Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Idag 13:41

Minst 26 döda efter tornardor i USA

Dödssiffran fortsätter att stiga i USA efter att en serie tornardor svepte in över landets södra och mellersta delar. Hittills har minst 26 personer konstaterats döda och det pågår fortfarande ett omfattande sökarbete som sträcker sig över flera delstater, skriver BBC.

Över 60 rapporterade tornardor ska ha förstört hundratals hem och lämnar tusentals strömlösa. De personer som dött är hemmahörande i Arkansas, Tennessee, Illinois, Indiana, Alabama och Mississippi.

Under fredagen besökte den amerikanske presidenten de hårt drabbade områdena i Mississippi för att förmedlat sina kondoleanser och överse hjälparbetet.

Läs mer

Idag 12:57

Nya lavinlarm i Norge: “Hoppas folk håller sig lugna“

Invånare och besökare i Troms i norska Finnmark, samt i delar av Nordland, uppmanas att avstå från fjällturen. Det är risk för fler laviner, varnar Röda korset.

"Vi hoppas innerligt att folk håller sig lugna tills lavinfaran är över, och inte låter sig lockas till
fjälls av det fina vädret", säger Jarle Bjørge Øverland, vice ordförande för Röda korset, i ett pressmeddelande.

Risken för laviner skattas fortfarande till en trea på en femgradig skala, det vill säga som betydande.

I fredags miste fyra personer livet i olika laviner utanför Tromsø – två turister, från Italien och Slovenien samt två lokalbor, som sveptes med i en lavin. Under lördagen rapporterades flera skred och laviner, dock utan personskador.

Läs mer

Idag 12:53

Talibaner har tillfångatagit tre britter

Tre brittiska män har frihetsberövats av talibanerna i Afghanistan.

– Regeringen ligger i förhandlingar och arbetar hårt för att säkerställa
att människors säkerhet upprätthålls, säger Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman till Sky News.

Enligt medieuppgifter är det en hjälparbetare, en person som driver ett hotell för hjälparbetare och en youtuber som besöker farliga platser i världen och spelar in videor i underhållningssyfte som har frihetsberövats.

Hjälporganisationen Presidium Network skriver på Twitter att den hjälper och samarbetar med två av männens familjer.

– Vi tror att de är vid god hälsa och blir väl behandlade, säger Scott Richards vid organisationen till Sky News.

De två männen som Presidium Network företräder tros ha varit fängslade av talibanerna sedan januari. Det är inte känt hur länge den tredje mannen varit frihetsberövad.

Läs mer
Senaste dygnet

Funktionsnedsatte Ulf hade inga pengar – höggs brutalt till döds

Misslyckat rån eskalerade • Åklagaren: Mycket omfattande våld • Nu inleds rättegången

En septemberkväll överfölls funktionsnedsatte Ulf i Oskarshamn av två rånare – och utsattes för misshandel och dödliga knivhugg. Nu ställs två män inför rätta för grovt rån och en av dem även för mord. Åklagare Linda Caneus säger till TT att hon tror att det var en tillfällighet vem männen valde att ge sig på.

– Det är ett rånmord, säger åklagaren.

52-årige Ulf var en välkänd profil i staden och efter mordet samlades Oskarshamnsbor till en minnesmarsch. I stämningsansökan beskriver åklagaren att Ulf blev omringad och fasthållen. Samtidigt som männen sparkades och slogs försökte de enligt åtalet stjäla hans pengar och dra en armbandsklocka från hans handled.

Därefter ska 27-åringen ha gått iväg och hämtat en kniv, som han sedan utdelade flera knivhugg med, vilket ledde till dödliga skador. Den ena mannen filmade själv händelsen med en mobiltelefon och den filmen utgör nu en del av åklagarens bevisning.

Åklagaren bedömer rånet som grovt eftersom två personer överföll en ensam och funktionsnedsatt man och utövade ett mycket omfattande och livsfarligt våld mot honom. 27-åringen åtalas också för grov misshandel alternativt grovt vållande till kroppsskada mot en annan person samma dag. Enligt åtalet kastade han ett järnrör på en man, som träffades i höjd med ögonbrynet.

Mer om hur det misstänkta mordet gick till i klippet ovan.

TT/TV4 Nyheterna

Advokaten: ”En av de mest brutala gärningarna jag läst om”

Advokaten: ”En av de mest brutala gärningarna jag läst om”

Lokala klubben minns mördade Ulf: ”Han var stark och modig”

Lokala klubben minns mördade Ulf: ”Han var stark och modig”