Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 17 november

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från det tionde avsnittet av Bytt är Bytt säsong 3.

Senufofågel från 1890-tal
Senufofågeln är en avbildning av en näshornsfågel, en fågel som lever i Västafrika och ses där som hövding av alla fåglar. Fågeln är en symbol för det som får samhällen att blomstra och utvecklas. Näbben på fågel är en fallossymbol och den svullna magen är en gravidmage och en symbol för fruktsamhet. Senufo är en stam som kom till Västafrika på 1500-talet. För det mesta används skulpturen under ceremoniella riter i manliga sällskap.

Gustavianskt fajansbord
Förmodligen ett utav de sista fajansborden som tillverkades av Rörstrand. Detta bord tillverkades troligen runt 1800. Underredet är i mahogny, med ben som är avsmalnande nedåt och avslutats med fottrissor av mässing. Motivet på bordet är utav Anders Fredrik Skjöldebrand’s kopparstick, går i sepiatoner. Tillverkandet av fajans är en gammal teknik som har funnits i cirka 3000år, där man glaserat lergods med tenn. En spricka undertill är lagat på tidsenligt vis.

En äkta persisk ullmatta från Keshan
Mattan är från 1930-talet och är därför semiantik. Den kommer ursprungligen från Keshan i Iran. Den har ett mycket fint detaljarbete och har troligen aldrig blivit tvättad. Mannen på mitten av mattan är Shah Nadir som var en enkel rövarhövding som blev shah av Iran på 1700-talet. Mattan är knuten med bomullsvarp och en langettering, kantsömmen är violett i silke.

En mumin samlarmugg
Muggen är tillverkad 2004 av Arabia, ett porslinföretag i Iittala-koncernen. Själva illustrationen är gjord av Tove Jansson redan 1951 när hon jobbade på tidningen Garm och ritade reklam för Fazer i tidningens julnummer. Denna mugg är ett beställningsuppdrag av Fazer som gav muggarna i julklapp till speciellt utvalda på företaget. Fazer beställde 400 stycken och denna är numrerad 232.

En bronsstaty av Salvador Dalí
Salvador Dali (1904-1989) - surrealismens mästare. Statyn heter Vénus à la Girafe och föreställer romersk statyn ”Venus från Milo ”med en giraffs hals och huvud. Detta exemplar är gjort 1973/1974 och är i silverpatinerat brons. Statyn finns i detta utförande 1000 exemplar och denna är numrerad 949 av 1000. På statyn sitter även två stämplar Venturi Arte som är ett världsberömt gjuteri som Dali ofta samarbetad med. Den andra stämpeln är Euro Art som är en typ av kvalitetsstämpel och en internationell organisation för konst.

Stolen Crinolette av Ilmari Tapiovaara
Tapiovaara är ett av det största namnen inom finsk formgivning på 1900-talet. Stolen är ritad för Asko på 60-talet och är gjord i vitmålad björk. Crinoletten tillverkades till en början endast i 4000 exemplar, men har senare åter kommit i produktion igen. Detta exemplar är dock från originalserien.

Första upplaga av Mozarts requiem från 1800
Mozarts sista verk – Requiem, eller översatt ”dödsmässan”. Tyvärr hann inte Mozart avsluta sitt requiem, utan fick avslutas av hans elev Franz Süssmayer. Detta exemplar har en trasig rygg och sliten framsida men med blad i gott skick för att vara 200 år gammalt. Första sidan är ett kopparstick som. I senare tryck av requiemet är texten ändrad på flera ställen.

Sydamerikanska stigbyglar i mässing
De här stigbyglarna brukar kallas conquistador-stigbyglar. Conquisatorerna var de spanska erövrarna som koloniserade stora delar av Nord- Syd- och Mellanamerika på 15- till 1700-talet. Men det här hantverket är troligtvis en konstart som utvecklats i Sydamerika efter koloniseringen- dvs på 1800-talet. De är gjutna i mässing, i slutet av 1800-talet. Om man vänder på dem så hittar man ännu en smart lösning, trekantiga hål, sk dräneringshål så att det inte blev sjöar inne i stigbyglarna. Dessa är rikt utsmyckade som ett par herremans skor, bla framme på spännena. På sidan finns påfågelsfjädrar som var populära maktsymboler i härskardräkter och på torneringshästar.

Medverka i Bytt är bytt!

PROGRAMINFORMATION
Vill du vara med och tävla eller har du ett föremål du tycker platsar i Bytt är bytt 2021? Ansök till programmet.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.