Extern länk
Början på sidans innehåll

Sveriges Natoansökan

Sveriges Natoansökan

Här samlar vi all rapportering om Natodebatten.Här samlar vi all rapportering om Natodebatten.

Majoritet av finländarna vill gå med i Nato – utan Sverige

Opinionschefen: ”Sveriges sak är inte vår” • Europaforskaren: ”Väldigt osannolikt”

Majoriteten av finländarna är redo att gå med i Nato – utan Sverige, enligt en undersökning, gjord av det finländska opinionsinstitutet Taloustutkimus.

Enligt undersökningen, som publiceras i dagstidningen Ilta-Sanomat, vill majoriteten av finländarna inte att Finland måste vänta på Sverige för att släppas in i Nato.

”Sveriges sak är inte vår”, säger undersökningens ansvarige Juho Rahkonen i en kommentar till resultatet.53 procent av finländarna som svarat på enkäten anser att ett genomförande av Finlands Natomedlemskap inte får vara avhängigt av hur Sveriges tidsplan ser ut.

Över 1000 tillfrågades

28 procent av de tillfrågade tycker att Finland borde gå med i Nato samtidigt som Sverige, medan 19 procent inte har någon åsikt i frågan.

1 021 personer över hela Finland deltog i opinionsundersökningen.

Europaforskaren Gunilla Herolf från Utrikespolitiska institutet tror inte att Finland kommer gå med i Nato före Sverige.

– Jag tror att det är väldigt osannolikt. Jag kan förstå den finska oron över att det går långsammare för Sverige men man måste tänka på Natos situation i det hela, för Nato skulle det vara oerhört svårt att inte få in Sverige samtidigt med Finland, säger hon i Nyhetsmorgon.

Se analysen i spelaren ovan.

Kristersson om Sveriges Natoansökan: ”Turkiet har aldrig givit oss någon tidtabell”

Kristersson om Sveriges Natoansökan: ”Turkiet har aldrig givit oss någon tidtabell”

FOI: Sverige kommer bli medlem i Nato innan årets slut

FOI: Sverige kommer bli medlem i Nato innan årets slut