Början på sidans innehåll

Brottsjournalen

Veckoaktuellt kriminalmagasin med Leif GW Persson och Jenny Strömstedt där de tar upp brott som fått mycket uppmärksamhet eller fall där nya avgörande fakta framkommit. Med insatta gäster diskuteras allt från vardagsbrott till kriminalpolitik.

Veckoaktuellt kriminalmagasin med Leif GW Persson och Jenny Strömstedt där de tar upp brott som fått mycket uppmärksamhet eller fall där nya avgörande fakta framkommit. Med insatta gäster diskuteras allt från vardagsbrott till kriminalpolitik.

Brottsjournalen – nytt kriminalprogram med Leif GW Persson och Jenny Strömstedt

2018-08-22 • Foto: Linus Hallsenius/TV4

TV4:s nya storsatsning Brottsjournalen leds av rutinerade superproffsen Leif GW Persson och Jenny Strömstedt. Det blir ett aktuellt veckoprogram om kriminella handlingar, om de som begår dem och varför de gör det.

- Vi kommer ta upp högaktuella brott, gamla olösta fall och göra diverse insatser ute på fältet. Det blir både folkbildande och ganska tittarvänligt tror jag, säger Leif GW Persson.

Direktrapportering

Polishunden GW önskar Leif lycka till

1 min 43 sek

Leif GW gör sitt sista Brottsjournalen och förutom Jenny så vill även polishunden GW tacka Leif för sin tid i programmet.

Direktrapportering

Är kossan Hilda en häst?

3 min 28 sek

Kossan Hilda lever sitt liv på en gård i trygg förvissning om att hon är en häst. Tyvärr delas inte den uppfattningen av myndigheterna. Hilda är nämligen att betrakta som livsmedel. Då hjälper det inte vilka andra sorters djur hon helst umgås med, vilket är hästar.

Nu lämnar Hildas matte in en överklagan till Högsta Förvaltningsdomstolen.

Direktrapportering

GW om storspionen Wennerström

4 min 35 sek

Vad hade hänt om inte Stig Wennerströms hushållerska hittat filmrullar på vinden i villan i Djursholm? Kanske hade Sveriges mest kände spion kunnat fortsätta oupptäckt med sin minikamera.

Direktrapportering

Maria Kirsch - styckmörderskan

4 min 57 sek

I november 1998 flyter bålen av en manskropp upp i Riddarfjärden. Kroppen är skickligt styckad, har utsatts för skändning och huvudet har till synes blivit tillagat. Det visade sig vara pensionären Gabriel Kisch som mördats och styckats av sin 36 år yngre fru Maria.

Direktrapportering

Falska bitcoin-annonser lurar pensionärer

2 min 12 sek

Jenny och Leif figurerar i falska annonser om bitcoins. Företaget som ligger bakom annonserna tjänar stora belopp på offren, däribland svenska pensionärer.

Direktrapportering

Palmemordet och privatspanarna

4 min 37 sek

Funderingar kring vem som sköt Palme har nästan blivit en folksport. Dan Hörning och Tobias Henricsson som driver podcasten Palmemordet anordnar varje årsdag av mordet en vandring längs Palmemordets gator och adresser.

Direktrapportering

Jenny: Vet du vem som mördade Olof Palme?

4 min 39 sek

Jenny Strömstedt träffar Palmeåklagare Krister Petersson. Hans uttalanden om Palmeutredningen i början av veckan har startat en lavin av spekulationer; Varför sa åklagaren detta nu - och vad menade han egentligen?

Direktrapportering

Topsa för ett brott och lös ett annat

2 min 53 sek

Under 2019 topsades omkring 1 000 fler personer jämfört med året innan och en anledning till det är att polisen – i större omfattning – börjat topsa personer som är misstänkta för bidragsbrott.

Direktrapportering

Hur bygger en advokat sitt försvar?

5 min 19 sek

Jenny Strömstedt besöker stjärnadvokaten Johan Eriksson som berättar hur han bäst bygger försvaret för sin klient.

Direktrapportering

GW om kidnappningsförsöket av Peter Wallenberg

3 min 59 sek

Några män planerar en kidnappning av Peter Wallenberg i två år. Dock har de glömt att ta reda på att Amerikas president George Bush är på besök hos det tilltänkta offret.

Direktrapportering

GW om svensk kriminalhistorias största boskapsstöld

5 min 21 sek

En kall decembermorgon 2013 försvinner 69 kor från en gård i Sörmland. Gården ligger granne med Leif GW:s gård som börjar titta närmare på det som ska bli Sveriges största boskapsstöld.

Direktrapportering

Leif GW: "Det enskilda fall som gjort mig mest upprörd"

4 min 13 sek

År 2000 mördas 31-åriga Pernilla Hellgren efter en utekväll i Falun. 2008 kommer 42-årige Anders Eklund gripas, då som misstänkt för mordet på Engla Höglund. Snart står det klart att han är skyldig till Pernillamordet åtta år tidigare.

Direktrapportering

Leif GW om "operation Leo"

3 min 42 sek

Leif berättar historien om "operation Leo" – den tyske terroristen Norbert Kröchers plan att kidnappa biträdande arbetsmarknadsminister Anna-Greta Leijon och stänga in henne i en trälåda i en ljudisolerad källare på Södermalm i Stockholm.

Direktrapportering

Leif GW om levandebesiktningar

4 min 1 sek

Det är många som tror att rättsläkare enbart arbetar med döda personer, men levandebesiktningar är en stor del av arbetet. Och minst lika ofta på gärningsmän som offer.

Direktrapportering

Leif GW om kärlek bakom galler

4 min 34 sek

Vad är det som gör att grova brottslingar står högt i kurs på kärleksmarknaden. Vilka sorters brottslingar är mest populära? Vilka är det som dras till dömda brottslingar? Leif GW reder ut detta.

Direktrapportering

GW kommenterar fallet Ulla Höglund

3 min 37 sek

Ulla Höglund försvann för 50 år sen och hittades ett par veckor senare, strypt. Länge var hennes make misstänkt gärningsman, men åtalet lades ner. Leif har en egen teori.

Direktrapportering

Leif svarar på tittarnas frågor om skyddsvästar och komagar

2 min 26 sek

Staffan undrar om det är lagligt att bära skyddsväst och en mjölkprofessor i Dalarna undrar vilken sorts mage Leif egentligen serverade polishunden GW. Professor GW ger svaren och passar även på att ge en känga åt konkurrenterna.

Direktrapportering

Leif GW berättar om fallet med flickmördaren på 50-talet

4 min 25 sek

Följ med Leif GW Persson till Polismuséet där han tittar närmre på den resväska som blev ett avgörande bevis när polisen på 50-talet letade efter en beryktad flickmördare, som de först trodde var någon helt annan.

Direktrapportering

Högvakten blev rånad av tomtar

2 min 28 sek

Juldagsnatten år 2010 rånade två maskerade män i tomtemasker högvakten vid kungliga slottet och fick med sig en AK 5:a. Hur gick det till? Leif GW berättar.

Direktrapportering

Leif GW Persson ger boktips till julläsningen

8 min 14 sek

Har du inget att läsa i jul? Leif GW Persson ger dig sina bästa lästips i Brottsjournalen, och en inblick i fallet som föranledde en utav böckerna - Matilda Gustavssons "Klubben".

Direktrapportering

Leif GW gör hundmat till polishunden GW

3 min 20 sek

Polishunden som är döpt efter professorn, GW, får en lyxig julklapp av Leif som tillagat hundmat av jaktrester. Se hur det gick till och vad hunden tyckte om maten!

Direktrapportering

Poliser stjäl beslagtagna gods: "Det är mycket illa"

1 min 39 sek

Tidningen GT har granskat de systematiska stölder som ägt rum inne på polishuset i Göteborg. Det handlar om poliser som stjäl ifrån lådor med beslagtagna elverktyg från misstänkta brottslingar.

Direktrapportering

Stureplansmorden för 25 år sedan - GW berättar

5 min 58 sek

Det är tjugofem år sedan tre gärningsmän skulle hämnas på dörrvakten på nattklubben Sturecompagniet vid Stureplan. Med skottlossning dödade de fyra människor och skadade tjugo. Hur gick det till och hur kunde det hända? Vilka är personerna som genomförde det? Leif GW Persson berättar ingående om fallet.

Direktrapportering

Varför räcker inte förundersökningen till en fällande våldtäktsdom?

5 min 29 sek

En ung kvinna anmäler flera män för en gruppvåldtäkt och förundersökningen leder till åtal, men i rätten orkar inte kvinnan återupprepa sin berättelse, vilket krävs för att det ska bli en fällande dom. Männen frias. Varför gäller inte det man har sagt i förundersökningen? Advokat Anne Ramberg och Leif GW Persson kommenterar.

Direktrapportering