Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Terrorforskaren: Hotet mot Sverige har varit mycket större än nu

”Koranbränningarna är bara på marginalen”

Uppdaterad: Publicerad:

Under den senaste veckan har det varit stort fokus på det försämrade säkerhetsläget i Sverige, liksom omvärldens växande ilska mot koranbränningarna i landet. Vissa anser att hotet mot Sverige aldrig varit starkare tidigare, med det är något som terrorforskaren Hans Brun inte håller med om.
Det är obehagligt och farligt, men det är långt ifrån det farligaste Sverige som nation har hanterat i modern tid, säger han i Nyhetsmorgon.

Om man sätter det säkerhetspolitiska läget i Sverige i en större kontext har landet ställts inför mycket större prövningar tidigare, menar Hans Brun och lyfter händelser som mordet på Olof Palme och Kubakrisen.

– Bara under min tid minns jag U 137, en sovjetisk u-båt som kränkte svenskt vatten med kärnvapen, vi hade mordet på Olof Palme då man under de första dygnen inte visste vad som låg bakom mordet. Vi har även haft Kubakrisen och den sovjetiska invasionen av Tjeckoslovakien 68 och Ungernkrisen. Vi genomlevde också hela Kalla kriget som var betydligt knepigare än den här situationen, säger han. 

Säkerhetsläget ”något värre än normalt”

Sedan 2010 ligger Sveriges terrorhotnivå på en trea av en femgradig skala, vilket Hans Brun tycker att det är en rimlig nivå.

– Vi har en förhöjd situation och det har vi haft sedan länge, och nu är det kanske något värre än normalt.

Samtidigt understryker han att polisen byggt upp ett säkerhetssystem, och att man förberett sig på potentiella händelser under mer än tio års tid.

– Det är ingen inom polisen och Säpo som kommer att kunna säga 'vi såg inte det här komma'. Tvärtom, man är väldigt förberedd. Det finns en planering från den enskilda polisen ute på gatan upp till ledningen och staben.

Rysslands invasion största orsaken

Hans Brun framhåller också att det förändrade säkerhetsläget som vi befinner oss i nu till största del beror på Rysslands anfallskrig mot Ukraina, snarare än den växande ilskan mot koranbränningarna i Sverige.

– Koranbränningarna är bara på marginalen. Invasionen av Ukraina är ett mycket större säkerhetspolitiskt problem för Sverige än vad terrorhotet är just nu. Det är ett krig som mycket väl kan stänka över Östersjön och som mycket väl kan påverka Sverige, Baltikum och Polen – och då pratar vi om förluster som terrorgrupper och ensamagerande inte kommer i närheten av.

Samtidigt säger man att ensamagerande är det största hotet just nu?

– Det är skillnad på ensamagerande som kommer med en kniv och att möta den ryska armén eller det ryska flygvapnet i en full konflikt. Det är något helt annat.

Relaterat
Polisen inleder särskild händelse på nationell nivå

Polisen inleder särskild händelse på nationell nivå

Så ska skyddet mot terrorism stärkas: ”Hotet från främmande makt högt”

Så ska skyddet mot terrorism stärkas: ”Hotet från främmande makt högt”