”Gå inte på gym, ha inte fester” – nya förbud införs

Hitta inte på undanflykter som skulle göra din aktivitet okej. Det sade statsminister Stefan Löfven på en digital presskonferens.

Se mer i spelaren ovan

– Gå inte till gym, gå inte till bibliotek, ha inte fester. Ställ in, var Stefan Löfvens budskap.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sade att den ökade smittspridningen i Europa nu också har kommit in över Sverige med full kraft.
– För att trycka tillbaka smittspridningen måste vi avstå alla aktiviteter som riskerar att öka den. Grundhållningen hos oss alla måste vara: avstå från det som inte är helt nödvändigt, sade Johan Carlson

Undantaget för restauranger med artister som underhåller matgästerna tas bort. Sådana restauranger har sedan 8 oktober fått ha sittande publik som överstiger publiktaket. Men från den 24 november blir det i praktiken omöjligt att bjuda matgäster på levande musik, eftersom bara åtta personer då får närvara.

Regeringen hoppas att det nya taket på åtta personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska bli en norm för samhällslivet i stort. Reglerna för restaurangbesök har redan skärpts. Fler än åtta personer får inte sitta vid samma bord.

Regeringen kan dock inte förbjuda privata fester och stora privata middagar.Relaterat


Program från TV4