Kockarnas kamp

Några av Sveriges mest framstående kockar utsätts för tuffa prov när de tävlar mot varandra i yrkesskicklighet och sätter sin ära på spel. Till sist står en av dem som vinnare.

Några av Sveriges mest framstående kockar utsätts för tuffa prov när de tävlar mot varandra i yrkesskicklighet och sätter sin ära på spel. Till sist står en av dem som vinnare.

Tv-kock och framtidshopp i årets Kockarnas kamp

Succéprogrammet Kockarnas kamp är tillbaka! Måndag 18 september är det dags att se Sveriges vassaste kockar svettas i den skånska ladan i kampen om den ärofyllda pokalen. Bland de tävlande finns den kände tv-kocken Tareq Taylor och framtidslöftet Linn Söderström som är redo att utmana gubbmaffian i krogvärlden. Kockarnas kamp leds i vanlig ordning av Pär Lernström.

-  I år bjuds de äldre rutinerade kockarna på stenhårt motstånd av sina yngre lovande kollegor. De är vinnarskallar hela gänget och är beredda att göra allt för att ta hem segern, säger Johan Janrell, exekutiv producent för programmet.

De åtta proffskockarna kommer under hösten att tävla i olika grenar som kräver både snabbhet, kreativitet, precision och inte minst tävlingsnerver. När de går in i ladan har de ingen aning om vad som väntar. Ska de trilla hundratals köttbullar på tid, stycka ett helt lamm, eller hacka grönsaker med ögonbindel? I Kockarnas kamp kan vad som helst hända.

-  När Sveriges främsta kockar ställs mot varandra i ladan är de inte så kaxiga längre. Det blir en jämn kamp och outhärdligt spännande från början till slut, säger Johan Janrell.

Vid sidan om tävlingarna delar kockarna med sig av spännande historier från sina innehållsrika liv och karriärer. Kockarnas kamp har efter fem säsonger blivit en av TV4:s stora tittarframgångar och engagemanget hos publiken är stort, inte minst i sociala medier. Kockarnas kamp har säsongsstart måndag 18 september klockan 21. Programmet sänds i åtta delar.

Här är årets kockar:

Tareq Taylor, Malmö

Internationellt välkänd tv-kock som jobbat med tv-program som Trädgårdstider, Go'kväll och Tusen år till julafton samt Tareq Taylor's Nordic Cookery som sänts i över hundra länder. I ryggen har han trettio år som kock och driver numera restaurangen Kockeriet i Malmö.

Linn Söderström, Stockholm

Framtidslöfte som inte drar sig för att utmana gubbmaffian. Med Operakällaren, Grand Hotel och F12 i bagaget driver hon numera ”TakeOver”, en gästspelsturné där kvinnliga kockar tillfälligt tar över köket på Sveriges bästa restauranger. Hon är även känd som Kock-Linn i radioprogrammet Fredag i P3.

Jonas Svensson, Stockholm

Stjärnkock som gått i skola hos både Melker Andersson och Danyel Couet. Senaste åren har han bidragit till framgångssagan Miss Voon i Stockholm och i år öppnade han nya Miss Voon i Uppsala. Hans första kockjobb var i Skåne så nu tänker han knyta ihop säcken och vinna Kockarnas kamp.

Marie Skogström, Malmö

Tuff kockveteran med många restauranger i Malmö och London på sin meritlista. Sedan 1999 driver hon restaurangen Mat & Vin Slottsparken i Malmö tillsammans med sin man Peter Skogström som vann Kockarnas kamp 2015. Nu är det Maries tur!

Viktor Westerlind, Stockholm

Vinnarskalle som både kammat hem Årets kock och ett OS-guld med kocklandslaget. Viktor har senaste åren jobbat på lyxkrogen Frantzén som nyligen slagit upp dörrarna för en ny restaurang i centrala Stockholm.

Richard Waje, Göteborg

Västkustprofil som har en gedigen erfarenhet från Sverige, London och Australien i bagaget. De senaste fjorton åren har han drivit Lasse Majas krog i Marstrand och är dessutom ny delägare i Brasserie Lipp i Göteborg.

Erik Videgård, Stockholm

Den välkände krögaren inledde sin karriär på nattklubben Alexandra 1977 och var senare med och introducerade det asiatiska köket i Sverige. Han har sedan dess drivit en lång rad välkända krogar såsom East och Fjäderholmarnas krog. Förra året startade han restaurangkedjan Rebel Kitchen som serverar trendiga poké bowls.

Carl Ishizaki, Stockholm

Sushimästare som fick sitt stora erkännande förra året när han belönades förra året med en stjärna i Guide Michelin för sin lilla restaurang Sushi Sho i Vasastan. Sedan dess vallfärdar folk från hela landet för att få uppleva hans sushi i sann Tokyoanda.

Magnus Persson: "Jag kände tidigt att jag ville hitta min egen väg"

Magnus har jobbat på ett antal profilerade topprestauranger som Hillenberg, Franska matsalen och Långbro värdshus. I dag arbetar Magnus som köksmästare på Broms i Stockholm. Han har också varit finalist i Årets kock ett antal gånger men vill förstås kröna tävlandet med att klå farsan i Kockarnas kamp.

Alexander Sjögren: "Matlagning är mitt sätt att uttrycka mig"

Alexander kommer från småländska Oskarshamn där han fick sin första kockfostran. Efter några år runt om i Sverige och England kom Alexander 2006 till Skåne och tidigare Kockarnas kamp-deltagaren Anders Vendel och hans prisade restauranger. Förutom finkrogar har Alexander gedigen erfarenhet av matlagningsstävlingar med tredjeplatser i Årets kock och Bocuse D´0r i bagaget. Nu driver han egna finkrogen Mutantur i Malmö men känner att han har en tävling kvar i sig – Kockarnas kamp.

Nicolina Karlsson: "Min styrka som kock är att jag är noggrann"

Nicolina från Nässjö har en kockutbildning från Grythyttans Restaurangskola. Efter några år i Australien hamnade hon i Malmö på Bloom in the park. Där fick hon blomstra och under tiden hon var där fick restaurangen också en stjärna i Guide Michelin. Sedan två år tillbaka jobbar hon nu som köksmästare hos tidigare ”Kockarnas kamp-kocken” Frida Nilsson på MJ´s i Malmö.

David Enmark: "Jag frågade frugan om jag fick öppna restaurang hemma"

David startade sin karriär på Ulriksdals värdshus där han fick jobba under den legendariske köksmästaren Karl Heinz Krücken. Några turer senare fick David chansen att driva Dykarbaren ute på Sandhamn och tog restaurangen till helt nya nivåer. År 2010 öppnade davidathome i familjens hus på Tranholmen och resten är historia. davidathome har nu etablerat sig som en hyllad hemmarestaurang som blandar mat i toppklass med spännande gästspel av olika stjärnkockar.

Siri Barje: ”Jag kände att restaurangvärlden inte riktigt var där jag ville vara”

Siri Barje är utbildad kock vid Grythyttans Restaurangskola och har jobbat på bland annat Esperanto och Shibumi i Stockholm. Hon har också drivit vegetarisk sommarrestaurang på Öland. Idag driver Siri ett väldigt populärt instagramkonto där hon delar med sig av sina recept och sin matfilosofi. Siri jobbar också som kokboksförfattare och bjuder regelbundet på vegetariska favoritrecept i Kökets middag på TV4.

Florencia Abella: "Min passion för mat började när jag var liten"

Florencia är ursprungligen från Argentina och startade sin karriär på den ikoniska stjärnkrogen El Bulli utanför Barcelona. Efter det följde några år på ett antal stjärnkrogar i Spanien och Dubai. I Dubai träffade hon också sin svenske man som hon 2010 följde med till Sverige. Efter sju år på Esperanto jobbar Florencia nu som köksmästare på 1-stjärniga Ekstedts.

Roland Persson: ”Min passion är att ge andra en upplevelse”

En av deltagarna i Kockarnas kamp 2020 är Roland Persson. Roland drev Franska Matsalen på Grand Hotel under många år, var med i Svenska Kocklandslaget i 10 år och vann den prestigefyllda titeln Årets kock 1990. Roland är också pappa till Magnus Persson som är med i årets startfält.

Trailer för Kockarnas kamp 2020

Åtta nya proffskockar intar tävlingsladan på Österlen för att göra upp om den eftertraktade Kockarnas Kamp-pokalen. Premiär 22 september!

Kockarnas kamp är tillbaka – här är deltagarna

I årets säsong av Kockarnas kamp utlovas mer blod, svett och tårar än någonsin tidigare. Årets kockar har gått in stenhårt för tävlingarna och det blir en rivstart redan från första utmaningen. Bland årets deltagare ses stjärnkockar som Jonas Lagerström, far och son Magnus och Roland Persson, samt kokboksförfattaren och Köket-stjärnan Siri Barje. Kockarnas kamp startar tisdag den 22 september.

Per Gustafson - Skulle aldrig laga något han inte vill äta själv

Personporträtt: Per Gustafsons kockkarriär tog fart tidigt när han fick lära sig hantverket av några av världens bästa, men också hårdaste, kockar.
Hans lever efter devisen "det jag lagar skulle jag vilja äta själv". Nu är han en av deltagarna i Kockarnas kamp 2019.

Trailer: Kockarnas kamp 2019

Succéprogrammet är äntligen tillbaka i ny säsong med åtta nya framstående kockar, redo att svettas ordentligt för att ta hem den prestigefyllda segern i Kockarnas kamp 2019.

Alla deltagare i Kockarnas kamp 2019

Kockarnas kamp tog hem priset som ”årets dokusåpa” på den direktsända Kristallengalan 2019. Nu är succéprogrammet äntligen tillbaka med nya framstående kockar, redo att svettas ordentligt för att ta hem den prestigefyllda segern. I år får tittarna bland annat möta den tyska legendaren Walter Traub, nytänkande pop up-krögaren Marion Ringborg och tävlingsproffset Sebastian Gibrand som tagit silver i kock-VM.

Biffar och filéer i kvartsfinalen

Det är dags för kvartsfinal i Kockarnas kamp och de fyra proffskockarna ska skära biffar och filéer med en specifik vikt. En svår utmaning visar det sig.

Erik lagar finmiddag på burkskinka

Det är dags för Erik Fröderberg att bjuda de andra kockarna på middag. Han väljer att använda ingredienser han egentligen inte gillar: burkskinka och mimosasallad, för att skapa något nytt.

Trailer Kockarnas kamp 2018

Det är återigen dags att följa Sveriges krogelit när de satsar allt i den fruktade skånska ladan. Säsongspremiär 16 september klockan 20.00.

Krogrebell och tv-kock i årets Kockarnas kamp

Det är återigen dags att följa Sveriges krogelit när de satsar allt i den fruktade skånska ladan. I sjunde säsongen av tittarsuccén Kockarnas kamp får vi bland annat möta tv-kocken Erik Fröderberg, krogproffset Anna Broms samt revoltören och Punk Royale-grundaren Jocke Almqvist.

– Årets kockar är väldigt olika men alla är riktiga fighters. Det blir en överraskande säsong med både imponerande insatser och skakiga nerver. Så jäkla spännande, säger Pär Lernström, programledare.