Mandelmanns gård

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Så lagrar du rotfrukterna över vintern precis som Mandelmanns

Bygg en stuka och förvara dina rotfrukter precis som man gör på Mandelmanns gård.

Gör så här:
- Gräv en grop i en backe eller direkt i grönsakslandet och grunda gropen med ett armeringsnät med uppvikta kanter.
- Sätt en pinne eller rundstav centralt i gropen. Den kommer att bära upp stukans tak, och den ser till att det skapas en isolerad luftficka på toppen.
- Lägg rotfrukterna direkt på nätet. Lägg bara ner fina, friska och oskadade rotfrukter av hyfsad storlek, övriga är det ingen mening att ödsla kraft på. - Låt några centimeter av rödbetans blast sitta kvar vid fästet, men andra rotfrukters blast ska kapas så nära skalet som möjligt utan att de skadas.
- Lägg på vindpapp över grönsakerna så de skyddas från regn. Täck vindpappen med ytterligare armeringsnät och sedan ett lager halm, som isolerar och gör rotfrukterna mer lättåtkomliga under vintern. Täck slutligen alltihop med ett ganska tjockt lager matjord eller sand för att hålla allt på plats. 

Går det att göra ett LUGNT kosläpp?

Kosläpper på Djupadal har en förmåga att kunna spåra ur en aning. Detta året har Gustav Mandelmann precis opererat knät så det måste gå lugnare till än vanligt. Kommer hans plan att hålla? Går det att ha ett lugnt kosläpp?

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.

Trailer för säsong 4 av Mandelmanns gård

Den 7 januari 2020 är det start för en ny säsong hos Mandelmanns! Efter förra årets extrema torka då Marie och Gustav fick skicka alla sina får till slakt har det blivit dags att berika gården med ett gäng Gotlandsfår, som är en mycket tålig ras och klarar extrema väderförhållanden. Den här odlingssäsongen läggs också stort fokus vid att odla ännu fler klimatsmarta grödor, det blir bland annat linser och vintertomater.

Rösta på dina TV4-favoriter i Kristallen

Nu har du möjligheten att rösta på tittarnas favoriter i de tre publikpriserna Årets kvinnliga programledare, Årets manliga programledare samt Årets program i Kristallen. De nominerade från TV4 är Tilde de Paula Eby, David Hellenius och Mandelmanns gård.

Sista avsnittet för säsongen

Gustav och Marie bygger en bro i dammen, samlar frön och kastanjer. Nya kalven Fjäll flyttar in och Gustav och Marie firar Mårtensafton.

Så gör du yoghurt

Mandelmanns yoghurt - Inget går upp mot att börja dagen med egen yoghurt.

Så odlar du fläder

Ett danskt ordspråk lyder: "Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo."

Smör for life

Marie visar hur man kärnar smör.