Vårdbiträdet om skandalboendet: "Det var massdöd hos oss"

"Hade samma munskydd i många dagar"

Förra våren vittnade vårdbiträdet Stine Christophersen och sjuksköterskan Sanne Nilsson i Expressen om vårdkaos på Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm. Äldreboendet uppgav utåt att de bedrev kohortvård - dvs att patienter som exponerats för covidsmitta skiljs från övriga patienter, och att personal som jobbar med covidsmittade patienter inte jobbar med friska boende - men de anställda avslöjade att så inte alls var fallet.
- Det var en jättehög press på oss som jobbade. Deras liv hängde på att vi skulle hålla isär dem och att hålla isär smittan, och det klarade vi inte att göra. Dessutom var folk väldigt väldigt sjuka. Det var fruktansvärt att se. Det var massdöd hos oss, berättar Stine Christophersen, vårdbiträde på Sabbatsbergsbyns äldreboende.

Hygienen under all kritik
Dessutom fick dom anställda inte tillräckligt med skyddsutrustning.
- I början hade vi munskydd i många dagar, säger Stine Christophersen.
Efter Expressens rapportering om missförhållandena valde Attendo, som driver äldreboendet, att kalla upp Stine till ett möte där hon fick en erinran om uppsägning.
I dag, ett år senare, har hon fått en ursäkt från Attendo.
- Jag har fått en riktig ursäkt. Men det är tråkigt att den kommer nu först ett år senare. Och jag vill att anhöriga också ska få upprättelse, säger Stine Christophersen.

Vårdbiträdet: Vi vill ha en öppen debatt
Sanne Nilsson, sjuksköterska, som arbetar på samma boende, säger:
- Det är beklämmande att vi ska behöva gå ut i media för att de ska lyssna, säger Sanne Nilsson.
Hon menar att många liv hade kunnat räddas om de inte tvingats jobba som de gjorde.
- Man skäms att man varit med om det här. Om vi inte behövt arbeta på ett så tvivelaktigt sätt så hade inte så många behövt dö, säger Sanne Nilsson.
De vill båda trycka på att detta varit ett problem på flera boenden under pandemin.
- Vi var inte ensamma om det här, det här har hänt på massa demensboenden. Nu blir vi lite av ett skandalboende, men det vi är ute efter är en öppen debatt. Vi som jobbar på golvet måste också få vara en del av debatten, säger Stine Christophersen.
Hör undersköterskan Stine Christophersen i spelaren ovan.

Trump håller hårt om partiet bakom kulisserna: ”Ohotad bland republikanerna”

Samtidigt som Joe Biden återhämtar sig från G7-toppmötet med världsledarna, så har hans företrädare en nästan lika stor händelse att se fram emot när han vaknar om några timmar. Det är altså Donald Trumps 75-årsdag och med oss i Nyhetsmorgon, för att prata mer om den milstolpen och kanske främst hans fotsatt stora roll i republikanska partiet, är TV4:s utrikeskommentator Rolf Porseryd och Stefan Borg kommenterar läget från USA.

Så säkrar du sexet i sommar: ”Bra att öva innan”

Ungdomsmottagningarna informerar om vikten av att ha säkert sex i sommar och att nej är ett nej. Många av mottagningarna har öppet under hela sommaren och hjälp finns alltid att få. I Stockholm likt många andra delar av landet satsar man även mycket på onlinemottagningar för att ungdomar enkelt ska kunna få hjälp.

Silvana Imam om basket-EM: ”Jag är rapparen som aldrig blev basketspelare”

På torsdag drar EM i basket för damer igång, och det är fjärde gången på tio år som Sverige kvalificerar sig till mästerskapet. För att dra igång peppen kommer idag mästerskapets officiella låt, med hyllade artisten Silvana Imam, som är en riktig basketälskare. För Nyhetsmorgon berättar hon om kärleken till sporten och den nya låten.

Tapas: Läckra smårätter till kvällens fotbollsmatch mot Spanien

Det blir inget annat än svårt, spanskt tuggmotstånd i Sveriges inledande match i fotbolls-EM mot Spanien ikväll. Krögarna Mattias Bratt och Rasmus Langer gästar Nyhetsmorgon för att visa vägen till perfekta tapas-smårätter som passar till fotbollen.

Kardashians sätter punkt: ”Riktigt i graven går de inte”

"Keeping up with the Kardashians" i graven. Efter 20 säsonger och 14 år, men inte helt. Det visar sig att de redan har planer på ny tv produktion, berättar Malin Collin och ger en bild hur familjen fortsätter fascinera och hur de påverkat hela mediaflödet trots att de är kända för ingenting. De är varken skådespelare eller musiker. Kardshians grep tillfället när det fanns och har tjänat enorma pengar.

Så gör du HLR – ”Enda felet du kan göra är att inte agera alls”

Akutsjuksköterskan Camilla Thurell satt hemma och tittade på fotbollsmatchen mellan Danmark och Finland. Att Eriksen vaknade på planen är tack vare att det fanns så fantastisk beredskap. Det är otroligt viktigt att kunna HLR. Det finns endast ett enda fel du kan göra och det är att inte försöka starta hjärtat. Här får du en tydlig genomgång hur det går till.

”Det finns många godbitar kvar efter Trojan Shield-avslöjandet”

Johan Macéus om veckans stora genombrott där närmast alla nyheter har handlat mycket om operation Trojan Shield som var så hemlig att den svenska regeringen informerades bara dagar före tillslaget. Det finns en hel del utmaningar kvar inte minst att hitta plats i våra överfulla fängelser efter tillslaget, säger Macéus.

GW om Rättviks-björnens nya namn: ”Jag känner inte att min könsroll börjar skaka i grunderna”

Den kungliga uppstoppade björnen som stals från kulturhuset i Rättvik och som sedermera lämnades tillbaka har fått ett namn. Och inspirationen till namnet är Leif. Björnen heter nu Leif Ursula efter att flera föreslagit just de två i en namntävling. Det är aldeles tydligt att det är en hona, säger Leif GW Persson. Som är lite fnissigt road av att få björnen namngiven efter sig.

Så påverkar Brexit brittiska musiker

Bekymrade artister har oroats över Brexits inverkan på brittiskt musikliv. Men här ser också vår nöjesjournalist Malin Collin en öppning för lilleputtländer att ta ett steg framåt och kanske bli framtidens Woodstock. Vem vet? Bra idé är det åtminstone av Collin.

20 år sedan Göteborgskravallerna: ”finns fortfarande ett behov att prata om det nationella traumat”

Per Englund berättar om hur Göteborgskravallerna, som inträffade under EU-toppmötet då USA:s president George W Bush var på besök påverkat honom. Politikernas möte kom att helt överskuggas av de kravaller som blev med stenkastning, bränder, skadade demonstranter och poliser, flera hundra gripanden och skarpa skott från polisen. Det är viktigt att visa den historiska skildringen hur 50 000 människor gick ut och protesterade, säger Englund. Nu är det 20 år sedan och Per Englund är aktuell med fotoboken "Slaget om Göteborg".

Vässa löpsteget i sommar: ”Fotstyrka lägger grunden”

Petra Månström aka ”Maratonpetra” ger värdefulla träningstips i dagens löparskola. Bland annat handlar det om hur man lägger en bra grund som nybörjare - men också hur vana löpare kan vässa sin löpning under sommaren. Passa på att träna barfotalöpning i gräset är bara ett av tipsen.

Så tar du reda på om din hund är lämpad att ge blod

Idag är det internationella blodgivardagen. Ett tillfälle då vi inte bara passar på att tacka människor som ger blod, utan det finns även hundar som förtjänar att hedras. En som ofta ställer upp är åttaåriga schäfern Cobra med hela 19 blodsutgjutelser bakom sig.