Mannen misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt. Kvinnan misstänks för medhjälp till brotten.

Båda är födda i Ryssland och gifte sig där i mitten av 90-talet. De kom tillsammans till Sverige några år senare och är sedan en tid tillbaka svenska medborgare. I tingsrättens handlingar framgår att de misstänkta brotten ska ha pågått sedan 1 januari 2013 fram till dagens gripanden.

Misstanken: Företag användes för spionage

Mannen har flera företag och hans fru är involverad i ett av dem. Ett av bolagen bedriver handel med bland annat industriell utrustning, luftfartygsutrustning och annan IT-materiel. I senaste årsredovisningen står att de även sysslar med bankväsendet och värdepappershandel i Ryssland och att de erbjuder marknadsfrämjande tjänster åt svenska företag på den ryska marknaden.

Enligt TV4 Nyheternas uppgifter misstänker Säpo att företagen använts för spionaget genom att man haft olika ”affärsmöten” och via det begått den olovliga underrättelseverksamheten, samt träffat andra kopplat till brotten. I ett teknikbaserat bolag har man gjort affärer med en underleverantör till försvarsindustrin och det under samma period som de misstänks för att ha begått sina brott.

Våren 2016 fick Skatteverket tillstånd att genomföra en razzia mot parets villa efter misstanke om skattebrott.

Grannar: Dramatiskt tillslag

TV4 Nyheterna har varit på plats vid huset där morgonens tillslag skedde. Grannar beskriver insatsen som dramatisk när två stora helikoptrar plötsligt började hovra över hustaken och vägarna fylldes av poliser.

En kvinna som bor i området berättar att mannen och kvinnan var trevliga men fåordiga, och att de en gång hamnade i en infekterad konflikt med en annan granne.

– Det slutade med att grannen flyttade härifrån. Efter det försökte jag prata med paret men det var tydligt att de inte ville ha någon närmare kontakt.

Försvarsministern är informerad om misstänkta spionfallet.

Se bilder från platsen av gripandet i spelaren ovan.

Relaterat
Det här vet vi om det misstänkta paret: ”Varit i Sverige i över 20 år”

Det här vet vi om det misstänkta paret: ”Varit i Sverige i över 20 år”

Justitieministern om spiontillslaget: ”Jag har fått information om fallet”

Justitieministern om spiontillslaget: ”Jag har fått information om fallet”