Rebecka Martinsson

Rebecka Martinsson återvänder till Kurravaara efter några år på en prestigefull advokatbyrå i Sveriges huvudstad. Hon tar jobb som åklagare i Kiruna, men i hennes barndomstrakter väntar även ett mörkt förflutet som Rebecka nu behöver ta itu med.

Rebecka Martinsson återvänder till Kurravaara efter några år på en prestigefull advokatbyrå i Sveriges huvudstad. Hon tar jobb som åklagare i Kiruna, men i hennes barndomstrakter väntar även ett mörkt förflutet som Rebecka nu behöver ta itu med.

Det här är nya kriminaldramat Rebecka Martinsson

Ödesmättad spänning när nya kriminaldramat Rebecka Martinsson har premiär i TV4.

Ondska, hämnd och mord. Onsdag den 8 mars är det premiär för nya serien Rebecka Martinsson, baserad på Åsa Larssons hyllade deckare, i TV4. Serien kretsar kring advokaten Rebecka som efter en väns bortgång motvilligt återvänder till sitt barndomshem utanför Kiruna och dras in i jakten på en mördare. Trots livet som väntar på henne i Stockholm förmår hon inte att slita sig från hembygden hon en gång övergivit, samtidigt som hon tvingas ta itu med det traumatiska förflutna som en gång fick henne att fly därifrån. Snart är frågan var Rebecka egentligen hör hemma?

En oklyschig karaktär
Huvudrollen som Rebecka spelas av Ida Engvoll (En man som heter Ove, Bousfamiljen, Bron).
– När serien börjar får tittarna lära känna en Rebecka som har skapat en viss distans till världen och sina känslor. Hon är något av en särling. Mötet med hembygden öppnar en stängd dörr till en traumatisk barndom och en kommer närmre hennes komplexa karaktär och psyke. Rebecka har många färger och är en oklyschig karaktär. Hon är skarp och egensinnig men väldigt mänsklig - emotionell, impulsstyrd och ibland har hon dåligt omdöme, men det är ju det som är så charmigt med henne. Jag älskade att gestalta henne, säger Ida Engvoll.
Serien utspelar sig i karg norrbottnisk miljö och tar sin början när en kär vän från Rebeckas barndom plötsligt går bort. Hon återvänder motvilligt till sina hemtrakter och snart visar det sig att allt inte är som det ser ut att vara.
Frågorna hopar sig när det visar sig att vännen blivit mördad och Rebecka kan inte slita sig från platsen förrän hon fått svar. Hon dras in i en gastkramande jakt på en mördare som visar sig kunna mörda igen – samtidigt som Rebecka själv tvingas möta ett fruktansvärt trauma som en gång fick henne att överge sin hembygd.

Kämpar för att hitta sig själv
I Stockholm väntar kollegor och kärleken Måns på att Rebecka ska komma hem igen. Men frågan är var Rebecka egentligen hör hemma?
– Med Rebecka Martinsson ville vi tänja på gränserna för den ”klassiska” kriminalargenren, vilket känns otroligt spännande. Regissören Fredrik Edfeldt har i en slående vacker miljö kombinerat Ida Engvolls fantastiska prestation som Rebecka med Åsa Larssons deckare, och skapat något mycket starkt. Böckerna och serien är i grund och botten en historia om Rebecka och hur hon kämpar för att hitta sig själv, säger Niva Westin Dahl, exekutiv producent på TV4 och C More.
I övriga roller ses bland andra Samuel Fröler, Gunilla Röör, Eva Melander, Lars Lind och Jakob Öhrman. Serien är regisserad av Fredrik Edfeldt som även regisserat Flickan och Blå ögonoch är skriven av Mattias Grosin och Henrik Engström. 
Rebecka Martinsson är baserad på Åsa Larssons böcker Det blod som spillts, Svart stig, Till dess din vrede upphör och Till offer åt Molok och sänds i åtta delar med start onsdagen den 8 mars klockan 21.00 i TV4. Serien produceras av Yellow Bird i samproduktion med TV4-Gruppen, ARD Degeto och Filmpool Nord.