Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

AVSLÖJAR: SD vill avveckla bidrag till arbete mot rasism

”Har inte jättestora problem med det i Sverige” • Läckta dokumenten avslöjar planer

Uppdaterad: Publicerad:

Sverigedemokraterna vill att regeringen lägger ner Institutet för mänskliga rättigheter och avvecklar bidrag till arbete mot rasism och diskriminering.
Det framgår av interna dokument från Regeringskansliet som TV4 Nyheterna ha tagit del av.
–  Vi har inte jättestora problem med diskriminering och rasism i Sverige. Det här är ett problem som det pratas väldigt mycket om i media, säger Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

De interna dokumenten som TV4 Nyheterna tagit del av kommer från det så kallade samordningskansliet, som är en del av Regeringskansliet. Där analyseras de två förslagen från Sverigedemokraterna av tjänstemän inför höstens budgetproposition.

I dokumenten framgår det att SD vill lägga ner Institutet för mänskliga rättigheter, bland annat för att partiet anser att institutets roll är överflödig "då det i Sverige redan finns många andra instanser som ytterst värnar de mänskliga rättigheterna till exempel domstolsväsendet, JK, JO med flera", står det bland annat.

Institutet för mänskliga rättigheter är en statlig myndighet som inrättades i januari 2022. Institutets uppgift är att granska hur mänskliga rättigheter följs i Sverige, och bland annat komma med förslag på åtgärder till regeringen.

Hermanruds analys: SD kan få stöd av M6 april, 2023
Hermanruds analys: SD kan få stöd av M

”Inte längre nödvändigt”

Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna säger till TV4 Nyheterna att man inom partiet diskuterat institutets funktion, och kommit fram till att det inte är nödvändigt – bland annat på grund av det ekonomiska läget.

– Att en regerings egen myndighet ska kartlägga grundläggande mänskliga rättigheter. Det här är en märklig ordning. Det är inte så man brukar jobba med de här frågorna, säger Ludvig Aspling.

Stenevi om SD:s förslag: Allvarligt med attackerna mot demokratin6 april, 2023
Stenevi om SD:s förslag: Allvarligt med attackerna mot demokratin

I dokumenten framgår det även att SD vill avveckla bidrag till arbetet mot rasism och diskriminering. Till TV4 Nyheterna säger Ludvig Aspling att det bland annat finns en problematik med att delar av pengarna går till ABF som har nära kopplingar till Socialdemokraterna.

– Det är behjärtansvärda ändamål, men när man tittar på anslaget, hur de här pengarna används så ser man ganska snabbt att det inte riktigt går rätt till, säger Ludvig Aspling.

Han menar att man borde vända på frågan, och i stället hitta skäl för att fortsätta med anslagen.

–  Vi har inte jättestora problem med diskriminering och rasism i Sverige. Det här är ett problem som det pratas väldigt mycket om i media, säger Ludvig Aspling.

Departementet avvisar förslagen

Men enligt tjänstemännens bedömning borde båda förslagen avvisas.

Departementet skriver bland annat att nedläggning av Institutet för mänskliga rättigheter "skulle försvaga Sverige handlingskraft i fråga om mänskliga rättigheter utrikespolitiskt”

Likaså anser departementet av besparingsförslaget om indraget bidrag "skulle innebära en ambitionssänkning i arbetet för ett samhälle fritt från diskriminering trots behov av fortsatta insatser inom området."

Relaterat
Så reagerar de andra partierna på SD:s nedläggningsförslag

Så reagerar de andra partierna på SD:s nedläggningsförslag