Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 29 september

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från det tredje avsnittet av Bytt är Bytt säsong 3.

Gustaviansk byrå av Nils Petter Stenström
Nils Petter Stenström var verksam under den höggustavianska perioden, i slutet av 1700-talet. Stenström var gesäll hos flera mästare, bland annat hos legendariske George Haupt. Han fångade Gustaf III’s uppmärksamhet och blev sedan hovsnickare.
Denna byråns fanér består av exotiska träslag och fruktträd. På framsidan ser man den typiska intarsian som han blev känd för. Han använde björk, lönn, rosenträ och vax till inläggningarna, som gör det fint och levande. Utmärkande för Stenström var de prickar som han tyckte om att sätta i dekoren. Byrån saknar signatur, men Stenström var ganska så dålig på att signera. Stenskivan är gjord i marmor från Kolmården, och är från tiden.

Flamskvävnad, bänkalängd från 1823
En bänkalängd är en vävnad att hänga ovanför en bänk i finsalen. Flamskvävning är som en förenklad gobelängvävning som kom från Flandern till Sverige på 1500-talet. Detta stycke är gjort utav Gästgivarsystrarna i Everlöv, en familj som blev kända för sin textilkonst i många generationer.
Detta exmplar har ovanligt bevarade färger, och är rak i varpen, då den aldrig har hängts på väggen. Den är ovanligt lång, är daterad 1823 och har broderad signatur. Motiven är klassiska för Gästgivarsystrarna, och visar exotiska fåglar och blommor, som man i Sverige aldrig sett på den tiden. Mönstren vävdes alltid upp-och-ner och bak-och-fram, utav ull och med varptråd av lin. Detta exemplar har funnit i familjen Everlövs ägo sedan 1800-talet fram till nyligen.

Porfyrurna
Porfyr är en en hård och vulkanisk bergart som ofta kallas för ”den svenska diamanten”. Porfyrföremål blev extra populärt på Karl XIV Johans tid, då han köpte ett porfyrverk i Älvdalen i början av 1800-talet. Denna porfyrurna är ovanligt stor med cirka 35 cm i diameter och tämligen ovanlig form. Urnan är tillverkad tidigt 1800-tal i Älvdalen och gjord i blybergsporfyr. Den har en mindre nagg på undersidan.

Lampan ”Grasshopper” av Greta Magnusson Grossman
Svenskan Greta Magnusson Grossman (1906-1999) var både arkitekt och möbelformgivare och var på sin tid en utav få kvinnor i sin branch. Hon var verksam internationellt och blev ett stort namn i USA.
Grossman hade en fäbless för lampor. Denna golvlampa fick namnet ”Grasshopper”, då lampan såg ut som en gräshoppa, som på smala ben förföljer sitt byte. Stativet är i lackerad stål och lutat bakåt medan den utdragna, konformade aluminiumskärmen är fäst på en rörlig arm. Designen gör så att lampan ger direkt ljus men med minimalt bländande sken. Detta exemplaret är från 1947, samma år som gräshoppan kom ut på marknaden.

Flintlåspistol av vapenmästaren Lars Rånge
Flintlåspistol från cirka 1750-tal utav mästaren Lars Rånge, en rebell av sin tid som gjorde mycket för smeder och deras arbetsvillkor. Han ledde bla. Sveriges första strejk 1759, och for till Stockholm för att klaga. Han fängslades dock, men fick nåd utav Kungen och lifta på hästflak hem till Småland igen. Pistolen har vackra ciselerade detaljer i form av björn och blomstergirlanger. Den har varit del av ett par, och söker sin bror som lär finnas någonstans i Sverige.

Evert Taubes luta, tillverkad av Alfred Brock
Lutan är tillverkad av en av de största lutmakarna i svensk historia – hovinstrumentmakare Alfred Brock någon gång mellan 1920-35. Den är tillverkad i rödbok, lönn och gran. Det är en detalj som utmärker den här lutan ett snidade monogram, E.T. Skalden och konstnären Evert Taube använde flera lutor under sin livstid men vad man vet så finns inte många kvar med monogram. På sargen har Evert dessutom ristat in sitt namn. Det här är en modern svensk luta med 6 strängpar över greppbrädan och 6 bassträngar utanför greppbrädan.

Slas-målning
Collage av Stig ”Slas” Claesson från 1980-tal, ”Eva och Äpplet”. Ett collage är en konstnärsform som innebär att ett motiv klipps ut i ett papper och fästes mot en bakgrund.
Tavlan är ett original. Den är inramad i glasram, och har signatur av Stig Claesson (1928-2008). ”Slas” var en svensk författare, illustratör och konstnär.

Dam-troll från 1979
Dam-trollen kommer från Danmark, och kallas i folkmun för ”lyckotroll”, eller ”penntroll” om de är mindre. Det var fiskaren Thomas Dam (1915-1989) som först tillverkade trollen, täljt i trä och mer fårskinn på huvudet, då han inte hade råd att köpa julklappar till sina barn. De blev sedan väldigt populära i barnens omgivning, och till slut startade han en fabrik och började producera olika troll i vinyl.
Detta troll har signaturen ”Thomas Dam copyright” och ”806”, vilket står för storleken på trollet (44 cm.) Tillverkningsåret är 1979 och kläderna är de ursprungliga från tillverkningsåret.

Medverka i Bytt är bytt!

PROGRAMINFORMATION
Vill du vara med och tävla eller har du ett föremål du tycker platsar i Bytt är bytt 2021? Ansök till programmet.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.