Kvinnor med höga halter miljögifter kan ha svårt att få barn

Ny svensk studie • Prover från kvinnor som gjort kejsarsnitt

Kvinnor med höga halter kemikalier i kroppen har färre ägg i äggstockarna, vilket kan leda till svårigheter att få barn. Det visar en världsunik studie från Karolinska institutet, där man för första gången samlat in och analyserat äggstocksvävnad från kvinnor i barnafödande ålder.

De frysta proverna kommer från kvinnor som gjort kejsarsnitt och blivit tillfrågade om de kan tänka sig att donera vävnad från äggstockarna.

Det visade sig att de kvinnor som hade låga halter av miljögifter som PCB och DDT i blodet hade relativt många och friska ägg i proverna. De med höga halter miljögifter hade färre ägg och inga alls i den lilla biten vävnad som forskarna tittade på.

Kemikalierna som forskarna testade i den här studien är förbjudna sedan decennier. Men ändå finns de kvar i våra kroppar.

Se mer om den banbrytande studien i spelaren ovan

Då återvänder äntligen Vänner-gänget till tv-rutan

Hela originalgänget från superhyllade 90-talskomedin ”Vänner” gör snart efterlängtad återkomst i tv-rutan. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer är med i en återföreningen. Tyvärr handlar det dock inte om en helt ny säsong av tv-serien. Streamingtjänsten HBO Max har nämligen avslöjat att det istället endast är ett specialavsnitt som släpps 27 maj. Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, berättar allt vi vet om återföreningen och vilka storsummor skådespelarna dragit in genom åren.