10 000 ska lavingranskas i fjällen

Lång studie i svenska fjällen ska lösa gåtor

Det är just nu en betydande lavinfara. En trea på den femgradiga skalan längs hela fjällkedjan. Nu startar forskare i Norge en tioårig studie om riskbedömning och beteenden när folk är ute på fjället, med focus på laviner.

Under tio år planerar forskarna att följa 10 000 personer i vardera Norge och Sverige som rör sig i fjällvärlden. Målet är att få en bredd i undersökningen. Att både offpist-åkare, mer försiktiga åkare och skoterförare ska vilja vara med.

Se mer om den nya studien som ska ge oss större insikt i lavinbeteende i spelaren ovan.

Då återvänder äntligen Vänner-gänget till tv-rutan

Hela originalgänget från superhyllade 90-talskomedin ”Vänner” gör snart efterlängtad återkomst i tv-rutan. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer är med i en återföreningen. Tyvärr handlar det dock inte om en helt ny säsong av tv-serien. Streamingtjänsten HBO Max har nämligen avslöjat att det istället endast är ett specialavsnitt som släpps 27 maj. Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, berättar allt vi vet om återföreningen och vilka storsummor skådespelarna dragit in genom åren.