Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 8 september

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från det första avsnittet av Bytt är Bytt säsong 3.

Fotografi av Larry Clark
Larry Clark är en amerikansk fotograf och filmregissör. Tidigt 70-tal gav han ut en uppmärksammad och hyllad fotobok om sitt liv som narkoman i sin hemstad Tulsa.

Denna bild är tagen i Tulsa 1968, och tillhör fotoboken. Larry använder en småbildskamera, som var vanlig bland hobbyfotografer på 60-talet. Fotot finns i 25 exemplar.

Kejsarens gula skål
Denna porslinsskål är cirka 300 år gammal och från Kina och dess Qing-period under Kangxi Den gula färgen är kejsarens färg, vilket betyder att denna skål har tillhört kejsaren personligen. Stämplarna undertill visar på att den är av tiden och har tillhört Kangxi-kejsaren (1662-1722). Skålen har haft två sprickor som har lagats. Den har tillhört en berömd samling i London.

Korkskruv
Korkskruven är från 1860, gjord utav Jean Dordet. Detta är en korkskruv med hävstångs-mekanik, den har bra kvalitet och drar smidigt ut korken. Jean Dordet producerade denna korkskruv runt 1860, alltså när hävstångs-meknaniken var relativt ny (1850). Stämplarna bevisar att det är en tidig märkning av modellen, och att korkskruven gjordes i Dordes fabrik i Montemarte, en ovanlig stämpling. Motivet och de smidna detaljerna är i tidens anda och föreställer ett sjöodjur eller mytologisk skapelse.

Fransk vikskärm från 1700-talet
Vikskärmen är ett typiskt fint rokokoarbete, med en ljusgrön/grå bakgrund och röd/rosaaktiga blommönster. Det röda bladen kallas akantusblad och är ett populärt mönster från antiken. Skärmen är tillverkad av en trästomme där man fäster pannåer som är målade med oljefärg. Den är lite skadad men i övrigt i väldigt gott skick.

Diamantarmband från 1921
Armbandet har 11 stycken briljantslipade diamanter, som tillsammans väger 2,5 karat. Själva armlänken är gjord av 18 karat guld. Stenarnas infattning är vackert sammanfogade. Armbandet är gjort i Malmö hos guldsmedsfirman Gustaf Dahlgren & Co.

Mästerstämplat bord i alrotsfanér
Alrotsbordet är 200 år gammalt och har en stämpel som visar att bordet är tillverkat av Anders Jacob Rosendahl i Arboga. Den fina lacken på bordet gör att alrotens färger är så fint bevarade och behåller ett vackert lyster. Bordet har en originalfot, vilket är ganska ovanligt. 

Star Wars-figurer, original från 1978
Displayen är gjord av leksaksföretaget Kenner som hade licensen att tillverka Star-Wars-actionfigurer när filmen lanserades 1977. I displayen står 12 stycken Star Wars-figurer, som kan rotera i grupper om fyra. Displayen kundes beställas utav Kenner, när ägaren hade samlat ihop de 12 figurerna, i utbyte på köpebevis eller kuponger.

Châteauneuf-du-pape la fiole
Flaskan skapades ursprungligen 1952 av en man vid namn Charles Brotte till en tävling där uppgiften var att skapa en flaska som visade på hur vinden från norr formade vinstockarna. Brottes bidrag vann och han bestämde sig för att göra ett speciellt vin till flaskan. Han skapade en cuvée, en blandning av årgångar med inspiration av Champagne-produktionen. Han döpte vinet till ”La fiole du Pape”. Brotte bestämde sig för att göra likadant med sin Chateauneuf-du-Pape. Denna flaska är buteljerad 1993.

Medverka i Bytt är bytt!

PROGRAMINFORMATION
Vill du vara med och tävla eller har du ett föremål du tycker platsar i Bytt är bytt 2021? Ansök till programmet.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.