Mandelmanns gård

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Så skapar du din egen maskkompost

Gustav och Marie Mandelmanns självförsörjande liv började med en maskkompost hemma i centrala Stockholm.
Så här gör du din egen!

Du behöver:
2 hinkar
Tidningspapper
Avfall
Maskar

Gör så här:
Borra en massa hål i botten på en av hinkarna.
Täck botten med blött tidningspapper, det gör att botten hålls fuktig och stoppar maskarna från att smita.
Stoppa hinken med hål och tidningspapper i den hela hinken. I mellanrummen mellan hinkarna kommer all överflödig vätska samlas, det vattnet är perfekt att använda till vattning.
Fyll hinken: börja med att lägga luftigt i botten och bygg på med växtmaterial, jord, gödsel och maskar.
Om man vill kan man täcka komposten med ytterligare blött tidningspapper. Det är viktigt att allra sist sätta på ett lock på hinken, så inte maskarna kan smita.
Blanda runt allt lite då och då så komposten får luftas. 

En hyllning till lilla råttehunden Siri

Hunden Siri har varit en del av familjen Mandelmann i 15 år. Men plötsligt blev hon jättedålig så Marie och Gustav var tvungna att låta henne somna in. Här minns Marie och Gustav sin lilla vän.

Gustav Mandelmann: "Bort från slit och släng!"

Gustav Mandelmann berättar om hur han och Marie går till väga för att vara självhushållare. Återbruk har varierat under åren. Under 30-talet var det självklart att man återbrukade så mycket man kunde. På 50-60-talet var det mode att slänga allt det gamla. Nu måste vi bort från slit och släng igen.

Makalöst utedass med världens utsikt

Vi måste vara rädda om jordens resurser och framförallt vattnet. Därför är det ju mycket bättre med ett gammalt hederligt utedass. Gustav Mandelmann tar idén till en helt ny nivå och bygger ett majestätiskt utedass med utsikt över Österlens kullar.

Går det att göra ett LUGNT kosläpp?

Kosläpper på Djupadal har en förmåga att kunna spåra ur en aning. Detta året har Gustav Mandelmann precis opererat knät så det måste gå lugnare till än vanligt. Kommer hans plan att hålla? Går det att ha ett lugnt kosläpp?

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.