Vintipset

Alf Tumbles tips på viner - som passar bra kylda!

*Arcadia Refosco Dal Peduncolo Rosso 2015 

Italien, Friuli, 89,00 kr, 75 cl, 13,0% SB 2408

I trakterna kring Friuli är olika varianter av den inhemska druvan refosco vanlig. Svalt klimat gör vinet elegant och behagligt kärvt. Trots blygsam prislapp högst intressant i både doft och smak. Röda rosor, plommon, kryddor, krita och en tunn rand sandiga tanniner i slutet.


*Madonna dell'Uva Nebbiolo Colline Novaresi 2015 

Italien, Alto Piemonte, 99,00 kr, 75 cl, 12,5%, SB 2025 

Nebbiolo från området Alto Piemonte där klimatet är svalare än i Langhe. I glaset märks det tydligt genom att vinet är lättare, elegantare och stramare. Strävhet och syra behöver tämjas med krämiga tillbehör på tallriken för att rundas av. Servera källarsvalt i stor kupa. 

Prisas för sin forskning - så hjälpte Sverige judiska överlevare

På Norra judiska begravningsplatsen i Solna ligger 66 människor begravda, vars namn och livshistoria sedan länge glömts bort. De var förintelseöverlevare som kom till Sverige sommaren 1945 tack vare en humanitär insats som kallades de vita båtarna. Arkeologen Daniel Leviathan bestämde sig för att ta reda på vilka dessa människor var, och berätta deras historia. För sin forskning prisas han nu av Micaels Bindelfelds stiftelse, till minne av förintelsens offer.

GW om mordet på Emilia: "Det här gör mig olustig"

I måndags dömdes en ung man till 14 års fängelse för det uppmärksammade mordet på Emilia Lundberg i skånska Tollarp i november 2019. Leif GW Persson berättar om den dömde mannen och vad vet vi om hans relation till Emilia.