Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 20 oktober

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från det sjätte avsnittet av Bytt är Bytt säsong 3.

Förstudie av ”blåmålaren” Eugène Jansson
En förstudie till den kända och stora tavlan "Flottans badhus" från 1907 av Eugène Jansson (1862-1915). Denna tavla gjordes som en förstudie till det berömda verket. Mitt i målandet märkte han att armar och fötter inte fick plats ordentligt, så han spände ut tavelduken. Den unge mannen i mitten är Knutte - Eugènes pojkvän. Homo-romantiska motiv var inte accepterat på den tiden då homosexualitet var olagligt, och Janssons många mästerverk gömdes undan. Idag har de lyckligtvis fått välförtjänt uppmärksamhet.
Förstudien är inte signerad, på baksidan står dock A. Jansson som förmodligen står för Eugénes lillebror Adrian Jansson, som förmodligen fått tavlan utav sin bror.

Mikrofon Neumann U47 från 1952
1949 kom Neumann U47 (47=1947 uppfinningsåret) ut på marknaden. Det anses vara en kult-mikrofon och används än idag utav stora artister, och användes flitigt av bla Beatles på 60-talet. Detta exemplar kom ut 1952.
Mikrofonen har ett VF14-rör. Ett VF14-rör är ett elektronrör som byggdes för den tyska armén och användes i radioapparater under andra världskriget. Det här speciella elektronröret satte en den tyske uppfinnaren, George Neumann (född 1928), i sin mikrofon.

Samisk silverkrage av silvermästaren Johan Westerberg
Silverkragen är stämplad med JW, årsstämpel, och en ren, vilket betyder att silvret är från 1815 av silvermästaren Johan Westerberg i Piteå.. issa silverdetaljer har från början varit förgyllda. Silvret består av hängknappar, spännen och maljor. Maljor användes för att snöra kläderna genom att dra en kedja genom de påsydda maljorna. Både klädet och silvret är från 1815. Uppe på kragen, är det sytt med små, små fina stygn av tenn. Enligt tradition så sydde kvinnan klädet själv och dekorerade det med tenntråd. Kragen satt löst och man kunde ha den antingen innanför eller utanpå klänningens halsöppning. Silverkragen har varit del av en samisk kvinnas högtidsdräkt, och är troligtvis tillverkad till hennes bröllop. Silvret som man dekorerade kragen med beställde familjen från en silvermästare.

Gustav III:s kopparkanna
Kannan gjordes på 1700-talet och av ypperlig hantverkskvalitet med vacker dekor på locket och fint hamrad koppar. De flesta kopparlock är släta.
På insidan av kannan finns ett tunt lager tenn som förhindrar att giftig beläggning uppstår.
Kannan har använts för att servera kaffe vid det kungliga hovet, undertill är den märkt med en kunglig krona och ett G och ett R (rex). Vilket innebär att den här kannan troligtvis har tillhört Gustav III (1746-1792):s privata kök. Stämplarna är överkryssade, vilket de blev när kannan såldes ut från slottet. Pipen på kannan sitter ovanligt högt vilket är bra för då får man ut även den sista kaffeskvätten. Nitarna håller hög klass, de är fint rullade nitar. 

Trampbil Volvo P 1800
P 1800 var Volvos första sportbil, ritades 1961 av legendaren Pelle Pettersson (”Pelle P”), som då var praktikant, men hans pappa var projektledare på Volvo.
1965 gjorde Volvo ett PR-jippo med Chokladfabriken CAP (”Claes August Pettersson”) i Göteborg. Det sparades inte på krutet när Volvo tillverkade dessa trampbilar med glasfiberkaross, ekerfälgar och kofångare i plåt. Den är märkt med ”CAP bilparad” på ena dörren och bakluckan. Bilen är i toppskick och har aldrig trampats runt. De flesta trampbilarna användes flitigt och de som finns kvar är nu renoverade eller trasiga.

Första upplagan av Pippi Långstrump
Ett av de allra första exemplaren av boken Pippi Långstrum, som funnits i Astrid Lindgrens egna hem, och ägs fortfarande utav familjen Lindgren. 1945 gavs första Pippi-boken ut av Rabén & Sjögren. Både recensenter och läsare tog henne till sitt hjärta 60 miljoner Pippi-böcker har sålts i dagsläget men det kunde man nog inte ens en gång drömma om när den här trycktes -45.

Teaterkikare från kungliga slottet
Detta är en teaterkikare för att använda på operan eller teatern. Den här kikaren är från 1800-talet och har funnits på det Kungliga Slottet i Stockholm. Materialet är mässing och den har inläggningar i pärlemor. Den är nätt och diskret och får således plats i en aftonväska.
Förstoringen är ganska så måttlig, bara 4 gånger förstoring ger den men fullt tillräckligt för ett teatersalong. 

Medverka i Bytt är bytt!

PROGRAMINFORMATION
Vill du vara med och tävla eller har du ett föremål du tycker platsar i Bytt är bytt 2021? Ansök till programmet.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.