Färre brevbärare och dubbelt så mycket post att dela ut. Sen varannandagsutdelningen infördes har brevbärare på Postnord larmat om en ohållbar arbetsbelastning, med mängder av försenade brev som följd. Men när brevbäraren Emilia Leijon Amrén berättade om arbetsmiljön i tidningen fick hon en erinran.
– Det står vilka datum jag har brutit mot deras code of conduct, att jag har gått ut i tidningar, att de ser väldigt allvarligt på mitt beteende, att jag kan skiljas från min anställning om jag gör detta igen. Och att jag alltid ska vara lojal mot min arbetsgivare och inte yttra mig negativt på sociala medier, eller i andra medier.
Skyddsombud varnade
Även skyddsombudet har fått en erinran för att ha varit aktiv i ett brevbärarupprop, som samlat nästan 1.800 underskrifter.
– Alla anställda har rätt att uttala sig och säga vad man tycker om saker som inte fungerar. Och i det här läget är det viktigt att man kan ha förtroende för oss som arbetsgivare och kan gå till sin närmaste chef, säger Agnes Karlsson, produktionsdirektör på Postnord.
Larmade internt
Men Emilia har larmat internt. I maj 2021 använde hon Postnords visselblåsarfunktion. Hon har tillsammans med skyddsombudet tagit initiativ till flera möten mellan chefer och brevbärare och hon har mejlat Post-och telestyrelsen. Allt detta innan hon intervjuades i media och innan hon gjorde inläggen på sociala medier.
"Bryter mot lagen"
– De bryter för det första mot visselblåsarlagen. Här är det en brevbärare som har följt alla regler och kriterier som är uppställda i lagen, och som sen blir utsatt för repressalien. Det finns ett uttryckligt förbud mot det i visselblåsarlagen, säger Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert.
I spelaren ovan: Postnord backar inte – kan tänka sig gå till rätten