Extern länk
Början på sidans innehåll

GW:s mord

GW:s mord

Kriminalprofessor Leif GW Persson undersöker några av Sveriges mest omtalade mord. Han djupdyker i utredningarna och blottlägger de avgörande detaljerna. Kriminalprofessor Leif GW Persson undersöker några av Sveriges mest...

GW undersöker "Arbogakvinnan" Johanna Möller

Fallet med sommarstugemorden och Arbogakvinnan Johanna Möller är unikt i svensk kriminalhistoria. En historia om en kvinna som utnyttjar ensamkommande tonårspojkar, om familjemord och en uppmärksam utredare på ett försäkringsbolag.

Den 8 augusti 2015 ringer 40-åriga Johanna Möller SOS, hon har hittat sin make Aki i vattnet utanför familjens sommarstuga i Arboga. När räddningstjänsten kommer till platsen är mannen död och bedöms ha drunknat. Polisen inleder ingen förundersökning och fallet avskrivs som en olycka.

Fyra dagar efter dödsfallet kontaktar Johanna Möller försäkringsbolaget If och vill ha ut den livförsäkring på två miljoner som finns tecknad på mannen. Försäkringsbolaget blir misstänksamma. I juli 2016 överlämnar försäkringsbolaget hela sin utredning till polisen och meddelar att de tror att drunkningen i själva verket varit ett mord. Men polisen vill ändå inte inleda någon förundersökning om brott. Knappt en månad senare, natten till den 3 augusti 2016 blir Johannas mamma och pappa i sextioårsåldern överfallna i samma sommarstuga. Den pappan dör och mamman skadas svårt men lyckas ringa 112.

Polisen intresserar sig för parets nu 41-åriga dotter Johanna Möller och hennes mycket unga pojkvän Mohammad Rajabi som hon träffat på flyktingboendet hon själv driver.


Johanna och Mohammad grips vid Arlanda den 16 augusti. Båda nekar till alla anklagelser och de släpps tre dagar senare även om misstankarna mot dem kvarstår. Efter omfattande spaning och telefonavlyssning häktas paret den 2 september på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök på Johannas föräldrar. Hon nekar till allt men efter ett halvår i häktet erkänner till slut Mohammad att han dödat och allvarligt skadat Johannas föräldrar, på uppdrag av Johanna.

Den 21 augusti 2017 döms de av tingsrätten för mordet och mordförsöket på hennes föräldrar. Johanna Möller döms också för anstiftan till mord på sin make, men i brist på bevis frias hon i det fallet av hovrätten. Johanna Möller döms slutligen till livstids fängelse och Mohammad Rajabi till 14 års fängelse samt utvisning.

GW:s mord sänds tisdagar 21.00 i TV4 eller när du vill på TV4 Play >>