Premiär för Valspurten med Margaux Dietz och Alexander Pärleros och Valspecial med Peter Lindgren

Valspurten är ett lekfullt, infallsrikt och livesänt valprogram som vill göra politiken begriplig och lyfta ämnen som framför allt förstagångsväljare och unga människor brinner för. I programmet får tittarna bland annat följa Youtube-stjärnan och bloggaren Margaux Dietz och podcastprofilen Alexander Pärleros när de tar pulsen på valrörelsen. Valspurten har premiär söndagen den 19 augusti klockan 20.00 i TV4 Play.

- Det är superviktigt att alla ungdomar känner intresse för politik och är med och påverkar sin framtid. Jag älskar att vara ute och se valarbetet, särskilt nu inför den sista spurten. Det är jättehäftig att se politikerna in action när de knackade dörr. Många har kanske inte koll på vad som faktiskt görs. I Valspurten får man lära sig mer om hur det går till. Jag är imponerad på all den tid och kraft som läggs för att få igenom det man vill, säger Margaux Dietz.

-Jag tycker att det är viktigt att göra ett sådant här program för att på ett tydligt sätt svara på de frågor väljarna har. Att hjälpa väljarna att bestämma sig på ett enkelt och kreativt sätt. Det här valet är det mest intressanta av alla val jag har varit med om. Det finns så många möjliga vägar som inte tidigare funnits. Det är viktigare än någonsin att använda sin röst, säger Alexander Pärleros.

Valspurtens studio gästas varje söndag av en person från något av de största partierna. I studion finns förutom Margaux Dietz och Alexander Pärleros också TV4:s politiske kommentator Ulf Kristofferson och programledare Maximilian Artell från TV4 Nyheterna. Programmet ger också en möjlighet till förstagångsväljare att ställa frågor live till gästerna.

Gäster i Valspurten:
Sön 19/8: Paula Bieler, talesperson migration och jämställdhet (SD)
Sön 26/8: Gunnar Strömmer, partisekreterare (M)
Sön 2/9: Annika Strandhäll, socialminister (S)

Valspurten har premiär söndagen den 19 augusti klockan 20.00 i TV4 Play.


Valspecial – premiär måndagen den 20 augusti, klockan 22.15 i TV4

De tre sista veckorna före valet lägger TV4Nyheterna extra fokus på frågorna som kan avgöra valet. Peter Lindgren programleder Valspecial, varje vardag klockan 22.15 i Nyheterna, med bland annat politiska dueller, reportage och analyser. 

-Med ett rekordspännande val där många ännu inte bestämt sig blir det extra viktigt att belysa var partierna skiljer sig åt. Där hoppas jag att våra dueller kan bidra, samtidigt som vi tar upp dagsaktuella utspel, säger Peter Lindgren.

De första fyra programmen innehåller följande dueller:

Mån 20/8:
Duell: Anna Ekström (S) och Jan Björklund (L) - Hur får vi en likvärdig skola?

Tis 21/8:
Duell: Elisabeth Svantesson (M) – Per Bolund (MP) - Ett sjätte jobbskatteavdrag.

Ons 22/8:
Duell: Jonas Sjöstedt (V) - Ebba Busch Thor (KD) – Vinster i välfärden.

Tors 23/8 
Duell: Ulf Kristersson (M) – Jimmie Åkesson (SD). Ska Sverige lämna EU?

Två knivskärningar i natt - polisen utreder samband

En man knivskars svårt utanför en restaurang i stadsdelen Flemingsberg i Huddinge under fredagskvällen. Strax efter det första larmet tog sig en annan knivhuggen man in på en bensinmack i samma område. Polisen misstänker nu att det kan finns ett samband mellan de skadade männen. .

Sveriges "tysta diplomati" ska granskas

Sveriges så kallade tysta diplomati skall granskas av en oberoende kommission efter de uppmärksammade fallen Gui Minhai och Dawit Isaak.

Det rapporterar Sverges radios Ekot.

Äldre par döda i villabrand

Ett par i 80-årsåldern omkom i en villabrand i norra Borlänge igår kväll. När räddningstjänsten kom fram till området Tallmoheden var det en fullt utvecklad brand.

Paus i Brexitförhandlingarna efter oenigheter

Brexitförhandlingarna om vilka villkor som ska gälla från den 1 januari, pausas. Parterna meddelar att det fortfarande råder betydande meningsskiljaktigheter, bland annat om handel, fiske och andra samarbeten över Engelska kanalen.

Program från TV4