Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 6 oktober

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från det fjärde avsnittet av Bytt är Bytt säsong 3.

Panelmålning från skeppet Olympic
Olympic och Britannic var två systerfartyg till Titanic. Olympic sjösattes redan 1910 och var det fartyg som det var mest uppståndelse kring. I dokumentärer om Titanic är det ofta Olympic som visas upp, eftersom Titanic sjönk. Alla fartygen var inredda på samma sätt. På 30-talet, då var storhetstiden för atlantångare var över, monterades Olympic ned och skrotades, efter 20 år av flitigt arbete. Innan hon skrotades såldes inredning på auktion och hamnade runtom i England. Denna ekpanelen satt i 1 klass, troligtvis vid hissen. Målningen är tidstypisk med sitt klassiska landskapsmotiv, men konstnären är inte känd. Denna panel var helt övermålad och förstörd när den hittades men har nu restaurerats

Sybaron från Tula, 1800-talet
Detta är en Sybaron, utav ryskt Tula-stål. En sybaronen användes för att sträcka tyget när en kvinna sydde (sömnadsarbetet nålas fast mot dynan). Den här sybaronen från Tula är utav stål och tillverkad i början av 1800-talet.
Här fanns det även plats för nål och tråd i en liten låda under dynan. Den är dekorerad med blommor och girlanger. I Tula låg den statliga vapenindustrin som också tillverkade möbler och inredningsföremål av stål och är känt för sin höga kvalitet.

Sidenklänning ritad av ”Mago”
Den här sidenklänningen syddes upp 1955 till Ingmar Bergmans (1918-2007) film ”Sommarnattens leende”. Max ”Mago” Goldstein (1925-2008) – Sveriges främste kostymtecknare skapade kläningen. Denna röda blåsa bars av skådespelerskan Eva Dahlbeck. Bergman och Mago hade båda en otrolig känsla för form och färg – och båda älskade rött, även om filmerna ofta var svartvita. Den här är ansedd att vara den finaste Mago-klänningen som finns bevarad. Klänningen är siden med dekorblommor och plisseringar.

Tysk elbil från 1919, Slaby & Beringer
Flygplansingenjören Rudolf Slaby startade tillsammans med sin kusin förretaget Slaby & Behringer 1919 som tillverkar elbilar. Det här är en av de tidiga från 1919- märkt som nummer 23 i sin upplaga. Karossen och skärmarna är helt i trä. Både fram och bak på bilen sitter tillverkarens märke – SB – Slaby & Beiringer. Under sitsen sitter elmotorn och längst fram på bilen sitter två batterier som man laddar med klämmor. Bilen har en styrpinne och går i en maxfart av 20 km/timmen. Denna lilla elbil hittades dammig på en vind på 1970-talet, och renoverades varsamt, fick ny motor och nya däck och är idag utmärkt skick. Det är den enda i Skandinavien som är körduglig.

Bronsskulpturen ”Camera” av Fernandez Arman
Skulptur föreställer en delad och skev kamera. Den är skapad på 80-talet av fransmannen Fernandez Arman (1928-2008). Arman var en sk nyrealist och ville åt den fysiska verkligheten - dvs saker från vår vardag. Han tillverkade 95 exemplar av ”Camera”. Den är gjort utav brons, som han sedan guld- och brunpatinerat för att få fram detaljer, och tydliggöra snittet. Skulpturen är signerad och numrerad.

Leksaksambulans i tenn från Tippco
Ambulansen är tillverkad av Tippco i Tyskland, 1936 med litograferad plåt. Metalleksaker från denna tid är ovanliga, då många smältes ned för att bli vapen under andra världskriget. Den är komplett med två bårar med skadade patienter, två knästående sjuksköterskefigurer och två ambulans-sjukvårdare i förarutrymmet. Ambulansen kan vridas upp med en nyckel, och köra runt. Den har fungerande urverksmotorer och den har fungerande styrning.

Stolar från Josef Frank’s egna hem
Pinnstolar med flätad sits från 1920-tal. Josef Frank (1885-1967) var en österrikisk-svensk arkitekt och formgivare och var en av funktionalismens pionjärer. Frank var verksam vid ikoniska företaget ”Svenskt Tenn” under många år, och är än idag känd för sina designer. Dessa är Josef Franks personliga stolar från hans egna kök.
De här stolarna ritade Frank på slutet av 30-talet, just för Svenskt Tenn – modellnummer 815. Frank gillade möbler som man kunde se igenom stolar för att visa rummets form, och har därför skapat en genombruten rygg. Stolarna är gjorda i mahogny och sitsen är gjord utav rep av sjögräs.

Kiln Waster, Kinesiskt porslin från Ming-perioden
Kiln Waster är en misslyckad bränning av porslin, och kan översättas till ”Ugnsrester”. Vid porslinstillverkning staplades skålar och tallrikar på varandra i ställningar, men ibland blev ugnen för varm eller så kollapsade ställningen. Porslinet smältes då samman och blev – vad vi idag ser som en skulptur. På den tiden var det en skamfläck, och porslinsklumparna grävdes ner under jord. Detta exemplar har grävts upp i en rasad porslinsfabrik i Kina. Den skulle ha blivit 11 stycken skålar under Ming-perioden på 1500-talet. Alla Kiln Waster är unika i sitt slag och ingen är den andra lik.

Medverka i Bytt är bytt!

PROGRAMINFORMATION
Vill du vara med och tävla eller har du ett föremål du tycker platsar i Bytt är bytt 2021? Ansök till programmet.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.