Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Demonstranterna kräver ny dom i snippafallet: ”En skandal!”

Tusentals väntas demonstrera i dag • ”En kunskapsbrist hos hela rättsväsendet”

Uppdaterad: Publicerad:

I dag anordnas en demonstration i Stockholm med krav om att Högsta domstolen ska ta upp snippadomen. Ida Östensson, generalsekreterare för Child10 och Maria Näslund, verksamhetschef för TreSkaBliNoll, två ideella organisationer som jobbar mot sexuell exploatering och övergrepp av barn, häpnar över domstolarnas okunskap.

–Skulle det vara så att den här domen fastställs nu så kan ju inget barn som använder ”snippa” kunna få en fällande dom för våldtäkt. Det här skapar ju en total rättsosäkerhet för alla barn så det MÅSTE prövas i HD, säger Östensson i Nyhetsmorgon.

”Inte det enda fallet som visar en brist i barnperspektiv”

–Vi vet att det är ett av fyra barn som utsätts för sexuella övergrepp, och av de här fallen så är det ett av tio som ens kommer till kännedom hos myndigheter och av de fall som ens utreds är det ett av fem som leder till fällande dom. Det betyder att det är otroligt många förövare som går fria, och här väcks ju frågan om det helt enkelt beror på en kunskapsbrist hos hela rättsväsendet, säger Näslund.

Se klippet i spelaren ovan.

Relaterat
Demonstranternas krav: Ompröva snippa-domen!

Demonstranternas krav: Ompröva snippa-domen!

”Snippans“ historia: ”Ordet har funnits länge”

”Snippans“ historia: ”Ordet har funnits länge”