Mandelmanns gård

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Mandelmanns bytte storstadsstressen mot odlingsglädje på landet

Nyvärpta ägg, nyskördade grönsaker och hembakt bröd.
Familjen Mandelmann bytte storstadsliv mot drömmen på landet.
Här delar de med sig av sina bästa tips för den som längtar efter en mer jordnära livsstil.

Det är nu drygt 20 år sedan Gustav och Marie Mandelmann tillsammans med sina barn lämnade storstadsstressen i Stockholm för en helt annan vardag på den självförsörjande gården Djupadal på Österlen. Här lever de med årstidernas skiftningar, prunkande växthus, trädgårdscafé, kor, höns och grisar runt knuten. På gården odlas allt från säd och grönsaker till frukt och blommor – allt ekologiskt förstås.
– Vi längtade efter att kunna laga våra receptfavoriter på alldeles egna ingredienser. Vi ville leva närmare naturen och få chansen att arbeta tillsammans, berättar Marie Mandelmann.

Hittade äntligen hem
För att förbereda sig inför flytten gick paret en trädgårdsutbildning men livsstilen hade de egentligen anammat långt tidigare.
Vi hade odlat allt från äppelträd, smultron och hinkpotatis till sallat, örter och blommor på balkongen och hade till och med fått ihop en stor maskkompost. Att skaffa en höna var nästa naturliga steg men vi hann flytta precis innan.
Familjen flyttade först till en gård i Kungsängen utanför Stockholm men saknade möjligheten att bygga ett växthus och började söka sig vidare. På Österlen hittade de hem.
– Det blev ännu bättre än vi vågat hoppas på. Djupadals marker var på hela sextio hektar och här finns både havsutsikt och avskildhet samtidigt som det är väldigt nära busshållplats och bygemenskap.

Allt fler drömmer om att lämna ekorrhjulet för ett liv närmare naturen. Varför tror ni att det är så?
– Det som för bara några generationer sedan var närmast självklarheter – nyvärpta ägg, nyskördade grönsaker, hemympade fruktträd – verkar många faktiskt sakna. Man vill vara mer delaktig i allt sådant jordnära, men gärna kombinerat med bredband. 

Vilket är ert bästa tips till dem?
– Följ ditt hjärta och börja med att hyra ett hus på landet så du ser om du trivs på platsen.

Nu får vi snart följa ert liv på gården i TV4:s nya satsning Mandelmanns gård, vad hoppas ni att tittarna får med sig av serien?
– Att det aldrig är tråkigt att självhushålla, det berikar livet.

Inspireras mer! I TV4:s nya serie Mandelmanns Gård får vi följa livet på gården från tidig vår till sen höst med massor av härliga och nyttiga tips. Premiär torsdagen den 12 januari klockan 21.00. Läs mer här.

Prova familjen Mandelmanns enkla och goda bröd som du gräddar i stekpanna.
http://www.koket.se/pannbrod-mandelmanns-enkla-recept

Lär känna Mandelmanns:
Familj: Marie och Gustav Mandelmann och fyra barn.
Bor: Gården Djupadal utanför Simrishamn.
Aktuella med: Säsongspremiären av programmet Mandelmanns Gård i TV4.

Smarta tips för en mer jordnära livsstil
1. Skaffa två-tre hönor. De ger ägg, gödsel, sällskap och inspirerar till att alltid pyssla med jorden.

2. Satsa på potatis, squash, tomater, vitlök, sallat och örter.

3. Låt höns och odlingar växla om på den plats du har till förfogande.

4. Våga förädla och lagra in det du får i överskott. Gör eget örtsalt, mjölksyra grönsaker, rök kött och grönsaker, torka bär och tomater.

Se Mandelmanns gård gratis på TV4 Play. 

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.

Trailer för säsong 4 av Mandelmanns gård

Den 7 januari 2020 är det start för en ny säsong hos Mandelmanns! Efter förra årets extrema torka då Marie och Gustav fick skicka alla sina får till slakt har det blivit dags att berika gården med ett gäng Gotlandsfår, som är en mycket tålig ras och klarar extrema väderförhållanden. Den här odlingssäsongen läggs också stort fokus vid att odla ännu fler klimatsmarta grödor, det blir bland annat linser och vintertomater.

Rösta på dina TV4-favoriter i Kristallen

Nu har du möjligheten att rösta på tittarnas favoriter i de tre publikpriserna Årets kvinnliga programledare, Årets manliga programledare samt Årets program i Kristallen. De nominerade från TV4 är Tilde de Paula Eby, David Hellenius och Mandelmanns gård.

Sista avsnittet för säsongen

Gustav och Marie bygger en bro i dammen, samlar frön och kastanjer. Nya kalven Fjäll flyttar in och Gustav och Marie firar Mårtensafton.

Så gör du yoghurt

Mandelmanns yoghurt - Inget går upp mot att börja dagen med egen yoghurt.

Så odlar du fläder

Ett danskt ordspråk lyder: "Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo."

Smör for life

Marie visar hur man kärnar smör.