Alla bygger

Här följer vi stora som små byggen från start till färdigställande. Vi ser när de första måtten tas och byggvaror plockas ihop och när till exempel en badtunna invigs. Även om det inte riktigt går som planerat blir det oftast bra till slut.

Här följer vi stora som små byggen från start till färdigställande. Vi ser när de första måtten tas och byggvaror plockas ihop och när till exempel en badtunna invigs. Även om det inte riktigt går som planerat blir det oftast bra till slut.

Montera fönster – se bra ut

Är det dags för nya fönster? PVC eller trä? Vänster- eller högerhängt? Och vad är egentligen u-värde? Låt oss reda ut begreppen och bjuda på lite tips och trix.

Vad är u-värde?

U-värdet anger hur bra ett fönster är på att förhindra värmen från att lämna byggnaden. Ju lägre u-värde desto bättre isolerar fönstret. Enligt svensk praxis mäts u-värdet för hela fönstrets konstruktion, alltså glas, bågar och karm tillsammans. Ett bra fönster ska inte ha ett u-värde över 1,4. Ett för lågt u-värde, under 0,8, ökar risken för kondens på fönstrets utsida vid vissa väderleksförhållanden.

Vad menas med modulmått och karmyttermått?

Modulmått utgår från det hål där fönstret ska passas in. Modulmått anges alltid i decimeter. Ett fönster med modulmåttet 4x21 är avsett för ett fönsterhål som är 40 cm brett och 210 cm högt.

Fönstrets karmyttermått är alltid något mindre än vad modulmåttet anger för att möjliggöra justering och drevisolering. Karmyttermåttet är fönsterkarmens totala bredd och höjd. Ett fönster med modulmått 10 x 12 är alltså i själva verket 980 x 1180 mm i karmyttermått.

När du beställer nya fönster så tänk på att det första måttet alltid är bredden.

Fast, över-, vänster- eller högerhängt?

Fönster är antingen överhängda, fasta eller vänster- eller högerhängda. Fasta fönster är inte öppningsbara. Överhängda fönster har som namnet antyder gångjärnen i överkant. Sitter gångjärnen på höger sida när du öppnar emot dig säger man att fönstret är högerhängt. Och är det tvärtom är det vänsterhängt.

Tänk på att:

 • Om du förstorar fönsterhålet krävs byggnadsnämndens godkännande.

 • Kolla upp brandskyddskrav samt vad ditt försäkringsbolag har för krav.

 • Måla obehandlade fönster innan montering.

 • Dubbelkolla alltid måtten på dina nya fönster innan du monterar ner de gamla. Se så att de verkligen får plats i fönsteröppningen och att du har utrymme att foga runt om.

 • Det kan vara lönsamt ur energisynpunkt att byta till nya fönster.

 • Tänk på att vissa fönster ska vara härdat glas för att minska olycksrisken. Enligt Boverkets Byggregler gäller detta till exempel bostäder med fönster och fönsterdörrar där glaset är placerat lägre än 0,6 m över golvet.

Vad behöver jag när jag byter fönster?

 • Hammare.

 • Bräckjärn.

 • Sticksåg/tigersåg.

 • Tumstock.

 • Vattenpass.

 • Karmskruv (hylsa med integrerad fästskruv) med specialverktyg, eller karmhylsa (hylsa med separat fästskruv).

 • Träkilar.

 • Drev och drevverktyg.

 • Drevningslist.

 • Elastisk fogmassa, fogspruta.

 • Spik eller skruv till fönsterbleck.

 • Borr.

 • Lister för mätning av diagonalmått.

Tips för grindbygget

Att bygga en grind behöver inte vara svårt. Med noggrannhet, lite verktygsvana och tid så är du snart i hamn.

Kök ute? Ja tack!

Ta med matlagningen ut i trädgården. Laga middag under bar himmel. Bjud över grannen på en måltid hen sent kommer glömma!

Ta steget mot en ny trappa.

Det är både roligt och enkelt att bygga själv. För att få bästa möjliga trappa kan du ta mått från en trappa du gillar att gå i – och härma helt skamlöst.

Rama in med staket

Sugen på ett snyggt staket för att rama in altanen? Det fixar du lätt!

Tips inför utomhusprojektet

Spara tid och pengar på ditt bygge – tänk till före. Här får du ett gäng tips att tänka på innan du kickar igång ditt projekt.

Bygg altan som ett proffs

Ska du äntligen bygga ny altan? Då har du ett härligt projekt framför dig. Vi har samlat de bästa tipsen för altanbygget.

Så här lägger du parkett

Lägg parkett rätt! Ett nytt golv är ett snabbt och lätt sätt att fräscha upp ett rum. Tänk på att välja ett golv som är skönt att gå på och som passar övrig inredning. Mörka golv är vackra, men kan stjäla ljus från rummet, så ta även med ljusinsläppet i rummet i beräknande. Lycka till!

Bygg din egen utedusch

Du är jordig efter en kreativ dag i trädgården eller kliver upp ur poolen och luktar klor. Eller så kanske du bara behöver svalka av dig med en härlig dusch! Den här smarta uteduschen kan du bygga alldeles själv och den är enkel i både konstruktion och vattenanslutning.

Lägg ditt eget tak

Tak behöver som tur är inte bytas så ofta, men när det väl är dags är det en god investering att göra det grundligt, så att det står emot väder och vind under lång tid framöver. Kavla upp armarna och sätt igång!

Bygg ditt eget utekök

Trött på att springa ut och in mellan köket, grillen och altanen? Då är ett utekök lösningen för dig! Unikt och roligt och dessutom något som du enkelt bygger själv. Dra upp morötterna ur trädgårdslandet, skölj under den nya kranen och ät!

Gjut din egen bänkskiva

Vore det inte läckert bygga ett eget bord? Bordsskivan av betong ger en spännande rustik känsla och man kan välja att använda den till såväl ett trädgårdsbord som ett inomhusbord, beroende på vilket underrede skivan monteras på.

Bygg din egen altan

Att bygga altan är ungefär som att baka en rabarberpaj. Båda projekten är uppskattade sommarklassiker och inte särskilt svåra. Innan det är dags att lägga sig i hängmattan finns det förstås en hel del att göra. Ta en titt på tipsen nedan och lycka till med altanbygget!

Lär känna familjerna i Alla bygger

I sommar kommer vi att få följa ett gäng härliga hemmasnickare i byggprogrammet Alla bygger. Läs mer om de medverkande och deras drömprojekt här.