Mandelmanns gård

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Så bygger du Gustav Mandelmanns drivbänk

Du kanske inte bor på en lika stor gård som Mandelmanns - men vill ändå försöka dig på att odla?
Så här bygger du Gustavs drivbänk som en gång fungerade som startskottet till familjens självhushållande liv!

1. Såga plankor till önskad höjd och bredd. Hörnen görs av fyrkantsstolpar med inhuggna spår. Du kan själv välja vilken form och storlek du vill ha, en drivbänk kan i stort sätt se ut hur som helst.

2. Lägg träramen direkt på marken. Täck marken i lådan med wellpapp, tidningspapper eller täckduk.

3. Fyll upp ramen med önskad sand eller jord.

4. Lägg glas eller genomskinlig plast som ett tak på träramen. Under varma dagar kan man behöva lägga en kloss mellan ram och fönster så att luft kan komma in.

5. Drivbänken är redo att odlas i!

Tips: Lägg med fördel gräsklipp runt dina plantor för en naturlig gödsling. Det höjer temperaturen i marken och ger näring till plantorna.

En hyllning till lilla råttehunden Siri

Hunden Siri har varit en del av familjen Mandelmann i 15 år. Men plötsligt blev hon jättedålig så Marie och Gustav var tvungna att låta henne somna in. Här minns Marie och Gustav sin lilla vän.

Gustav Mandelmann: "Bort från slit och släng!"

Gustav Mandelmann berättar om hur han och Marie går till väga för att vara självhushållare. Återbruk har varierat under åren. Under 30-talet var det självklart att man återbrukade så mycket man kunde. På 50-60-talet var det mode att slänga allt det gamla. Nu måste vi bort från slit och släng igen.

Makalöst utedass med världens utsikt

Vi måste vara rädda om jordens resurser och framförallt vattnet. Därför är det ju mycket bättre med ett gammalt hederligt utedass. Gustav Mandelmann tar idén till en helt ny nivå och bygger ett majestätiskt utedass med utsikt över Österlens kullar.

Går det att göra ett LUGNT kosläpp?

Kosläpper på Djupadal har en förmåga att kunna spåra ur en aning. Detta året har Gustav Mandelmann precis opererat knät så det måste gå lugnare till än vanligt. Kommer hans plan att hålla? Går det att ha ett lugnt kosläpp?

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.