Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 13 oktober

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från det femte avsnittet av Bytt är Bytt säsong 3.

Fartyg gjort av ben från tidigt 1800-tal
Fartyget är tillverkat av fångar under Napoleonkriget och är modeller av populära brittiska och franska fartyg. Benen till fartygen fick fångarna från mestadels gris och får, men kan inte uteslutas att det även använde människoben. Fångarna använde sedan glas, nålar och järn från gevärspipor som verktyg när det tillverkade fartygen. Medan detaljer som segel och rigg mm tillverkades med hjälp av silkespapper, djur päls eller fångarnas egna hår.

60 år gammal Macallan Lalique-whiskey
Macallan är ett av världens äldsta whiskeydestillerier som tillverkar singel malt. Whiskeyn har legat på fat sedan november 1950 och lanserades på marknaden 2011. Whiskeyn har en elegant stil med ton av ljung, torv och karamelliserad frukt. Det finns även en balanserad rökighet med inslag av sherryfat. Flaskan är gjord av Lalique som är ett berömd, franskr glasföretag. Varje whiskeyflaska är numrerad och ingår i en utgåva om 400 stycken. Detta är utgåva nummer 4.

Rokokobyrå av Mathias Ortmann
Mathias Ortmann (ca.1700-1757) en av danmarks främsta snickarmästare.
Detta är en kurvig byrå med mjuka former och vackra detaljer. Detta exemplar är inte signerat Ortmann men bär alla tecken på att vara äkta. Byrån har ett mycket detaljrikt förgyllt måleri, något som är typiskt danskt. Nederdelen av byrån har en kraftigt skuren snäckformad dekor. Byrån är gjord i valnötsfanér med en marmorskiva i väldigt fint skick.

Tv-spel – The legend of Zelda: a link to the past i en gold pack big box Tv-spelet är från 1997 och är en speciell svensk utgåva med en extra stor förpackning. Denna gold pack big box innehåller en komplett spelguide på svenska, en mindre förpackning med själva spelkassetten där det står ”only for Nintendo”. Spelet är skapat av Miyamoto som kallas ofta fadern till moderna TV-spel och har bla på sin meritlista även Donky Kong och Super Mario för Nintendo. Detta spel är i exemplariskt skick.

Skulptur av Gert Marcus
Gert Marcus (1914-2008) var från början målare och hade den store franske konstnären Paul Cezanne som förebild. Skulpturen kommer från en av Marcus mest kända serie ”Min kvadratur” från 1973. Marcus gjorde en serie på 10 skulpturer med samma tema och namn. Och alla är unikat - dvs det finns bara en av varje.

500 år gammalt kinesiskt rökelsekar i brons
Rökelsekaret är gjord i Kina under Mingperioden på 1500/1600-talet. På toppen av rökelsekaret är en kinesisk tempelhund också kallat Fu/Foo hund. Denna Fu hund är en hane då han har ett klot under tassen (är den en hona, har hon en valp under tassen). Rökelsekar användes på många olika vis, bland annat medecinskt, spirituellt och sägnen säger att den även som väckarklocka.

Anjalabrosch från 1780-talet
Anjalaförbundet var ett upprorsförbund med avsikt att störta den svenska kungen Gustav lll. Dessa broscher, samt ringar, bars utav de svurna i Anjalaförbundet, som en gängsymbol. Broschen är i form av en liggande åtta, vissa säger att detta symboliserar år 1788 – året då upproret började. Det man vet är dock att detta är franska rokokoörhängen som gjordes om till broscher. Stenarna i broschen är av folierat glas och infattningen är av förgylld metall. Det här exemplaret är i gott skick - det saknas några mindre stenar.

Etsat glas från 1800-talet
Glaset har en fin klockform som var på modet på 1800-talet. Dekoren på glaset är etsad och föreställer ornament, girlanger och blommor, medan kanten på glaset är vackert förgyllt. Glaset har förmodligen gått sönder och sedan blivit lagat med en ny fot i dekorerat nysilver. Detta glas är dessutom förvarat i ett vackert etui. Och med en silversked till - troligtvis för välgörande medikament. 

Medverka i Bytt är bytt!

PROGRAMINFORMATION
Vill du vara med och tävla eller har du ett föremål du tycker platsar i Bytt är bytt 2021? Ansök till programmet.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.