Jennys skräckmöte med taxiföraren: ”Stod helt näck”

30 000 – så många brott har taxichaufförer begått i Sverige under de senaste 18 månaderna. Och det är vanligare att taxichaufförer begår brott än folk i allmänhet. I synnerhet sexbrott. Ändå blir nästan inga av med sina taxilegitimationer, det visar en granskning som TV4Nyheterna gjort.

I Sverige finns 78 000 registrerade taxichaufförer – 97 procent av dem är män. Polisen rapporterar varje år 20 000 brott begångna av taxichaufförer till Transporstyrelsen.

En av dem som utsatts för brott är Jenny i Stockholm. Hon råkade ut för en taxichaufför som blottade sig framför henne i en park lite utanför stan.
- Han stod helt näck liksom, alltså med byxorna nerdragna så att man verkligen ser honom. Och då vill han ju ha den här ögonkontakten.

Allt från trafikförseelser till mord


När TV4Nyheterna granskade de uppskattningsvis 30 000 brott som taxichaufförerna begick – i jobbet eller på fritiden – under perioden januari 2019 till augusti 2020 hittades allt från trafikförseelser till flera mord.

Taxichauffören som blottade sig för Jenny fick förarlegitimation återkallad men fick behålla rätten att driva taxiverksamhet. Huruvida han fortfarande kör taxi är oklart.

I en serie reportage granskar TV4Nyheterna taxibranschen.
Fotnot: Jenny heter egentligen något annat