Extern länk
Början på sidans innehåll

Spionbröderna Kia

Spionbröderna Kia

Allt om spionåtalet mot de två bröder som misstänks ha spionerat för Ryssland. Den äldre broder har jobbat för flera svenska myndigheter, som Försvarsmakten och Säkerhetspolisen.Allt om åtalet mot bröderna som misstänks ha spionerat för Ryssland.

Peyman Kia hoppas på tidsbestämt straff – i dag faller domen

Har erkänt delar av anklagelserna • Juridiska experten: Tror det blir fastställd dom

Uppdaterad: Publicerad:

Efter att ha "lagt korten på bordet" hoppas den livstidsdömde spionen Peyman Kia på ett tidsbestämt straff när Svea hovrätt meddelar dom under torsdagen.
Hans yngre bror Payam Kia drog i sista stund tillbaka sitt överklagande och omfattas därför inte av domen.
– Mitt tips är att tingsrättens dom kommer att fastställas, säger Johanna Björkman, juridisk expert.

35-årige Payam Kia, i tingsrätten dömd till fängelse i nio år och tio månader för grovt spioneri, har erkänt att han överlämnat kuvert på den ryska ambassaden samt hämtat betalning på ett bibliotek i Uppsala. Han förnekar dock spioneri och överklagade i förhoppning om att bli frikänd.

– Jag bedömer chanserna till ett frikännande som goda. Har man full insyn i det här materialet, som jag har, så ser man att det inte finns någon bevisning för att min klient har begått spioneri, sade Payam Kias försvarare Björn Sandin till TT efter den avslutade hovrättsförhandlingen.

Men den 16 maj, dagen innan domen skulle meddelas, drog han tillbaka sitt överklagande, vilket innebär att tingsrättsdomen står fast. Åklagarsidan hade yrkat på 14 års fängelse, och enligt Sandin var 35-åringen rädd för ett ännu strängare straff.

– Det står alla fritt att överklaga en dom, med vissa undantag, men att återkalla ett överklagande blir ganska spännande, särskilt om man tittar på den här domen. Konsekvensen i det här fallet blir nämligen att tingsrättens dom ligger fast – och det trots att åklagaren gått in och begärt att det skulle bli en ökning av påföljden, säger Johanna Björkman, juridisk expert.

Hovrättsdomen, som därmed endast gäller Peyman Kia, sköts upp till den 25 maj.

Livstids fängelse

Vad gäller 42-årige Peyman Kia, som i tingsrätten dömdes för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift, vill åklagarna att Svea hovrätt fastställer livstidsdomen.

Peyman Kias försvarare Anton Strand anförde inför hovrätten att livstidsstraffet bör bli tidsbestämt, bland annat med hänsyn till att 42-åringen erkänt delar av anklagelserna och börjat samarbeta med utredarna.

Fängelsestraffet bör inte överstiga tio år, enligt Strand.

– Min uppfattning är att en korrekt straffmätning bör ge ett tidsbestämt fängelsestraff. Ställt till hur lagstiftningen ser ut så finns det andra mer allvarliga spionerigärningar som livstidsstraffet är tänkt för, sade han till TT.

Svea hovrätts dom meddelas klockan 13.

Relaterat
Spiondömde Payam Kia drar tillbaka sin överklagan

Spiondömde Payam Kia drar tillbaka sin överklagan

Peymans brev till sin lillebror: ”La alla korten på bordet”

Peymans brev till sin lillebror: ”La alla korten på bordet”