Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 3 november

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från det åttonde avsnittet av Bytt är Bytt säsong 3.

En romersk statyett
En välbevarad romersk statyett i vit marmor av fin kvalitet. Den är lika detaljerad på båda sidor, och har ovanliga detaljer vid fotpartiet. Togans drapering skvallrar om dess ålder och äkthet. Statyetten föreställer en manlig kejsare. Huvudet saknas, dessa brukade dock romarna hugga av och byta ut på skulpturen när en ny kejsare trädde till tronen. En gedigen antikvitet från antiken och romarriket.

Svensk filmaffisch från 1933
En svensk filmaffisch av den amerikanska filmen King Kong. Affischen är en originalaffisch från 1933 och märkt med ”Biograftens filmdepot, Sthlm”. Den svenska affischen är layoutmässigt densamma som den amerikanska, vilket är ovanligt såpass tidigt i filmhistorien. Först på 70-talet blev affischerna internationella och började se likadana ut på alla marknader. Filmaffischen är 80 år gammal och i exeptionellt bra skick på fram- och baksida, med bevarade färger. Alla SF’s filmaffischer trycktes på samma tryckeri - J. Olsén- där det sedan arkiverades efter användning. 

Silverljusstakar av Adolf Zethelius
Ett par 2-armade ljusstakar i silver av Adolf Zethelius, (1781-1864), Stockholm. Adolf Zethelius blev mästare 1803 och tillhörde Stockholms elit på sin tid, och är ett stort namn i antikvärlden idag. Hans Götiska servis visades exempelvis på kronprinsessan Viktoria och prins Daniels bröllop. Ljusstakarna är från 1813, med klockformad fot på rundad fotplatta med bård av bladstav och buren av lejontassar. Skaftet pryds utav akantusdekor och de svängda ljusarmarna är bladhölstrade med godronnerad underdel. Ljuspiporna är avtagbara och har samma stämplar som resten utav ljusstaken, vilket är tämligen ovanligt.

Egyptiskt mumiekistlock
Ett fragment utav ett egyptiskt kistlock med hieroglyfer och målningar. Denna bit har suttit i knähöjd på mumiens kista. Hieroglyferna antyder att en präst har legat begravd i kistan.
Kistan kommer förmodligen från cirka 900 år f.Kr. Horusögat är en av de viktigaste symbolerna i det gamla Egypten och symboliserar både ljuset och faraon och som ger skydd åt den döde. Locket är gjort av sykomor - ett träslag som nästintill är oförstörbart. Färgen på kistlocket är oerhört fint bevarad.

Tevagnen ”901” av Alvar Aalto
Aalto kom på ett sätt att kunna böja tjocka lager av björk och skapa starka ramar, och 1936 designade han tevagnen ”901”. Detta exemplar är gjort i klarlackad björk, och är stämplad Aalto Möbler – svensk kvalitetsprodukt. Stämplingen tyder på att vagnen tillverkad på sent 1940-tal i Hedemora. De nyproduceras än idag och har kommit i olika utföranden under åren.

Ett par Karl Johan karmstolar signerade av Stockholmsmästaren Carl Theodor Becker Karmstolarna är i mahognyfaner och i fantastiskt gott skick med förgyllda dekorationer och mycket fina proportioner. Stoppningen på dessa stolar har bytts ut och så även klädseln. Stolarna är stämplade, vilket inte är helt vanligt på Karl-Johanmöber. Carl Theodor Becker var en framstående snickarmästare i Stockholm.

Amerikanskt guldur från 1888
Urverket är tillverkat av Elgin Watch Co. Boetten är tillverkad av Keystone Co som endast tillverkade ca. 50 000 klockor i sin verksamhet. Uret är guldciselerat, vilket innebär att uret har ett tjockt överdrag av guld med en tåligare metall under. Detta guldur är en gåva från en döende soldat till en överordnad under Amerikanska Indiankrigen, 1890.

Första trycket av vår nationalsång, Du gamla du friska”
Det här trycket gavs ut 1845 och innehåller Sveriges nationalsång. Texten till sången är skriven av Richard Dybeck och i detta häfte är texten ”du gamla du friska” istället för ”du gamla du fria” som vi sjunger idag. Dybeck som skrivit innan häftet gavs ut, finns dock inte nämnd i häftet. Upphovsmännen Ahlström och Boman står istället som namnen bakom sången. Dybeck gav dock några år senare ut ett eget sånghäfte där Sången till Norden fanns med och texten var ändrad till ”du gamla du fria”. Den har aldrig officiellt antagits som Sveriges nationalsång utan har blivit det av egen popularitet. 

Medverka i Bytt är bytt!

PROGRAMINFORMATION
Vill du vara med och tävla eller har du ett föremål du tycker platsar i Bytt är bytt 2021? Ansök till programmet.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.