Alla bygger

Här följer vi stora som små byggen från start till färdigställande. Vi ser när de första måtten tas och byggvaror plockas ihop och när till exempel en badtunna invigs. Även om det inte riktigt går som planerat blir det oftast bra till slut.

Här följer vi stora som små byggen från start till färdigställande. Vi ser när de första måtten tas och byggvaror plockas ihop och när till exempel en badtunna invigs. Även om det inte riktigt går som planerat blir det oftast bra till slut.

Bygg ditt eget utekök

Trött på att springa ut och in mellan köket, grillen och altanen? Då är ett utekök lösningen för dig! Unikt och roligt och dessutom något som du enkelt bygger själv. Dra upp morötterna ur trädgårdslandet, skölj under den nya kranen och ät!

Steg 1. Bygga stomme
I exemplet på bilden valdes regel 45x70 till stommen för att få en bra och stabil konstruktion.

Steg 2. Bygga gjutform till gjutning av bänkskiva
Här är det viktigt att ta hänsyn till den diskho du vill montera i skivan. Hålet måste anpassas så att diskhons kanter stabilt kan vila mot skivan. För att gjuta in diskhon i skivan placeras den upp och ner i gjutformen. Om man vill ha ett överhäng, byggs skivans gjutform lite större än stommens yttermått. Yttermåtten på gjutformen anpassas så det även täcker beklädnaden och hänger över ca 1 cm.

Steg 3. Gjuta bänkskiva
Tänk på att armera noga och se till att armeringen (2 st 120x80 cm nät, delade på mitten) inte hänger ner i botten på formen som sedan blir bänkskivans ovansida. Glöm inte att armera de smala sidorna längs med vasken, använd t ex armeringsjärn 10 mm. Tänk på att när man gjuter en skiva blir ovansidan undersidan, för man vänder den alltid.

Steg 4. Lasera stomme mm
I exemplet målades hela stommen med svart täcklasyr i två omgångar, samt all beklädnad innan den monterades på stommen.  Svart täcklasyr användes för att få en halvblank yta.

Steg 5. Bygga hyllplan
Bygg invändig förvaring efter dina behov. I exemplet monterades två längsgående reglar mot vilka tvärsgående plankbitar monterades för att skapa ett hyllplan. För att få maximalt med förvaringsyta kan man låta hyllplanet löpa hela vägen mellan bakomliggande vägg och lucka, men för att lyckas med det får man anpassa plankbitar och såga till för de stolpar som bär upp stommen.

Steg 6. Lägg bänkskivan ovanpå stommen
Om man vill göra det enkelt för sig kan man lägga gjutformen uppe på den färdiga stommen. Låt den ligga i sin form i 5 dygn och vattna väl de första dagarna. Efter det demonteras kanterna på formen, varefter bänkskivan vänds på rätt håll med hjälp av minst fyra personer, skivan väger minst 130 kg när den är färdig.

Steg 7. Montera diskho & ansluta vatten
Eftersom diskhon gjöts ner i skivan, behöver den inte fixeras på annat vis. Vatten kan kopplas från vattenutkast på utsidan av huset, om man är nöjd med endast kallt vatten.

Steg 8. Klä in stommen
Klä in stommen i en stil som passar ditt hem! I exemplet valdes  svartlaserad läkt (23x36 mm) som monterades horisontellt. Det finns självklart en massa olika sätt och stilar som man kan lösa denna bit på.

Steg 9. Bygga lucka
För att få lite dold förvaring i uteköket, där manexempelvis kan ställa briketter och grillprylar kan man bygga en lucka. Luckan fäster man mot stommen med en enkel metallregel, så luckan går helt att plocka bort för att lättare komma till. För smidig åtkomst till de viktigaste sakerna kan man välja att ha en öppen del, d.v.s. utan lucka.

Tips för grindbygget

Att bygga en grind behöver inte vara svårt. Med noggrannhet, lite verktygsvana och tid så är du snart i hamn.

Montera fönster – se bra ut

Är det dags för nya fönster? PVC eller trä? Vänster- eller högerhängt? Och vad är egentligen u-värde? Låt oss reda ut begreppen och bjuda på lite tips och trix.

Kök ute? Ja tack!

Ta med matlagningen ut i trädgården. Laga middag under bar himmel. Bjud över grannen på en måltid hen sent kommer glömma!

Ta steget mot en ny trappa.

Det är både roligt och enkelt att bygga själv. För att få bästa möjliga trappa kan du ta mått från en trappa du gillar att gå i – och härma helt skamlöst.

Rama in med staket

Sugen på ett snyggt staket för att rama in altanen? Det fixar du lätt!

Tips inför utomhusprojektet

Spara tid och pengar på ditt bygge – tänk till före. Här får du ett gäng tips att tänka på innan du kickar igång ditt projekt.

Bygg altan som ett proffs

Ska du äntligen bygga ny altan? Då har du ett härligt projekt framför dig. Vi har samlat de bästa tipsen för altanbygget.

Så här lägger du parkett

Lägg parkett rätt! Ett nytt golv är ett snabbt och lätt sätt att fräscha upp ett rum. Tänk på att välja ett golv som är skönt att gå på och som passar övrig inredning. Mörka golv är vackra, men kan stjäla ljus från rummet, så ta även med ljusinsläppet i rummet i beräknande. Lycka till!

Bygg din egen utedusch

Du är jordig efter en kreativ dag i trädgården eller kliver upp ur poolen och luktar klor. Eller så kanske du bara behöver svalka av dig med en härlig dusch! Den här smarta uteduschen kan du bygga alldeles själv och den är enkel i både konstruktion och vattenanslutning.

Lägg ditt eget tak

Tak behöver som tur är inte bytas så ofta, men när det väl är dags är det en god investering att göra det grundligt, så att det står emot väder och vind under lång tid framöver. Kavla upp armarna och sätt igång!

Gjut din egen bänkskiva

Vore det inte läckert bygga ett eget bord? Bordsskivan av betong ger en spännande rustik känsla och man kan välja att använda den till såväl ett trädgårdsbord som ett inomhusbord, beroende på vilket underrede skivan monteras på.

Bygg din egen altan

Att bygga altan är ungefär som att baka en rabarberpaj. Båda projekten är uppskattade sommarklassiker och inte särskilt svåra. Innan det är dags att lägga sig i hängmattan finns det förstås en hel del att göra. Ta en titt på tipsen nedan och lycka till med altanbygget!

Lär känna familjerna i Alla bygger

I sommar kommer vi att få följa ett gäng härliga hemmasnickare i byggprogrammet Alla bygger. Läs mer om de medverkande och deras drömprojekt här.