Hela Magdalena Anderssons (S) i Almedalen

Socialdemokraternas första stora vallöfte inför valet 2018 handlar om mer pengar till välfärden. Men de minst 20 miljarder kronor som utlovas kommer inte att räcka till några förbättringar, bara till att bibehålla dagens kvalitet.

Magdalena Andersson om hur äldre har det

Magdalena Andersson delar ut kängor till SD och M

Rådström Baastad om Löfvens frånvaro: "Klokt val"

Finansminister Magdalena Andersson fick rycka in när statsminister Stefan Löfven nobbade årets Almedalsvecka i Visby. De 1 600 åhörarna fick både höra om hennes demokratiaktivism i Östtyskland och pannkaksstekning i hemtjänsten. Men framför allt handlade hennes tal om välfärden och de stora behov som väntar i vård, skola och omsorg när befolkningen växer.

- När vi blir fler barn och fler äldre — då behöver vi nya skolor, sjukhus och vårdcentraler. Vi behöver utbilda och anställa — barnskötare, lärare och sjuksköterskor. Detta kommer att vara en av nästa mandatperiods allra största arbetsuppgifter. Och vet ni vad, det kommer vara en rolig arbetsuppgift, säger Magdalena Andersson.

- Med en socialdemokratisk regering och om jag får vara er finansminister efter valet, i oktober 2018, då kan jag i dag försäkra er att vi kommer att avsätta de resurser som krävs.

Vill göra mer

Tidigare på dagen hade finansministern presenterat det som lanseras som ett av Socialdemokraternas stora vallöften nästa år. Det innebär att de årliga statsbidragen till kommunerna ska ha ökat med minst 20 miljarder kronor år 2022. S säger dock inget om i vilken takt statsbidragen ska trappas upp till den nivån.

De utlovade pengarna motsvarar ungefär det som krävs för att upprätthålla dagens kvalitet på välfärden när befolkningen växer. Det räcker inte för att genomföra förbättringar.

- Jag vill naturligtvis kunna göra mycket mer. Detta är vad vi kan lova nu, säger Andersson.

- Det här är ett stort löfte som vi kommer med i nästa valrörelse. Men det här är en bottenplatta. I takt med att vi får nya, ekonomiska siffror, så får vi se om det går att satsa ytterligare.

Fler undersköterskor

Förra valets stora vallöfte — att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 — kan också få en skjuts av det nya löftet, enligt Andersson

- Om vi skjuter till resurser till kommuner och landsting, så kommer det att ge jobb. 20 miljarder motsvarar ungefär 40 000 nyanställda undersköterskor, säger hon.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) välkomnar beskedet om att staten kommer att skjuta till pengar, vilket minskar trycket på kommunerna att höja skatten. Ordföranden Lena Micko (S) tycker att det är svårt att bedöma om pengarna räcker. Hon understryker att det är mer än pengar som kommer att behövas för att lösa välfärdens behov, kommuner och landsting behöver också effektivisera.

LO kräver mer

LO har krävt att regeringen ska göra stora välfärdssatsningar omgående. Så finansministerns besked är visserligen välkommet, men nästa mandatperiod är för sent och miljardlöftet borde vara större, anser LO-ledningen.

- Det är ett jättebra första steg, säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.

- Men det här är endast till för att upprätthålla den nivå och kvalitet som vi har i dag.

Maria Davidsson/TT

Lars Larsson/TT

Äldre par döda i villabrand

Ett par i 80-årsåldern omkom i en villabrand i norra Borlänge igår kväll. När räddningstjänsten kom fram till området Tallmoheden var det en fullt utvecklad brand.

Paus i Brexitförhandlingarna efter oenigheter

Brexitförhandlingarna om vilka villkor som ska gälla från den 1 januari, pausas. Parterna meddelar att det fortfarande råder betydande meningsskiljaktigheter, bland annat om handel, fiske och andra samarbeten över Engelska kanalen.

Program från TV4