Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta

Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare...

Notan för Kirunas badhushaveri skenar – skandalkonsult pekas ut

Interna anteckningar avslöjar • ”Situationen är absurd”

Uppdaterad:Publicerad:

Det rörde sig först om mellan 300 och 500 miljoner kronor. Nu är badhusets nota i Kiruna uppe i 820 miljoner och fortsätter växa i takt med fler förseningar.
Kalla fakta har granskat konsulten Mille Örnmark och företaget We Group som haft kommunens uppdrag att leda bygget.
 – Om projektet hade haft en genomgående bra projektledning och projektstyrning, då hade vi suttit här i badbyxor just nu, säger Johan Bergstad, kommundirektör i Kiruna.

I interna anteckningar från flera krismöten framgår hur byggaren Peab upprepade gånger efterlyst ritningar, underlag och en tidsplan med samordning av de olika momenten från projektledaren We Group.

2021 hör Peab av sig till kommunen i ett mejl och framför besvikelsen över att en samordnad produktionstidplan fortfarande inte lyckats, trots att arbete hade pågått i nästan ett år.
 ”Situationen är absurd och visar med all önskvärd tydlighet att den kompetens som krävs för att genomföra detta arbete saknas hos We Group.", skrev Peab.

Väggar fick fel färg och fel mått

Problemen resulterade till exempel i att väggar fick fel mått, kulvertar murades igen, man gav fel blästring så att det inte gick att sätta kakel och att man ritat in rostfritt stål som inte är lämpligt för badhus. Och materialet som takbalkarna skulle vila på sprack för att de var feldimensionerade.

Efter ett helt års diskussion om taket skrev Peab till Kiruna kommun igen, i mars 2022, att taket fortfarande inte var färdigprojekterat av We Group.

Mille Örnmark, VD på We Group, tillbakavisar kritiken och menar att felen var byggentreprenörernas ansvar.

– Det är spännande att man överför sina egna fel till någon annan. Så skulle jag också vilja ha det. Om inte entreprenören följer bygghandlingarna torde det inte vara vårt ansvar, säger Mille Örnmark till Kalla fakta om kritiken.

Motsvarar 50 anställda inom hemtjänsten

Kiruna kommun i sin tur kommenterar att We Group enligt avtalet skulle visa vad som skulle utföras och hur utförandet skulle gå till. Kommunen delar inte We Groups uppfattning om orsakerna till förseningen.

Enbart driftskostnaden när badhuset är klart kommer att belasta Kiruna kommuns budget med 30 miljoner årligen.

– Ja, 30 miljoner, det är ju alltså 50-talet anställda inom hemtjänsten, säger Kirunas kommundirektör Johan Bergstad.

Relaterat
Badhuskungens magplask: Ljög i cv – under miljardaffärer med kommuner

Badhuskungens magplask: Ljög i cv – under miljardaffärer med kommuner